Μαχαίρια κρέατος: μαχαίρια: Ένας πλήρης οδηγός για την επιλογή

Nože na maso

Αν είστε ενθουσιώδης μάγειρας, ένα μαχαίρι κρέατος δεν πρέπει να λείπει από το σετ σας. Θα κάνει τη δουλειά σας πολύ πιο εύκολη και θα βελτιώσει την εμπειρία σας στο μαγείρεμα. Θα σας παρουσιάσουμε τους διάφορους τύπους μαχαιριών κρέατος, θα σας εξηγήσουμε τις χρήσεις τους και θα σας δώσουμε συμβουλές για το πώς να επιλέξετε το καλύτερο.

Τι κάνει τα μαχαίρια κρέατος ειδικά;

Τα μαχαίρια κρέατος είναι συνήθως κατασκευασμένα από ατσάλι υψηλής ποιότητας για να χειρίζονται μεγάλες μερίδες κρέατος και όλες τις συναφείς εργασίες. Οι λεπίδες τους μπορεί να είναι μακριές και λεπτές για φιλετάρισμα, ισχυρές και καμπυλωτές για αφαίρεση των οστών, πολύ κοφτερές για σερβίρισμα ή στιβαρές και φαρδιές για κοπή μεγαλύτερων κομματιών κρέατος. Το εργονομικό σχήμα της λαβής εξασφαλίζει άνετο και, πάνω απ' όλα, ασφαλές κράτημα. Κάθε τύπος μαχαιριού έχει τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που αυξάνουν την αποτελεσματικότητα και διευκολύνουν την προετοιμασία ή την κατανάλωση τροφίμων.

Μαχαίρια κρέατος

Τα μαχαίρια για την κοπή κρέατος περιλαμβάνουν:

sekáček na maso

Κρεατοκόφτες

Οι τεμαχιστές είναι στιβαρά, βαριά μαχαίρια ειδικά σχεδιασμένα για την κοπή ογκωδών κομματιών κρέατος, συμπεριλαμβανομένων των χόνδρων και των οστών. Διαθέτουν μια φαρδιά, ογκώδη λεπίδα μήκους 15-20 εκατοστών και συνήθως κατασκευάζονται από τις ισχυρότερες ποιότητες χάλυβα για να αντέχουν στις κακουχίες της κουζίνας.

Η λαβή του τεμαχιστή πρέπει να εφαρμόζει στο χέρι με τέτοιο τρόπο ώστε να εξασφαλίζει σταθερό, άνετο και κυρίως ασφαλές κράτημα.

Πλεονεκτήματα: Εκτός του ότι διευκολύνουν το τεμαχισμό του κρέατος, αποτελούν συνήθως και ένα αναπόσπαστο στοιχείο σχεδιασμού στην κουζίνα.

Μειονεκτήματα: είναι στιβαρά και έχουν μεγαλύτερο βάρος, οπότε η εργασία με αυτά είναι συχνά επίπονη.

Κρεατοκόφτες

řeznický nůž

Μαχαίρια χασάπηδων

Τα μαχαίρια κρεοπωλείου έχουν σχεδιαστεί για επαγγελματίες και οικιακούς κρεοπώλες. Χαρακτηρίζονται από μια ισχυρή και ανθεκτική λεπίδα από χάλυβα υψηλής ποιότητας, με μήκος μεταξύ 15 και 30 εκατοστών. Αυτή η φαρδιά και ανθεκτική λεπίδα σας επιτρέπει να κόβετε αποτελεσματικά μεγάλα κομμάτια κρέατος, καθώς και άλλα σκληρά υλικά.

Τα μαχαίρια κρεοπωλείου πρέπει να έχουν εργονομικά διαμορφωμένη λαβή που εξασφαλίζει σταθερό, ασφαλές και άνετο κράτημα.

Πλεονεκτήματα: Το μαχαίρι του χασάπη διευκολύνει πολύ την κοπή μεγάλων κομματιών κρέατος, συμπεριλαμβανομένων των σκληρών μερών τους, των χόνδρων και των οστών.

Μειονεκτήματα: Το χασαπομάχαιρο είναι αρκετά βαρύ, οπότε η εργασία με αυτό μπορεί να είναι αρκετά δύσκολη.

Μαχαίρια χασάπηδων

vykoštovací nůž

Μαχαίρια αποστεώσεως

Τα μαχαίρια χωρίς κόκαλα έχουν αναπτυχθεί ειδικά για την αφαίρεση των οστών από το κρέας, τα πουλερικά και τα ψάρια. Καθώς αυτές οι εργασίες απαιτούν ακρίβεια, τα μαχαίρια αφαίρεσης οστών έχουν λεπτή, εύκαμπτη και πολύ κοφτερή λεπίδα που εγγυάται εύκολο ελιγμό γύρω από τα οστά και τους τένοντες.

Λάβετε υπόψη σας ότι το ξεκοκάλισμα απαιτεί κάποια επιδεξιότητα και ακρίβεια, ειδικά όταν αφαιρούνται οι τένοντες και τα μικρότερα οστά.

Οφέλη:Τα μαχαίρια αποστεώσεως διακρίνονται για την ακρίβεια και τη δύναμή τους, επιτρέποντας τον εύκολο διαχωρισμό του κρέατος από το κόκαλο.

Μειονεκτήματα: Το μαχαίρι αποστεώσεως είναι ένα ειδικό εργαλείο που δύσκολα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άλλους σκοπούς.

Μαχαίρια αποστεώσεως


Τα καλύτερα μαχαίρια για το σκάλισμα κρέατος σύμφωνα με τους πελάτες μας

výběr nože na maso
Πώς να επιλέξετε ένα μαχαίρι κρέατος
  • Όταν επιλέγετε ένα μαχαίρι για κρέας, πρέπει πρώτα να είστε ξεκάθαροι για το σκοπό του μαχαιριού. Στη συνέχεια, εξετάστε το σχήμα, το μήκος, τα υλικά που χρησιμοποιούνται και, πάνω απ' όλα, δοκιμάστε το μαχαίρι για να δείτε πώς ταιριάζει στο χέρι σας.
  • Για τα μαχαίρια φιλεταρίσματος, όσο πιο εύκαμπτη είναι η λεπίδα, τόσο πιο ακριβές είναι το φιλετάρισμα του ψαριού.
  • Για τα μαχαίρια χωρίς κόκαλα, όσο πιο δυνατή είναι η λεπίδα, τόσο πιο εύκολο είναι να ξεκοκαλίσετε όλα τα είδη κρέατος.
  • Για τους μπαλτάδες, όσο πιο ανθεκτικός είναι ο μπαλτάς, τόσο πιο αποτελεσματικός είναι στην κοπή ιδιαίτερα σκληρών κομματιών κρέατος.
  • Για τα χασαπομάχαιρα, όσο πιο δυνατό και ανθεκτικό είναι το εργαλείο, τόσο πιο εύκολο είναι το σκάλισμα.
  • Για τα σουβλάκια, όσο λεπτότερη και πιο κοφτερή είναι η λεπίδα, τόσο πιο ακριβής είναι η εισαγωγή των συστατικών στο κρέας.
Μαχαίρια κρέατος

Τα μαχαίρια προετοιμασίας κρέατος περιλαμβάνουν:

filetovací nůž

Μαχαίρια φιλεταρίσματος

Τα μαχαίρια φιλεταρίσματος έχουν λεπτή, εύκαμπτη λεπίδα μήκους 15-25 cm που επιτρέπει την ομαλή ολίσθηση κατά μήκος του οστού και του δέρματος. Η πολύ κοφτερή λεπίδα είναι ειδικά σχεδιασμένη για το ακριβές φιλετάρισμα ψαριών και άλλων τύπων λεπτών κρεάτων. Η εργονομική διαμόρφωση της λαβής εξασφαλίζει όχι μόνο άνετο κράτημα αλλά και κοπές ακριβείας. Να θυμάστε, ωστόσο, ότι η σωστή χρήση ενός μαχαιριού φιλεταρίσματος απαιτεί κάποια εξάσκηση.

Οφέλη: Το πλεονέκτημα των μαχαιριών φιλεταρίσματος είναι η ευκαμψία και η κοφτερότητά τους, η οποία επιτρέπει κοπές απόλυτης ακρίβειας χωρίς να διαταράσσεται η δομή του κρέατος.

Μειονεκτήματα: Το μειονέκτημα μπορεί να είναι η περιορισμένη δυνατότητα εφαρμογής για πιο σκληρά κρέατα και οστά.

Μαχαίρια φιλεταρίσματος

plátkovací nůž

Μαχαίρια κοπής

Το μαχαίρι κοπής έχει σχεδιαστεί για να δημιουργεί ακριβή και λεπτά κοψίματα κρέατος ή ψαριού. Διαθέτει λεπίδα μήκους 15-30 cm, στενή, πολύ κοφτερή και αρκετά εύκαμπτη, η οποία επιτρέπει ομοιόμορφες κοπές, διατηρώντας την ποιότητα και την εμφάνιση της πρώτης ύλης και χωρίς να καταστρέφει την υφή της.

Πλεονεκτήματα: Χάρη στην ακρίβεια και την οξύτητά του, είναι ιδανικό για την προετοιμασία λεπτών πιάτων όπως το σούσι ή το καρπάτσιο.

Μειονεκτήματα: Για να παραμείνει κοφτερό για μεγάλο χρονικό διάστημα, απαιτεί προσεκτική συντήρηση και τακτική ακόνισμα. Πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη ότι λόγω της μεγάλης σκληρότητας της λεπίδας, είναι επίσης εύθραυστη και επομένως επιρρεπής σε ζημιές. Δεν είναι κατάλληλη για την κοπή σκληρών τροφίμων.

Μαχαίρια κοπής

špikovací nůž

Μαχαίρια με καρφιά

Τα μαχαίρια σούβλας είναι εργαλεία σχεδιασμένα για το σούβλισμα κρέατος, μια τεχνική κατά την οποία λωρίδες λουκάνικου, λαχανικών ή άλλων συστατικών εισάγονται στο κρέας για να βελτιώσουν τη γεύση του. Αυτά τα μαχαίρια διαθέτουν λεπτή, κοφτερή λεπίδα που επιτρέπει ακριβείς και λεπτές κοπές. Η λεπίδα ενός μαχαιριού σούβλας είναι συνήθως κοντή, γεγονός που διευκολύνει τον έλεγχο της κοπής και ελαχιστοποιεί τη ζημιά στο κρέας.

Πλεονεκτήματα: Το μαχαίρι φλούδας είναι ένα σχετικά ευέλικτο εργαλείο που μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για διάφορες άλλες μαγειρικές εργασίες.

Μειονεκτήματα: Η λεπτή λεπίδα ενός μαχαιριού με αιχμές είναι πιο επιρρεπής σε ζημιές.

Μαχαίρια με καρφιά


Ποιοτικά μαχαίρια για την προετοιμασία κρέατος

Η συμβουλή μας
Διαβάστε επίσης
->
Image
Πώς να προετοιμάσετε την τέλεια μπριζόλα
Η προετοιμασία της τέλειας μπριζόλας είναι ένας συνδυασμός ποιοτικών υλικών, του κατάλληλου τηγανιού, υπομονής και της σωστής τεχνικής.
údržba a péče o nože na maso
Πώς να φροντίσετε ένα μαχαίρι κρέατος
Δεδομένου ότι τα μαχαίρια κρέατος έχουν σχεδιαστεί για τις πιο απαιτητικές δραστηριότητες της κουζίνας, πρέπει να τους δίνεται η κατάλληλη φροντίδα. Στην πραγματικότητα, η σωστή συντήρηση είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της κοφτερότητας, της λειτουργικότητας και της ανθεκτικότητάς τους.

Άλεση
Τα μαχαίρια κρέατος απαιτούν τακτικό ακόνισμα με λειαντικές πέτρες ή πέτρες λείανσηςσυγκεκριμένα:
  • 1x την εβδομάδα με καθημερινή χρήση,
  • Μία φορά κάθε δύο έως τρεις εβδομάδες με συχνή χρήση,
  • 1 ανά μήνα για χρήση το Σαββατοκύριακο.
Να θυμάστε επίσης ότι τα μαχαίρια κρέατος πρέπει να ακονίζονται επαγγελματικά τουλάχιστον μία φορά το χρόνο.

Καθαρισμός
Μετά από κάθε χρήση, ξεπλύνετε καλά το μαχαίρι κάτω από τρεχούμενο νερό χρησιμοποιώντας ένα μαλακό σφουγγάρι και ήπιο απορρυπαντικό. Αμέσως μετά το πλύσιμο, καθαρίστε προσεκτικά το μαχαίρι.ξηρόγια την πρόληψη της διάβρωσης.

Μην πλένετε τα μαχαίρια κρέατος στο πλυντήριο πιάτων. Οι υψηλές θερμοκρασίες και οι διαλύτες μπορεί να προκαλέσουν ζημιά στη λαβή και να αμβλύνουν τη λεπίδα.

Αποθήκευση
Η σωστή αποθήκευση των μαχαιριών κρέατος είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της κοφτερότητάς τους μακροπρόθεσμα. Ως εκ τούτου, αποθηκεύστε τα μαχαίρια σε μπλοκ, βάση, σε μαγνητική ράγα, ή σε προστατευτική θήκη ή συρτάρι με ειδικό ένθετο. Αποφεύγετε να αποθηκεύετε τα μαχαίρια χύμα σε συρτάρι της κουζίνας.
top značky nožů na maso

Κορυφαίες μάρκες μαχαιριών κρέατος

Ο πιο περιζήτητος κατασκευαστής μαχαιριών κρέατος είναι η μάρκα Wüsthofη οποία ξεκίνησε πριν από περισσότερα από 200 χρόνια στη διάσημη γερμανική "πόλη των λεπίδων", το Solingen. Αυτή η οικογενειακή επιχείρηση χρησιμοποιεί τα καλύτερα υλικά για την παραγωγή των μαχαιριών της, συνδυάζοντάς τα με τη θρυλική γερμανική ακρίβεια, τη σύγχρονη τεχνολογία και τη δεξιοτεχνία. Η έμφαση της Wüsthof στην ποιότητα και την καινοτομία αντικατοπτρίζεται σε προϊόντα που εκτιμώνται τόσο από επαγγελματίες όσο και από ερασιτέχνες σεφ σε όλο τον κόσμο.

Άλλοι κατασκευαστές ποιοτικών μαχαιριών κρέατος περιλαμβάνουν Σφυρήλατο, Dellinger,Zwilling και άλλα.


Τα καλύτερα μαχαίρια κρέατος σύμφωνα με τους πελάτες μας

ΣΥΧΝΈΣ ΕΡΩΤΉΣΕΙΣ
Η πιο συχνή ερώτηση
Ποιοι είναι οι κύριοι τύποι μαχαιριών κρέατος;
Αυτά είναι τα μαχαίρια φιλεταρίσματος, τα μαχαίρια αποστεώσεως, τα μαχαίρια κρεοπωλείου, οι μπαλτάδες κρέατος και τα μαχαίρια σούβλας. Κάθε ένα από αυτά τα μαχαίρια έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και έχει σχεδιαστεί για διαφορετικές εργασίες επεξεργασίας κρέατος.
Πόσο συχνά πρέπει να ακονίζονται τα μαχαίρια κρέατος;
Η συχνότητα ακονίσματος εξαρτάται από τη χρήση των μαχαιριών. Για καθημερινή χρήση, συνιστάται να ακονίζετε τα μαχαίρια μία φορά την εβδομάδα. Με τακτική χρήση (αρκετές φορές την εβδομάδα) συνιστάται να ακονίζετε τα μαχαίρια κάθε δύο έως τρεις εβδομάδες. Με περιστασιακή χρήση, αρκεί να ακονίζετε τα μαχαίρια μία φορά το μήνα.
Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ενός μαχαιριού φιλεταρίσματος και ενός μαχαιριού αποστεώματος;
Τα μαχαίρια φιλεταρίσματος έχουν λεπτή, μακριά και εύκαμπτη λεπίδα που επιτρέπει το ακριβές φιλετάρισμα ψαριών και κρέατος. Τα μαχαίρια αποκόλλησης έχουν λεπτή, σταθερή και συχνά καμπυλωτή λεπίδα που είναι ιδανική για την αφαίρεση των οστών από το κρέας και τα πουλερικά.
Πώς να καθαρίζετε σωστά τα μαχαίρια κρέατος;
Τα μαχαίρια κρέατος πρέπει να πλένονται με ζεστό νερό και απορρυπαντικό αμέσως μετά τη χρήση και να στεγνώνουν καλά. Δεν συνιστάται το πλύσιμο των μαχαιριών στο πλυντήριο πιάτων.
Πώς να αποθηκεύετε σωστά τα μαχαίρια κρέατος;
Οι λεπίδες πρέπει να αποθηκεύονται σε μπλοκ, σε μαγνητική ράβδο ή σε προστατευτική θήκη για να αποφεύγεται η επαφή με άλλα αντικείμενα που θα μπορούσαν να αμβλύνουν ή να προκαλέσουν ζημιά στη λεπίδα.
Γιατί τα μαχαίρια κρεοπωλείου είναι πιο ανθεκτικά από τα άλλα μαχαίρια;
Τα μαχαίρια κρεοπωλείου έχουν στιβαρή κατασκευή και ισχυρή λεπίδα που έχει σχεδιαστεί ειδικά για τις πιο απαιτητικές εργασίες που σχετίζονται με το χασάπικο και την επεξεργασία κρέατος, συμπεριλαμβανομένης της κοπής χόνδρων και οστών.
Πώς να εξασφαλίσετε την ασφάλεια όταν εργάζεστε με μαχαίρια κρέατος;
Όταν εργάζεστε με μαχαίρια κρέατος, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε μια σταθερή και ασφαλή βάση, να κρατάτε το μαχαίρι σταθερά από τη λαβή και να στρέφετε τη λεπίδα μακριά από το σώμα. Τα μαχαίρια θα πρέπει να φυλάσσονται μακριά από παιδιά και θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή κατά τη συντήρηση του μαχαιριού, ιδίως κατά το ακόνισμα και το γυάλισμα.