Σας παρουσιάζουμε έναν ολοκληρωμένο οδηγό για τα ιαπωνικά μαχαίρια - εργαλεία που συνδυάζουν ακρίβεια, αιχμηρότητα, δεξιοτεχνία και άψογο σχεδιασμό. Θα σας συμβουλέψουμε πώς να τα βρείτε, πώς να επιλέξετε το κατάλληλο και πώς να το φροντίσετε ώστε να διατηρήσει την ποιότητά του για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Τύποι ιαπωνικών μαχαιριών
Το Gyuto είναι ένα ευπροσάρμοστο μαχαίρι σεφ που μοιάζει με ένα ευρωπαϊκό μαχαίρι σεφ, αλλά είναι ελαφρύτερο και πιο κοφτερό, επιτρέποντας λεπτότερη και πιο ακριβή κοπή.
Χάρη στη λεπτή λεπίδα του με την ελαφριά καμπύλη, είναι ιδανικό για πολύ λεπτές και ακριβείς κοπές. Είναι ιδιαίτερα κατάλληλο για την κοπή κρέατος, ψαριών και λιγότερο σκληρών λαχανικών, αλλά μπορεί επίσης να χειριστεί και πιο ευαίσθητες εργασίες, όπως το φιλετάρισμα ή το ψιλοκόψιμο βοτάνων.
Μαχαίρια Gyuto
Το Santoku, που μεταφράζεται ως "τρεις αρετές" ή "τρεις δεξιότητες", είναι ένα ευέλικτο εργαλείο, ιδανικό για τον αρχάριο μάγειρα ή για όσους μπορούν να αρκεστούν σε ένα μεγάλο μαχαίρι στην κουζίνα.
Διαθέτει μια φαρδιά, σχεδόν επίπεδη λεπίδα με ευθεία ή ελαφρώς κυρτή άκρη, χάρη στην οποία επιτρέπει τον τεμαχισμό, την κοπή και τον τεμαχισμό διαφόρων τύπων πρώτων υλών (εκτός ίσως από τα οστά - για τα οποία το ευρωπαϊκό είναι πολύ πιο κατάλληλο).μαχαίρι του σεφ).
Ένα άλλο πλεονέκτημα του μαχαιριού santoku είναι το εξαιρετικό πλάτος της λεπίδας, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά τεμαχισμένων υλικών.
Μαχαίρια Santoku
Το Nakiri είναι ένα μαχαίρι ειδικά σχεδιασμένο για την κοπή λαχανικών. Χάρη στην ορθογώνια λεπίδα του με την ευθεία κάτω άκρη, εξασφαλίζει ότι ολόκληρη η λεπίδα αγγίζει την επιφάνεια κοπής κατά την κοπή, εξαλείφοντας τις ατελείς κοπές.
Η ανθεκτική λεπίδα διευκολύνει επίσης τη μεταφορά ψιλοκομμένων λαχανικών σε ένα τηγάνι ή μπολ. Το μεγαλύτερο βάρος των μαχαιριών nakiri διευκολύνει την κοπή σκληρών λαχανικών.
Μαχαίρια Nakiri
Το Yanagiba είναι ένα σύμβολο της ιαπωνικής μαγειρικής παράδοσης, καθώς είναι ένα μαχαίρι ειδικά σχεδιασμένο για την προετοιμασία σούσι και σασίμι ή για τον τεμαχισμό ψαριών σε λεπτές φέτες χωρίς να διαταράσσεται η υφή του κρέατος.
Επιτρέπει ομαλές κοπές με ένα χτύπημα, χάρη στη μακριά, στενή λεπίδα του με μονόπλευρη κόψη.
Το Kiritsuke είναι ένα μαχαίρι με μακριά, στενή λεπίδα και χαρακτηριστική λοξή άκρη που μοιάζει με στιλέτο. Αυτό το σχήμα είναι ιδανικό για λεπτές και ακριβείς φέτες καθώς και για πιο σύνθετες τεχνικές μαγειρέματος.
Το Kiritsuke θεωρείται ένα μαχαίρι για πιο έμπειρους μάγειρες, καθώς ο χειρισμός του απαιτεί κάποιο βαθμό δεξιοτεχνίας. Ωστόσο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κοπή ψαριών και κρέατος καθώς και για την προετοιμασία λαχανικών, καθιστώντας το ένα πολύ ευέλικτο εργαλείο στην κουζίνα.
Μαχαίρια Kiritsuke
Λεπίδες ιαπωνικών μαχαιριών
Για την κατασκευή των λεπίδων των ιαπωνικών μαχαιριών χρησιμοποιούνται διαφορετικοί τύποι χάλυβα:
- Το καλύτερο από αυτά είναι το χάλυβας δαμασκού. Είναι ένα μείγμα χάλυβα χαμηλού και υψηλού άνθρακα που είναι εξαιρετικά ισχυρό, ώστε να μπορεί να παραμείνει κοφτερό για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να αντισταθεί στη διάβρωση και έχει εξαιρετικό σχεδιασμό.
- Το ξεχωρίζει επίσης για την ευκρίνεια και τη δύναμή του.ανθρακούχος χάλυβαςΩστόσο, είναι πιο επιρρεπής στη διάβρωση, οπότε πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η τακτική συντήρηση.
- Το κύριο πλεονέκτημα των ιαπωνικών μαχαιριών από το ανοξείδωτος χάλυβας είναι η προσιτή τιμή τους και επίσης το γεγονός ότι δεν σκουριάζουν. Ωστόσο, η λεπίδα από ανοξείδωτο ατσάλι δεν είναι τόσο ισχυρή, οπότε θαμπώνει πιο γρήγορα και πρέπει να ακονίζεται πιο συχνά.
Λαβές ιαπωνικών μαχαιριών
Ένα τυπικό ιαπωνικό μαχαίρι έχει ξύλινη λαβή. Σήμερα, ωστόσο, διατίθενται επίσης μαχαίρια με μεταλλική ή σύνθετη λαβή. Κάθε υλικό έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του:
- ΞύλοΤο είναι κομψό και ευχάριστο στην αφή, αλλά με την πάροδο των χρόνων μπορεί να εμφανίσει σημάδια φθοράς και χρειάζεται επίσης φροντίδα για να μην ξεραθεί.
- Μέταλλο Εμφανίζεται καλαίσθητο και επαγγελματικό, αλλά μπορεί να είναι ολισθηρό, ειδικά αν βραχεί ή λερωθεί.
- Σύνθετο είναι πρακτικό, έχει μεγάλη διάρκεια ζωής, αλλά συνήθως δεν προσδίδει τόση κομψότητα στην κουζίνα.
Πόσο συχνά πρέπει να ακονίζετε ένα ιαπωνικό μαχαίρι
Η συχνότητα ακονίσματος εξαρτάται από το πόσο συχνά χρησιμοποιείτε τα μαχαίρια:- Εάν εργάζεστε με αυτά καθημερινά, ακονίστε τα μία φορά κάθε 1-2 εβδομάδες.
- Εάν τα χρησιμοποιείτε μόνο μερικές φορές την εβδομάδα ή και λιγότερο, αρκεί να τα ακονίζετε μία φορά το μήνα.
- Σε επαγγελματική χρήση, συνιστάται ακόνισμα τουλάχιστον κάθε δεύτερη ημέρα.
- Να θυμάστε ότι τουλάχιστον μία φορά το χρόνο είναι απαραίτητο να ακονίζετε τα μαχαίρια σας επαγγελματικά.
Πώς να καθαρίζετε ιαπωνικά μαχαίρια
Αποφύγετε το πλύσιμο στο πλυντήριο πιάτων. Το ζεστό νερό και οι διαλύτες στα δισκία μπορούν να διαβρώσουν σταδιακά τη δομή της λεπίδας και της λαβής, προκαλώντας πρόωρη φθορά. Επομένως, μετά τη χρήση, πλύνετε το μαχαίρι με ένα μαλακό σφουγγάρι και ήπιο απορρυπαντικό και, στη συνέχεια, στεγνώστε το μαχαίρι καλά.με ένα μαλακό πανί.
Πού να αποθηκεύσετε ιαπωνικά μαχαίρια
Αποθηκεύστε τα μαχαίρια σε μπλοκ, ράφια, ράγες ή σε .προστατευτικά μανίκια. Εάν φυλάσσονται χύμα στα συρτάρια της κουζίνας μαζί με άλλα εργαλεία, μπορεί να καταστραφούν και να αμβλυνθούν.
Τα καλύτερα ιαπωνικά μαχαίρια σύμφωνα με τις κριτικές των πελατών
Ιαπωνικές μάρκες μαχαιριών
Ένας από τους πιο επιθυμητούς κατασκευαστές ιαπωνικών μαχαιριών είναι ο MIYABI. Μια μάρκα που συνδυάζει την παράδοση με τις σύγχρονες τεχνικές και καταφέρνει να παράγει μαχαίρια υψηλής ποιότητας. Ακολουθεί τη δεξιοτεχνία της πόλης Seki, η οποία είναι διάσημη για την παραγωγή σπαθιών σαμουράι. Χρησιμοποιεί για τα μαχαίρια της την υψηλότερη ποιότητα ατσαλιού damascus και ανθρακούχου χάλυβα. Επιπλέον, κάθε μαχαίρι υποβάλλεται σε μια σχολαστική διαδικασία σφυρηλάτησης και ακονίσματος στο χέρι που περιλαμβάνει έως και 100 βήματα και συνήθως διαρκεί αρκετές εβδομάδες. Τα μαχαίρια MIYABI δεν είναι μόνο εργαλεία για την ακριβή και αποτελεσματική προετοιμασία των τροφίμων, αλλά και έργα τέχνης που αντικατοπτρίζουν τον ιαπωνικό πολιτισμό και την παράδοση.
Άλλοι δημοφιλείς κατασκευαστές περιλαμβάνουν Dellinger,Σφυρήλατο ή Yaxell.