Τηγάνι γουόκ - ο δάσκαλος του γρήγορου μαγειρέματος

top wok

Τι έχει μέσα το γουόκ που έχουν όλοι; Ξέρουμε. Είναι απλά ένας υπερήρωας στην κουζίνα. Θερμαίνεται στην υψηλότερη θερμοκρασία σε χρόνο μηδέν, ώστε να μπορείτε να ετοιμάζετε πιάτα με ακαταμάχητη γεύση και άρωμα σε χρόνο μηδέν, διατηρώντας παράλληλα τις μέγιστες βιταμίνες και μέταλλα. Τώρα το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να επιλέξετε το ένα το καλύτερο γουόκ για τους σκοπούς σας και δείτε τι μπορείτε να μαγειρέψετε σε αυτό.

5 λόγοι για να αποκτήσετε ένα γουόκ

    1. Γρήγορη προετοιμασία φαγητού{Μέσα σε 10 λεπτά μπορείτε να έχετε φαγητό στο πιάτο σας.
    2. Υγιεινή μαγειρική - χάρη στη σύντομη θερμική επεξεργασία, τα συστατικά διατηρούν τις βιταμίνες και άλλες πολύτιμες διατροφικές ουσίες τους.
    3. Ευελιξία - εκτός από το γρήγορο τηγάνισμα, μπορείτε επίσης να μαγειρέψετε στο γουόκ και αν χρησιμοποιήσετε το καπάκι, μπορείτε επίσης να μαγειρέψετε.
    4. Wok hei - αυτός είναι ο αυθεντικός συνδυασμός γεύσης και αρώματος που μόνο ένα γουόκ μπορεί να προσδώσει σε ένα πιάτο.
    5. Ευρεία επιλογή υλικών - μπορείτε να επιλέξετε ακριβώς το γουόκ που ταιριάζει στις ανάγκες σας. Αν φτάσετε σε ένα τηγάνι από ατσάλι ή χυτοσίδηρο, πιθανότατα θα μπορέσετε να το παραδώσετε στην επόμενη γενιά.
Τηγάνια γουόκ
Σύγκριση υλικών
wok ocel
wok z litiny
wok z nerezu
titanovy wok
Ατσάλινο γουόκ
Γουόκ από χυτοσίδηρο
Ανοξείδωτο γουόκ
Αντικολλητικό γουόκ
Οφέλη
Θερμαίνεται γρήγορα και άγει καλά τη θερμότητα. Είναι ελαφρύτερο από το χυτοσίδηρο. Όταν ψήνεται σωστά, είναι φυσικά αντικολλητικό.
Εξαιρετική συγκράτηση θερμότητας. Κατάλληλο για πιο αργό μαγείρεμα. Υψηλή ανθεκτικότητα και μεγάλη διάρκεια ζωής. Αντικολλητικό όταν ψήνεται σωστά.
Είναι ανθεκτικό στη διάβρωση. Συντηρείται εύκολα. Ασφαλές για πλυντήριο πιάτων.
Το φαγητό είναι πολύ εύκολο στην προετοιμασία, καθώς δεν κολλάει στην επιφάνεια του τηγανιού.
Μειονεκτήματα
Απαιτεί τακτική συντήρηση - καύση και επεξεργασία λαδιού. Είναι πιο επιρρεπές στη διάβρωση, ιδίως αν δεν συντηρείται σωστά.
Θερμαίνεται πιο αργά από ένα ατσάλινο γουόκ. Είναι ευαίσθητο στις μεταβολές της θερμοκρασίας και μπορεί να ραγίσει αν κρυώσει γρήγορα.
Οδηγεί τη θερμότητα χειρότερα από τον χυτοσίδηρο και τον χάλυβα. Αν δεν είναι ποιοτικό κομμάτι, μπορεί να υπερθερμανθεί.
Είναι ευαίσθητο σε υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες, επομένως δεν είναι κατάλληλο για παραδοσιακό τηγάνισμα. Η αντικολλητική επιφάνεια μπορεί να γρατζουνιστεί εύκολα.
Ιδανικό για
Τηγάνισμα, γρήγορο τηγάνισμα και δυναμικό μαγείρεμα.
Μαγειρεύοντας, αργό τηγάνισμα και πιάτα που απαιτούν σταθερή θερμοκρασία.
Μαγειρεύοντας σε χαμηλότερες θερμοκρασίες και χωρίς γρήγορο τηγάνισμα, αντίστοιχα, ακόμη και ένα γουόκ από ανοξείδωτο χάλυβα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τηγάνισμα, αλλά άλλα υλικά μπορούν να το κάνουν καλύτερα.
Υγιεινότερο μαγείρεμα με λίγο ή καθόλου λάδι και προετοιμασία λεπτών πιάτων, όπως αυγά ή ψάρια.
Κατάλληλο για
Σεφ για τους οποίους η αυθεντικότητα είναι σημαντική.
Σεφ που τους αρέσει να μαγειρεύουν παραδοσιακά.
Μάγειρες που προτιμούν μαγειρικά σκεύη χωρίς συντήρηση.
Κάθε μάγειρας που θέλει ευκολία και απλότητα στο καθημερινό μαγείρεμα.

Τα καλύτερα τηγάνια γουόκ σύμφωνα με τις κριτικές των πελατών


Ας συγκρίνουμε

Για τι είναι καλό ένα γουόκ με καπάκι και για τι είναι καλό ένα γουόκ χωρίς καπάκι

wok bez poklice
Wok χωρίς καπάκι
  • Τηγανητά τηγανητά: Το γουόκ χωρίς καπάκι είναι ιδανικό για γρήγορο τηγάνισμα και ψήσιμο σε υψηλή θερμοκρασία. Η θερμότητα συγκεντρώνεται στον πυθμένα του γουόκ και τα υλικά ψήνονται γρήγορα, ενώ η συνεχής ανάδευση αποτρέπει το κάψιμο.
  • Τηγάνισμα: Χάρη στο βαθύ του σχήμα, το γουόκ χωρίς καπάκι είναι ιδανικό για το τηγάνισμα φαγητού στο λάδι. Θερμαίνεται γρήγορα και επιτρέπει το ομοιόμορφο τηγάνισμα.
  • Ψήσιμο ξηρών καρπών ή μπαχαρικών:{Το γουόκ είναι ιδανικό για ξηρό ψήσιμο ξηρών καρπών και Μπαχαρικάόπου η ταχεία θέρμανση της επιφάνειας είναι απαραίτητη για ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα.
wok s poklici
Wok με καπάκι
  • ΑέραςΜε καπάκι και ένθετο ατμού{Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το γουόκ για μαγείρεμα στον ατμό. Αυτό είναι ιδανικό για το μαγείρεμα ζυμαρικών, ψαριών ή λαχανικών, για παράδειγμα. Απλά προσθέστε νερό στον πυθμένα και τοποθετήστε το φαγητό πάνω από τον ατμό.
  • Σιγοψήσιμο και αργό μαγείρεμα:Καλύπτει το εξασφαλίζει ότι δημιουργείται ένα υγρό περιβάλλον με σταθερή θερμοκρασία στο εσωτερικό του γουόκ, το οποίο είναι χρήσιμο για το βράσιμο πιάτων με σάλτσα ή για την προετοιμασία συνταγών μεγαλύτερης διάρκειας (όπως τα κάρυ) που χρειάζονται χρόνο για να ενωθούν οι γεύσεις.
  • Συγκράτηση θερμότητας: Το τηγάνι βοηθά να διατηρείται το φαγητό ζεστό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μετά το μαγείρεμα, ώστε να μην χρειάζεται να το ξαναζεστάνετε αργότερα.
wok 30 cm
Πόσο μεγάλο γουόκ να επιλέξετε

Wok 24 cm: είναι ιδανικό για όσους συνήθως μαγειρεύουν μόνοι τους ή καλούν περιστασιακά έναν επιπλέον φαγά.

Wok 30 cm: παρέχει αρκετό χώρο για τηγανητό ρύζι για δύο έως τρεις πελάτες.

Wok 32 cm:{Είναι αρκετά μεγάλο panπου μπορεί να χωρέσει μια μερίδα για όλη την οικογένεια ή ένα μεγάλο πάρτι.

Περισσότερα για τα μεγέθη τηγανιών
Η συμβουλή μας
Διαβάστε επίσης
->
Image
Wok ή βαθύ τηγάνι
Διστάζετε να πάρετε ένα wok ή ένα κλασικό βαθύ τηγάνι (τηγάνι σοτέ)? Σας έχουμε μερικές συμβουλές για το πώς να αποφασίσετε.

Ας συγκρίνουμε

Γουόκ με επίπεδο πάτο έναντι παραδοσιακού γουόκ

plochy wok
Επίπεδο γουόκ

Εάν μαγειρεύετε σε ηλεκτρική ή επαγωγική εστία, τότε ένα γουόκ με επίπεδο πάτο είναι η μόνη σωστή επιλογή. Είναι ο μόνος τρόπος για να εξασφαλίσετε ότι το τηγάνι έρχεται σε ομοιόμορφη επαφή με την εστία και θερμαίνεται γρήγορα στην επιθυμητή θερμοκρασία.

tradicni wok
Παραδοσιακό γουόκ

Το αρχικό γουόκ έχει στρογγυλεμένο πάτο, αλλά αυτό είναι κατάλληλο μόνο για μαγείρεμα σε εστίες αερίου, όπου οι φλόγες περιβάλλουν ομοιόμορφα το σκεύος. Ένα παραδοσιακό γουόκ είναι ιδανικό για το κλασικό τηγάνισμα, καθώς μπορείτε να ανακατεύετε τα υλικά γρήγορα και αποτελεσματικά.

wok dve rukojeti
Το γουόκ:
Δύο λαβές ή μόνο μία;

Το αν θα επιλέξετε μία ή δύο λαβές εξαρτάται από την ποιότητα τηγάνια γουόκ{δεν θα αλλάξει τίποτα. Έχει να κάνει περισσότερο με την ευκολία σας στο μαγείρεμα.

Το αρχικό ασιατικό γουόκ είχε λαβές ή μάλλον δύο αυτιά{Και ο λόγος ήταν πολύ πρακτικός. Οι δύο λαβές διευκόλυναν πολύ περισσότερο το χειρισμό του βαριού τηγανιού, ειδικά όταν ήταν γεμάτο με φαγητό, κάτι που συμβαίνει ακόμα και σήμερα.

Το σύγχρονο γουόκ, το οποίο είναι συνηθισμένο εκτός Ασίας, έχει συνήθως μόνο μία μακριά λαβή. Αυτό διευκολύνει το χειρισμό του κατά το μαγείρεμα σε συμβατικές κουζίνες, όπου συχνά είναι απαραίτητο να μετακινείται γρήγορα το τηγάνι.

Τηγάνια γουόκ

Ποιοτικά τηγάνια γουόκ


vareni ve woku
Πώς να μαγειρέψετε σε ένα γουόκ

Προετοιμάστε τα πάντα εκ των προτέρων! Μαγείρεμα σε wokΤο είναι γρήγορο και μόλις ξεκινήσει, δεν υπάρχει χρόνος να ψάξετε ή να κόψετε οτιδήποτε.

Η υψηλή θερμοκρασία είναι απαραίτητη. Όταν τα υλικά πέφτουν στο τηγάνι, αυτό πρέπει να είναι σχεδόν καπνισμένο καθώς ζεσταίνεται. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να ψηθούν τα υλικά τέλεια και να έχετε ένα αυθεντικό "wok hei". Δηλαδή, μια ιδιαίτερη καπνιστή γεύση και άρωμα που δεν μπορεί να δημιουργηθεί παρά μόνο μαγειρεύοντας σε ένα καυτό γουόκ.

Οι μικρές δόσεις είναι καλύτερες. Μην φιλοδοξείτε να ετοιμάσετε μια γιορτή για δέκα άτομα ταυτόχρονα. Τα συστατικά χρειάζονται χώρο, αν δεν τους δώσετε χώρο, θα τα βράσετε αντί να τα τηγανίσετε ομοιόμορφα.

Meat first. Ξεκινάτε πάντα με τα υλικά που χρειάζονται περισσότερο χρόνο μαγειρέματος (κρέας, για παράδειγμα) και προσθέστε σταδιακά εκείνα που είναι έτοιμα σε δύο λεπτά. Ιδανικά, τσιγαρίστε το κρέας γρήγορα σε υψηλή θερμοκρασία, αφαιρέστε το, στη συνέχεια ετοιμάστε τα λαχανικά και επιστρέψτε το κρέας στο τέλος.

Δεν θα λειτουργήσει χωρίς το κατάλληλο λάδι. Αυτή τη φορά, αφήστε το λάδι για τη φρέσκια σαλάτα και επιλέξτε ένα λάδι που αντέχει σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες και δεν καίγεται. Αυτό είναι το φυστίκι ή το κανόλα.

Το λιγότερο είναι περισσότερο{Αυτό ισχύει διπλά όταν προσθέτετε σάλτσες όταν μαγειρεύετε σε γουόκ. Η υπερβολική ποσότητα σάλτσας θα προκαλέσει βράσιμο και το πιάτο που θα προκύψει δεν θα είναι τραγανό, αλλά μάλλον πολτώδες.

Απαγόρευση κυκλοφορίας! Η διατήρηση των συστατικών σε συνεχή κίνηση είναι η ουσία του σωστού μαγειρέματος στο γουόκ. Το συνεχές ανακάτεμα και ανακάτεμα εξασφαλίζει ότι κάθε συστατικό τηγανίζεται ομοιόμορφα χωρίς να κολλάει.

Πείραμα... Μιλάμε ακόμα για τηγάνισμα, αλλά το γουόκ μπορεί επίσης να χειριστεί το μαγείρεμα στον ατμό, το τηγάνισμα, το στιφάδο ή ακόμα και την παρασκευή σούπας. Είναι απλά ένα ευέλικτο εργαλείο που δεν πρέπει να λείπει από καμία κουζίνα γεμάτη δράση.

Τηγάνια γουόκ

Ποιοτικοί τόρνοι


medeny wok
#Best brands

Τηγάνια γουόκ

Αν ψάχνετε έναν αξιόπιστο συνεργάτη για ατελείωτες περιπέτειες με τηγανητά, βασιστείτε στο θρυλικό woky DeBuyer. Κατασκευάζονται στη Γαλλία από υψηλής ποιότητας ανθρακούχο χάλυβα, οπότε εκτός από τις εξαιρετικές θερμικές τους ιδιότητες, θα σας ενθουσιάσουν και με την ανθεκτικότητά τους. Ένας άλλος πρώτης τάξεως κατασκευαστής τηγανιών wok είναι η γερμανική οικογενειακή εταιρεία Wollαπό την οποία μπορείτε να περιμένετε τα πιο σύγχρονα αντικολλητικά γουόκ τιτανίου. Και "τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό" έχουμε Fissler - η γερμανική μάρκα που έχει γίνει συνώνυμη με τα στιβαρά γουόκ από ανοξείδωτο ατσάλι, τα οποία όχι μόνο χειρίζονται τέλεια την προετοιμασία του φαγητού, αλλά και το σερβίρισμά του.
ΣΥΧΝΈΣ ΕΡΩΤΉΣΕΙΣ
Η πιο συχνή ερώτηση
Τι είναι το γουόκ και για ποιο λόγο χρησιμοποιείται;
Το γουόκ είναι ένα παραδοσιακό κινέζικο τηγάνι με βαθύ στρογγυλό πυθμένα, το οποίο χρησιμοποιείται συχνότερα για τηγάνισμα, αλλά και για βράσιμο, τηγάνισμα, αχνιστό ή ακόμη και για σούπες. Πρόκειται για ένα ευέλικτο εργαλείο που είναι κατάλληλο για διάφορες τεχνικές μαγειρέματος.
Ποιο είναι το καλύτερο υλικό για γουόκ;
Εξαρτάται από τις ανάγκες σας. Ο ανθρακούχος χάλυβας είναι δημοφιλής για τη γρήγορη απόκρισή του στις μεταβολές της θερμοκρασίας και την αυθεντική εμπειρία του. Ο χυτοσίδηρος διατηρεί καλά τη θερμότητα και είναι ιδανικός για σταθερές θερμοκρασίες. Ο ανοξείδωτος χάλυβας είναι εύκολος στη συντήρηση, αλλά δεν άγει τη θερμότητα τόσο καλά. Τα αντικολλητικά woks είναι βολικά για το καθημερινό μαγείρεμα, αλλά δεν αντέχουν σε τόσο υψηλές θερμοκρασίες.
Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ενός παραδοσιακού γουόκ με στρογγυλεμένο πάτο και ενός επίπεδου γουόκ;
Το γουόκ με επίπεδο πυθμένα είναι κατάλληλο για ηλεκτρικές και επαγωγικές κουζίνες, επειδή έχει καλύτερη επαφή με την εστία. Το γουόκ με στρογγυλό πάτο είναι ιδανικό για εστίες αερίου, όπου η φλόγα περιβάλλει το τηγάνι και εξασφαλίζει ομοιόμορφη θέρμανση.
Είναι ένα αντικολλητικό γουόκ κατάλληλο για τηγάνισμα;
Τα αντικολλητικά γουόκ είναι κυρίως πρακτικά λόγω της εύκολης συντήρησής τους, αλλά δεν είναι ιδανικά για γρήγορο τηγάνισμα επειδή δεν είναι ανθεκτικά στις υψηλές θερμοκρασίες όπως το ατσάλι ή ο χυτοσίδηρος. Η αντικολλητική επιφάνεια καταστρέφεται εύκολα σε υψηλές θερμοκρασίες.
Γιατί κολλάει το φαγητό στο γουόκ μου;
Εάν χρησιμοποιείτε γουόκ από ατσάλι ή χυτοσίδηρο, το πρόβλημα μπορεί να είναι ότι δεν έχει ψηθεί σωστά. Ένας άλλος λόγος μπορεί να είναι η χαμηλή θερμοκρασία - το γουόκ πρέπει να είναι αρκετά ζεστό για να διασφαλίσει ότι τα υλικά δεν θα τραβηχτούν γρήγορα και δεν θα κολλήσουν.
Ποιο είναι το καλύτερο λάδι για μαγείρεμα στο γουόκ;
Έλαια με υψηλό σημείο καπνού, όπως φιστίκια, κραμβέλαιο ή ηλίανθος. Αυτά τα έλαια αντέχουν σε υψηλές θερμοκρασίες χωρίς να υπερθερμαίνονται.