odpocet
5 ημέρες
12 ώρες
53 λεπτά
19 δευτερόλεπτα

Η αλήθεια για τα μαγειρικά σκεύη από τεφλόν

teflonove nadobi

Το μαγείρεμα χωρίς λίπος, χωρίς κόπο και χωρίς κάψιμο έχει την αδιαμφισβήτητη γοητεία του και για πολλά χρόνια το τεφλόν ήταν συνώνυμο με αυτό. Αλλά τι γίνεται με όλα αυτά τα άρθρα που προειδοποιούν για τους κινδύνους που ενέχει για την υγεία; Πρέπει πραγματικά να φοβηθούμε και να απαλλαγούμε ασυμβίβαστα από τα μαγειρικά σκεύη από τεφλόν;ή μήπως η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική; Ας ρίξουμε μια ματιά στο πώς είναι πραγματικά το τεφλόν.

Ποιοτικά αντικολλητικά τηγάνια
Είναι το τεφλόν επιβλαβές για την υγεία;

Το τεφλόν κατασκευαζόταν προηγουμένως με τη χρήση υπερφθοροοκτανοϊκού οξέος (PFOA), μιας χημικής ουσίας που ούτε ο ανθρώπινος οργανισμός ούτε η φύση μπορούν να διασπάσουν. Ως αποτέλεσμα, το 2013, οι περισσότεροι κατασκευαστές δεσμεύτηκαν να τερματίσουν τη χρήση αυτής της ουσίας στο πλαίσιο της διεθνούς συμφωνίας για το πρόγραμμα PFOA Stewardship Program, ενώ από το 2015 η χρήση του στη βιομηχανία τροφίμων έχει απαγορευτεί οριστικά.

Τα σύγχρονα μαγειρικά σκεύη από τεφλόν θεωρούνται επομένως απολύτως ασφαλή και δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τα παλιά, αν χρησιμοποιούνται σωστά - δεν υπερθερμαίνονται και δεν μαγειρεύετε σε αυτά αν η επιφάνεια έχει υποστεί ζημιά.

Λάβετε υπόψη σας ότι στα αντικολλητικά σκεύη, περισσότερο από οπουδήποτε αλλού, το στοίχημα της ποιότητας αποτελεί εγγύηση για την ασφάλεια. Οι αξιόπιστοι κατασκευαστές εγγυώνται ότι τα προϊόντα τους είναι απαλλαγμένα από επικίνδυνες ουσίες και πληρούν τα αυστηρότερα πρότυπα. Ενώ με τα σούπερ φτηνά μαγειρικά σκεύη, όπου δεν έχετε τρόπο να ξέρετε από τι είναι φτιαγμένα, δεν διακυβεύεται μόνο μια μικρότερη διάρκεια ζωής, αλλά κυρίως η υγεία σας.

Πώς κατασκευάστηκε το τεφλόν;

Φανταστείτε να ανακαλύψετε ένα υλικό που είναι τόσο λείο που τίποτα δεν κολλάει πάνω του. Αυτό ακριβώς συνέβη στον χημικό Roy Plunkett το 1938, όταν κατά λάθος δημιούργησε το Teflon. Αρχικά, η έρευνα ήταν για στρατιωτικούς σκοπούς - το τεφλόν υποτίθεται ότι θα προστάτευε από επιθετικές χημικές ουσίες. Αλλά μετά τον πόλεμο, ξεκίνησε το κυνήγι για να βρεθεί ένας τρόπος να χρησιμοποιηθεί αυτό το θαυματουργό υλικό στην καθημερινή ζωή.

Ο Γάλλος Marc Grégoire, ο οποίος εφάρμοσε για πρώτη φορά τεφλόν σε ένα τηγάνι - και ιδού, ο κόσμος των αντικολλητικών μαγειρικών σκευών γεννήθηκε! Χάρη σε αυτόν, το τηγάνισμα δεν ήταν πλέον συνδεδεμένο με το τρίψιμο και οι μάγειρες σε όλο τον κόσμο μπορούσαν να αναπνεύσουν με ανακούφιση.

panvicka na palacinky

nepřilnavé materiály
Είναι το τεφλόν το μόνο αντικολλητικό υλικό;
Δεν είναι. Αυτά περιλαμβάνουν:
  • Κεραμικές επιφάνειεςτα οποία είναι ελαφρώς λιγότερο αντικολλητικά, αλλά αντέχουν σε υψηλότερες θερμοκρασίες,
  • Ορυκτές επιφάνειεςόπως ο γρανίτης, είναι επίσης λιγότερο αντικολλητικά αλλά πολύ ανθεκτικά,
  • Επιφάνειες τιτανίουτα οποία συνδυάζουν εξαιρετική στιβαρότητα με αντικολλητικές ιδιότητες και, συνεπώς, μεγάλη διάρκεια ζωής.
Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι κατασκευαστές αναπτύσσουν και κατοχυρώνουν με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τα δικά τους υλικά που έχουν αντικολλητικές ιδιότητες. Οι αξιόπιστοι κατασκευαστές αντικολλητικών μαγειρικών σκευών περιλαμβάνουν WMF, De Buyer, Tefal ή Woll.

Τα καλύτερα αντικολλητικά τηγάνια σύμφωνα με τις κριτικές των πελατών


Image
Πότε να πετάξετε ένα τηγάνι από τεφλόν;

Έχετε παλιά μαγειρικά σκεύη από τεφλόν στο σπίτι; Τότε χρειάζεται προσοχή, αλλά όχι πανικός. Όπως αναφέρθηκε, οι παλαιότερες επιφάνειες από τεφλόν πιθανώς κατασκευάστηκαν με τη χρήση PFOA, της ουσίας που συνδέεται με το όταν θερμαίνεται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες.καρκινογένεση, ενδοκρινικές και νεφρικές διαταραχές και πρακτικά δεν απομακρύνεται από το σώμα.

Υπάρχει επίσης κίνδυνος από τη μακροχρόνια εισπνοή αναθυμιάσεων PFOA. Αυτά αρχίζουν να απελευθερώνονται στους 260 °C και από τους 300 °C και μετά μπορούν να προκαλέσουν το λεγόμενο Πυρετός πολυμερούς καπνού. Έχει παρόμοια συμπτώματα με την κλασική γρίπη, αλλά σε αντίθεση με αυτήν, εξαφανίζεται πολύ γρήγορα. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι αυτά τα προβλήματα είναι πιο πιθανό να επηρεάσουν άτομα που εργάζονται με PFOA σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις όπου οι υψηλές θερμοκρασίες είναι αρκετά συχνές και η απελευθέρωση των αναθυμιάσεων συμβαίνει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Στο κανονικό μαγείρεμα, ένα τηγάνι από τεφλόν (αν δεν το υπερθερμάνετε) θερμαίνεται σε θερμοκρασία περίπου 150 °C, οπότε δεν υπάρχει κίνδυνος πυρετού από τις αναθυμιάσεις του πολυμερούς.

Ωστόσο, εάν έχετε ένα κατοικίδιο πτηνό στο σπίτι σας, προσέξτε ανά πάσα στιγμή, ακόμη και μια μικρή συγκέντρωση ατμών PFOA είναι θανατηφόρα για αυτό.

Αλλά η μεγαλύτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στο κατεστραμμένα μαγειρικά σκεύη από τεφλόν! Είναι πολύ πιθανό ότι τμήματα της επιφάνειας απελευθερώνονται στο φαγητό που ετοιμάζεται και από εκεί στο πεπτικό σας σύστημα. Θα τα αποβάλει, αλλά ποιος θέλει τεφλόν στο σύστημά του; Τότε είναι μια καλή ιδέα να πετάξετε το παλιό τηγάνι από τεφλόν και να το αντικαταστήσετε με ένα καινούργιο που δεν είναι επιβλαβές για την υγεία σας.

Η συμβουλή μας
Διαβάστε επίσης
->
nepřilnave panve
Πώς να επιλέξετε το καλύτερο αντικολλητικό τηγάνι;
Αν αναρωτιέστε ποιες είναι οι αντικολλητικές ιδιότητες των σύγχρονων επιφανειών, γιατί τουλάχιστον ένα τέτοιο ποιοτικό τηγάνι είναι απολύτως απαραίτητο στην κουζίνα σήμερα και, κυρίως, πώς να επιλέξετε το σωστό αντικολλητικό τηγάνι, διαβάστε παρακάτω.

Καλύτερες αντικολλητικές κατσαρόλες σύμφωνα με τις κριτικές των πελατών


non stick pans
3 βήματα για ασφαλές μαγείρεμα σε αντικολλητικό τηγάνι
Αν θέλετε το αντικολλητικό σας τηγάνι να σας κρατήσει ευχαριστημένους για χρόνια, το μόνο που χρειάζεστε είναι μερικοί απλοί κανόνες:

  1. Αποφυγή υπερθέρμανσης
    Μην προθερμαίνετε ένα άδειο τηγάνι και μαγειρεύετε πάντα σε μέτρια φωτιά.
  2. Απαλά εργαλεία
    Ξεχάστε τα μεταλλικά κουτάλια και τα γυριστήρια - το ξύλο, το πλαστικό ή η σιλικόνη είναι οι μόνοι πραγματικοί φίλοι των αντικολλητικών επιφανειών.
  3. Επαγρύπνηση σε περίπτωση βλάβης
    Εάν παρατηρήσετε ότι η επιφάνεια είναι γρατζουνισμένη, το σκεύος πρέπει να αντικατασταθεί. Κανείς δεν θέλει κομμάτια από τεφλόν ή άλλες αντικολλητικές επιφάνειες στο φαγητό του.
neprilnava panvicka
Πλεονεκτήματα των αντικολλητικών μαγειρικών σκευών
Χάρη στη σύγχρονη τεχνολογία και τα αυστηρά πρότυπα, τα σημερινά αντικολλητικά μαγειρικά σκεύη είναι ασφαλή, καθώς δεν περιέχουν βλαβερές ουσίες όπως το PFOA, και έχουν επίσης πολλά αδιαμφισβήτητα πλεονεκτήματα:

  • Εύκολος χειρισμός
    Μη συγκολλητικό πιάτα έχει εσωτερικό σώμα από αλουμίνιο, το οποίο καθιστά ακόμη και τα μεγάλα τηγάνια ελαφριά και εύκολα στην εργασία.
  • Εύκολη συντήρηση
    Τα υπολείμματα φαγητού γλιστρούν εύκολα από την επιφάνεια, οπότε ο καθαρισμός διαρκεί περίπου όσο και το πλύσιμο του πιάτου.
  • Διαθεσιμότητα
    Μη συγκολλητικό τηγάνια a γλάστρες διατίθενται σε διαφορετικές κατηγορίες τιμών, ώστε να μπορεί ο καθένας να επιλέξει.
Μη αυτοκόλλητα τηγάνια

teflonova panvicka

Τελική ετυμηγορία

Το αρχικό τεφλόν χρήζει προσοχής, αλλά τα σύγχρονα αντικολλητικά μαγειρικά σκεύη είναι κατασκευασμένα με γνώμονα την υγεία, οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχείτε γι' αυτό. Αν ψάχνετε για μια απολύτως ασφαλή αλλά αντικολλητική λύση, μια εξαιρετική επιλογή είναι το τηγάνια τιτανίου if γλάστρεςπου προσφέρουν ανθεκτικότητα, μεγάλη διάρκεια ζωής και τέλεια αποτελέσματα μαγειρέματος.

Ταψιά από τιτάνιο

Ποιοτικά τηγάνια τιτανίου


Η συμβουλή μας
Διαβάστε επίσης
->
titanove panve
Τηγάνια από τιτάνιο: μια επανάσταση στη μαγειρική!
Τα τελευταία χρόνια, το τιτάνιο έχει γίνει ένα από τα πιο δημοφιλή αντικολλητικά υλικά στον εξοπλισμό της κουζίνας, συμπεριλαμβανομένων, φυσικά, των τηγανιών. Διαβάστε περισσότερα για αυτό το επαναστατικό υλικό και μάθετε πώς να επιλέξετε το καλύτερο τηγάνι τιτανίου.
ΣΥΧΝΈΣ ΕΡΩΤΉΣΕΙΣ
Η πιο συχνή ερώτηση
Είναι ασφαλές να χρησιμοποιείτε τηγάνια από τεφλόν;
Ναι, είναι ασφαλή όταν χρησιμοποιούνται σωστά. Αποφύγετε την υπερθέρμανση πάνω από τους 260 °C.
Πώς να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής ενός τηγανιού από τεφλόν;
Χρησιμοποιήστε ξύλινα σκεύη ή σκεύη σιλικόνης και πλύνετε το στο χέρι.
Μπορώ να χρησιμοποιήσω τηγάνι από τεφλόν σε επαγωγικές εστίες;
Ναι, εάν επισημαίνεται ότι είναι συμβατό με επαγωγή.
Γιατί δημιουργούνται γρατσουνιές σε ένα τηγάνι από τεφλόν;
Λόγω μεταλλικών σκευών, ακατάλληλου καθαρισμού ή αποθήκευσης.
Είναι δυνατόν να μαγειρέψετε σε τηγάνι από τεφλόν χωρίς λίπος;
Ναι, η επιφάνεια είναι αντικολλητική και επιτρέπει το μαγείρεμα χωρίς λίπος.