Γνωρίζατε ότι το σωστό μαχαίρι λαχανικών σας εξοικονομεί πολύ χρόνο στην κουζίνα; Επειδή η σωστή λεπίδα θα διασφαλίσει ότι ο τεμαχισμός σας θα είναι ομαλός, γρήγορος και δεν θα απογοητεύεστε από κολλημένες φέτες ή ακανόνιστες κοπές. Και αυτό ισχύει τόσο για τις λεπτές φέτες ντομάτας όσο και για την κοπή σκληρών ριζών λαχανικών. Θα σας δώσουμε συμβουλές για το πώς να κόβετε φέτες και κύβους στο μαχαίρια λαχανικών (και υπάρχουν πολλά) για να πάρετε μια γενική εικόνα και να επιλέξετε το κατάλληλο για εσάς.
- Ποιο σχήμα λεπίδας να επιλέξετε;
Αν ψάχνετε ένα εργαλείο για κοπή και περικοπή, τότε επιλέξτε μικρό μαχαίρι με αιχμηρή άκρη. Αν είναι πιο πιθανό να χαράξετε, τότε χρειάζεστε ένα μεσαίου μήκους μαχαίρι με ευθεία λεπίδατο οποίο εγγυάται τέλεια επαφή με τον τάπητα κοπής κατά τη διάρκεια του τεμαχισμού και, συνεπώς, ελαχιστοποιεί την εμφάνιση ατελών κοπών. - Χάλυβας, ανοξείδωτος χάλυβας ή άλλα υλικά;
Ορισμένα λαχανικά και φρούτα, ιδιαίτερα τα όξινα, όπως οι ντομάτες ή τα εσπεριδοειδή, μπορεί να περιέχουν οξέα που συμβάλλουν στη διάβρωση και στην ταχύτερη αμβλύτητα των εργαλείων. Επομένως, είναι προτιμότερα από αυτή την άποψη.μαχαίρια stainless. Αν προτιμάτε τα ατσάλινα μαχαίρια, τότε θυμηθείτε να τα συντηρείτε με συνέπεια. - Τι γίνεται με το χερούλι;
Θα πρέπει να είναι πρωτίστως εργονομικό, δηλαδή να εφαρμόζει καλά στο χέρι σας και ιδανικά να είναι επίσης αντιολισθητικό. Όσον αφορά το υλικό, το καθένα έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του - το ξύλο είναι αισθητικό αλλά μπορεί να εμφανίσει σημάδια φθοράς με την πάροδο του χρόνου, ο ανοξείδωτος χάλυβας είναι κομψός, ανθεκτικός αλλά ψυχρός και μπορεί να γλιστρήσει, και οι σύνθετες ή πλαστικές λαβές είναι προσιτές αλλά όχι πολύ κομψές.
Η άκρη του Γκράντον θα φανεί χρήσιμη...
Γνωρίζατε ότι τα μαχαίρια λαχανικών μπορούν να έχουν ένα ειδικό φινίρισμα που ονομάζεται ακμή granton; Πρόκειται για μικρές εσοχές στη λεπίδα που δημιουργούν θύλακες αέρα που εμποδίζουν τα κομμάτια των λαχανικών να κολλήσουν στη λεπίδα καθώς κόβετε. Αν και πρόκειται για μια λεπτομέρεια, μπορεί να επιταχύνει σημαντικά την εργασία σας και να βελτιώσει την αποδοτικότητα, καθώς πρέπει να σταματάτε λιγότερο συχνά το κόψιμο για να απομακρύνετε κολλημένα κομμάτια.
Ποιοτικά μαχαίρια λαχανικών
Τι είδους μαχαίρια λαχανικών υπάρχουν
Μαχαίρι αποφλοίωσης
Πρόκειται για ένα μικρότερο μαχαίρι που συχνά έχει καμπυλωτή λεπίδα μήκους 7-10 εκατοστών, η οποία διευκολύνει την αφαίρεση της φλούδας χωρίς περιττές σπατάλες. Είναι ιδιαίτερα κατάλληλο για πατάτες, κολοκυθάκια ή μήλα.
Μαχαίρι μπορντούρας
Πρόκειται για ένα μαχαίρι με λεπτή και κοντή λεπίδα (μεταξύ 7 και 12 cm), η οποία είναι ιδανική για τον ακριβή χειρισμό μικρότερων φρούτων και λαχανικών. Είναι ιδανικό για λεπτομερείς και διακοσμητικές εργασίες.
Μαχαίρι για ντομάτες
Είναι ειδικά προσαρμοσμένο για να διαπερνά τη σκληρή φλούδα της ντομάτας χωρίς να καταστρέφει τη μαλακή σάρκα της. Η λεπίδα έχει συνήθως μήκος 10 έως 15 cm και είναι λεπτή με οδοντώσεις.
Nakiri
Πρόκειται για ένα παραδοσιακό ιαπωνικό μαχαίρι λαχανικών που διακρίνεται για την εξαιρετική κοφτερότητα, επιτρέποντας ακριβείς και καθαρές κοπές. Το κάτω άκρο της λεπίδας είναι σχεδόν ή εντελώς ίσιο, εξαλείφοντας την εμφάνιση ατελών κοπών. Η μακριά (16-18 cm) και φαρδιά λεπίδα διευκολύνει τη μεταφορά των κομμένων υλικών στο τηγάνι ή στο μπολ. Τα μαχαίρια Nakiri είναι κατάλληλα για τη γρήγορη και αποτελεσματική επεξεργασία μεγάλων ποσοτήτων λαχανικών και, χάρη στο μεγαλύτερο βάρος τους, για την κοπή πιο σκληρών τύπων λαχανικών. Ένα πιο ευέλικτο βοηθητικό εργαλείο κουζίνας θα εκπληρώσει επίσης τον ίδιο σκοπό, μαχαίρι santokuμε το οποίο μπορείτε επίσης να κόψετε ψάρια ή πουλερικά. Διαβάστε περισσότερα για τα ιαπωνικά μαχαίρια.
Μαχαίρι σεφ
Δεδομένου ότι το μαχαίρι του σεφ είναι ένας πολυχρηστικός βοηθός που μπορεί να χειριστεί τις περισσότερες εργασίες της κουζίνας, είναι επίσης κατάλληλο για την κοπή λαχανικών, ιδιαίτερα μεγάλων και σκληρών, όπως κολοκύθες, πεπόνια κ.λπ. Τα μαχαίρια του σεφ μπορεί να είναι μικρά (15 cm) ή μεγάλα (έως 30 cm) με ελαφρώς κυρτή κάτω άκρη που επιτρέπει ομαλές κινήσεις αιώρησης κατά το κόψιμο. Η άκρη της λεπίδας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για λεπτότερες εργασίες με λίγη επιδεξιότητα, αλλά δεν είναι κατάλληλη για εργασίες πλήρους λεπτομέρειας λόγω της συνολικής στιβαρότητάς της. Μάθετε, πώς να επιλέξετε το ιδανικό μαχαίρι σεφ για τις ανάγκες σας.
Julienne
Αν και δεν είναι ακριβώς μαχαίρι, αυτό το εργαλείο είναι 100% για τα λαχανικά. Το Julienne είναι ένας αποφλοιωτής με ειδική λεπίδα που σας επιτρέπει να δημιουργείτε λεπτές και ταυτόχρονα ομοιόμορφες λωρίδες. Η λεπίδα του αποφλοιωτή julienne μπορεί να είναι λεία ή οδοντωτή, ανάλογα με το επιθυμητό τελικό σχήμα της πρώτης ύλης. Χρησιμοποιείται συχνά για τη δημιουργία διακοσμήσεων. Η ίδια προσοχή αξίζει να δοθεί και στον μαντολίναμε τα οποία μπορείτε να δημιουργήσετε σχήματα που θα διακοσμήσουν κάθε πιάτο.
Τα πιο δημοφιλή ιαπωνικά μαχαίρια σύμφωνα με τις κριτικές των πελατών μας
Ο Jakub Černý συνιστά:
Συνολικά, μπορείτε σίγουρα να βρείτε μια χρήση για όλα τα εργαλεία που αναφέρονται παραπάνω στην κουζίνα σας από καιρό σε καιρό, αλλά αν θέλετε να αποφύγετε να έχετε ένα πολύ μεγάλο οπλοστάσιο, ένα μικρό (μαχαίρι φλούδας ή αποφλοίωσης) και ένα μεγάλο μαχαίρι (nakiri/santoku ή μαχαίρι του σεφ) αρκούν.
Σύγκριση υλικών
Από τι είναι κατασκευασμένο το μαχαίρι λαχανικών
Τα μαχαίρια λαχανικών μπορούν να κατασκευαστούν από διάφορα υλικά, το καθένα με τα δικά του πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα:
- Ανοξείδωτο ατσάλι - είναι ανθεκτικό στη διάβρωση, χαμηλής συντήρησης και μεγάλης διάρκειας, αλλά είναι πιο μαλακό υλικό και μπορεί να απαιτεί συχνότερη όξυνση.
- Χάλυβας άνθρακα - είναι πολύ κοφτερό και ακονίζεται εύκολα, αλλά είναι πιο επιρρεπές στη σκουριά και τους λεκέδες, οπότε απαιτεί λίγο περισσότερη φροντίδα.
- Κεραμικά - είναι ελαφρύ, πολύ κοφτερό και εξαιρετικά ανθεκτικό στη διάβρωση, αλλά ταυτόχρονα είναι εύθραυστο και επομένως πιο επιρρεπές σε ζημιές. Επιπλέον, είναι δύσκολο να ακονιστεί σε οικιακές συνθήκες.
- Ατσάλι ΔαμασκούΤο - είναι διάσημο για τον ελκυστικό σχεδιασμό του και την υψηλή σκληρότητα, η οποία συνδέεται στενά με την περίφημη αιχμηρότητά του. Από την άλλη πλευρά, είναι ένα πιο δαπανηρό υλικό που είναι επιρρεπές στη διάβρωση και επομένως απαιτεί κάποια φροντίδα.
Όπως οι λεπίδες, έτσι και οι λαβές των μαχαιριών λαχανικών μπορούν να κατασκευαστούν από διαφορετικά υλικά, τα οποία έχουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους:
- ΞύλοΤο - είναι πολύ αισθητικό, ευχάριστο στην αφή και συνήθως εφαρμόζει καλά στο χέρι, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι απαιτεί κάποια φροντίδα και μετά από λίγο καιρό μπορεί να εμφανίσει σημάδια φθοράς.
- Μέταλλο - συνήθως ανοξείδωτο ατσάλι ή τιτάνιο, τα οποία είναι εξαιρετικά ανθεκτικά και οπτικά διαχρονικά υλικά που συντηρούνται εύκολα. Ωστόσο, μπορεί να είναι ψυχρά, βαριά και, αν δεν έχουν υφή ή αν βραχούν ή λιπώσουν, ολισθηρά.
- Σύνθετο - (όπως το Micarta) είναι κατασκευασμένο από στρώματα καμβά, χαρτιού, υαλοβάμβακα και ρητίνης, καθιστώντας το ένα εξαιρετικά ανθεκτικό και ισχυρό υλικό που είναι επίσης ευχάριστο στην αφή. Ωστόσο, η διαδικασία κατασκευής είναι επίπονη και έτσι το υλικό είναι σχετικά ακριβό.
- Πλαστικό - αντέχει εύκολα στην υγρασία, δεν απαιτεί βαριά συντήρηση και δεν θα σας κοστίσει χρήματα. Ωστόσο, μπορεί να μην φαίνεται πολύ κομψό.
Δημοφιλείς αποφλοιωτές λαχανικών
Η φροντίδα των μαχαιριών λαχανικών δεν είναι απαιτητική, αλλά είναι απολύτως απαραίτητο να διατηρηθεί η μακροζωία και η αιχμηρότητά τους:
- Πλύσιμο στο χέρι: Πλένετε πάντα τα μαχαίρια στο χέρι με ζεστό νερό και ήπιο απορρυπαντικό. Αποφύγετε το πλύσιμο στο πλυντήριο πιάτων, το οποίο μπορεί να προκαλέσει ζημιά στη λεπίδα και τη λαβή, και αποφύγετε τα λειαντικά προϊόντα και τα σκληρά σφουγγάρια.
- Άμεσο στέγνωμα: Αφού πλύνετε το μαχαίρι, στεγνώστε το αμέσως με ένα μαλακό ύφασμα. Αυτό θα αποτρέψει τη διάβρωση.
- Κανονική λείανση: Αυξήστε τακτικά τα μαχαίρια. Με καθημερινή χρήση περίπου 1 φορά το μήνα, με λιγότερο συχνή χρήση μία φορά κάθε 3-6 μήνες. Χρησιμοποιείτε πάντα το για το ακόνισμα.λειαντικές πέτρες ή τρίφτεςπου είναι κατάλληλα για τον συγκεκριμένο τύπο και υλικό του μαχαιριού. Να ακονίζετε τα μαχαίρια σας επαγγελματικά μία φορά το χρόνο.
- Σωστή αποθήκευση: Αποθηκεύστε τα μαχαίρια σε ειδικό μπλοκ, μαγνητικές ράγες, προστατευτικά μανίκια ή διοργανωτές συρταριών για να αποφύγετε τη φθορά ή τη ζημιά. Ποτέ μην αποθηκεύετε τα μαχαίρια χύμα σε συρτάρι κουζίνας.
- Χρησιμοποιώντας τη σανίδα κοπής: Για την κοπή, χρησιμοποιήστε μόνο ξύλινα ή πλαστικά σανίδες κοπής. Άλλα υλικά θα μπορούσαν να προκαλέσουν ζημιά ή να αμβλύνουν τη λεπίδα.
Οι πιο δημοφιλείς ακονιστήριες πέτρες και ακονιστήρια σύμφωνα με τους πελάτες μας
Κορυφαίοι κατασκευαστές μαχαιριών λαχανικών
Αν ψάχνετε για ένα απόλυτα λειτουργικό και ταυτόχρονα εξαιρετικά σχεδιασμένο κομμάτι, κάτι που ισχύει ιδιαίτερα για τα μαχαίρια Nakiri, εμπιστευτείτε αυτά από το .Dellinger ή Miyabi.
Άλλοι κατασκευαστές που απολαμβάνουν εδώ και καιρό τη δημοτικότητα μεταξύ ερασιτεχνών και επαγγελματιών σεφ περιλαμβάνουν Victorinox, Zwilling ή WMF.