Μπριζόλα στο ταψί: Βήμα προς βήμα


Η προετοιμασία της τέλειας μπριζόλας είναι ένας συνδυασμός ποιοτικών υλικών, του κατάλληλου τηγανιού, της σωστής τεχνικής και υπομονής. Ακολουθώντας αυτά τα βήματα, θα πετύχετε ένα αποτέλεσμα που θα ευχαριστήσει όχι μόνο εσάς, αλλά και κάθε γκουρμέ στο τραπέζι σας.

jak pripravit dokonaly steak
1. Επιλέξτε ποιοτικό κρέας

Μια νόστιμη μπριζόλα ξεκινά με ποιοτικό κρέας. Επιλέξτε παλαιωμένο μοσχαρίσιο κρέας, ιδανικά από ψηλό φιλέτο ή φιλέτο. Σημαντικό είναι το λεγόμενο μαρμάρισμα, το λεπτό στρώμα λίπους μεταξύ των μυϊκών ινών, το οποίο εξασφαλίζει ζουμερότητα και γεύση. Κόψτε το κρέας με ένα κοφτερό μαχαίρι σε φέτες ύψους 2,5 - 4 cm.

2. Αφήστε το κρέας να ξεκουραστεί

Αφαιρέστε το κρέας από το ψυγείο και αφήστε το να ξεκουραστεί σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 30 λεπτά έως μία ώρα πριν το ψήσιμο. Αυτό θα εξασφαλίσει ομοιόμορφο μαύρισμα.

3. Προθερμάνετε το τηγάνι

Η τέλεια μπριζόλα χρειάζεται πολύ υψηλή θερμοκρασία. Pan προθερμάνετε λοιπόν σε υψηλή θερμοκρασία μέχρι να αρχίσει να καπνίζει, αυτό μπορεί να πάρει 5 - 10 λεπτά, ακόμα περισσότερο για τα μαντεμένια τηγάνια. Βεβαιωθείτε ότι το κρέας είναι πολύ ζεστό πριν το βάλετε στο τηγάνι. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να μην κολλήσει το κρέας στο τηγάνι και σχηματίσει μια χαρακτηριστική κρούστα.

Τηγάνια ποιότητας

Προσέξτε για το booster

Αν και μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να χρησιμοποιήσετε το booster σε επαγωγικές εστίες για να εξοικονομήσετε χρόνο, αφήστε το αυτή τη φορά. Το τηγάνι χρειάζεται υψηλή θερμοκρασία, αλλά η χρήση του booster ενέχει τον κίνδυνο να αυξήσει τη θερμοκρασία τόσο γρήγορα ώστε να υπερθερμανθεί, προκαλώντας μη αναστρέψιμη βλάβη. Επιπλέον, η θέρμανση με τούρμπο μπορεί να οδηγήσει σε ανομοιόμορφη κατανομή της θερμότητας και, κατά συνέπεια, σε ανομοιόμορφα ψημένη μπριζόλα.


Οδηγίες βίντεο
Το μυστικό για την προετοιμασία της τέλειας μπριζόλας
Είτε είστε έμπειρος μάστορας της σχάρας είτε αρχάριος στην κουζίνα, σας δείχνουμε πώς να ετοιμάσετε την τέλεια μπριζόλα - ζουμερή, τρυφερή και γεμάτη γεύση.
Η συμβουλή μας
Διαβάστε επίσης
->
top panev na steak
Ποιο είναι το καλύτερο τηγάνι για μπριζόλες;
Οι περισσότεροι επαγγελματίες σεφ συνιστούν ένα τηγάνι από ατσάλι ή χυτοσίδηρο, ενώ και το ανοξείδωτο ατσάλι δεν είναι κακό. Αυτό που καλό θα ήταν να αποφύγετε, ωστόσο, είναι οι αντικολλητικές επιφάνειες, γιατί απλά δεν μπορείτε να δημιουργήσετε τέλεια κρούστα με αυτές.

Τα καλύτερα τηγάνια μπριζόλας σύμφωνα με τις κριτικές των πελατών

jak pripravit dokonaly steak
4. Στεγνό

Αποφύγετε το πλύσιμο του κρέατος πριν από το ψήσιμο. Το νερό θα εισχωρήσει στο κρέας, γεγονός που θα διαταράξει αισθητά ολόκληρη τη διαδικασία ψησίματος. Αντ' αυτού, στεγνώστε τη μπριζόλα με μια χαρτοπετσέτα πριν από το ψήσιμο.

5. Γεύση

Δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε μαρινάδα για να προετοιμάσετε μια ποιοτική μπριζόλα. Το κρέας έχει μια φυσική, ξεχωριστή γεύση που η μαρινάρισμα θα κατέστειλε άσκοπα. Απλά τρίψτε την μπριζόλα λίγο πριν το μαγείρεμα ελαιόλαδο, ενδεχομένως Αλάτι και πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο Πιπέρι.

6. Τοστ

Τοποθετήστε το κρέας στο καυτό τηγάνι - αν αρχίσει να τσιτσιρίζει και να τσιτσιρίζει, όλα είναι εντάξει. Το κρέας θα υποχωρήσει σωστά, σχηματίζοντας μια κρούστα, αλλά θα παραμείνει ζουμερό στο εσωτερικό του. Μην τρομάξετε αν το κρέας κολλήσει στην αρχή και σίγουρα μην προσπαθήσετε να το τραβήξετε. Μετά από λίγο, θα απομακρυνθεί από την επιφάνεια του τηγανιού και θα μπορείτε να το γυρίσετε άνετα. Χρησιμοποιήστε ένα γυριστήρι για να το γυρίσετε, αλλά ποτέ μην τρυπήσετε το κρέας γιατί θα τρέξουν τα υγρά του.

kdy se soli steak

Πότε να αλατίσετε την μπριζόλα;

Μπορείτε να αλατοπιπερώσετε σε δύο στάδια. Είτε αφού ψηθεί η μπριζόλα είτε λίγο πριν βάλετε το κρέας στο τηγάνι. Αν το κάνατε νωρίτερα, το κρέας θα έβγαζε τους χυμούς του, η μπριζόλα θα καίγονταν και το εσωτερικό της θα ήταν στεγνό.

Πόση ώρα να ψήσετε τη μπριζόλα;

Ο χρόνος μαγειρέματος εξαρτάται πάντα από το πάχος της μπριζόλας και τον επιθυμητό βαθμό ψησίματος. Σε γενικές γραμμές:

  • Σπάνια: 2 λεπτά από κάθε πλευρά.
  • Μέτρια ψημένο: 3 λεπτά από κάθε πλευρά.
  • Μέτρια: 4 λεπτά από κάθε πλευρά.
  • Μέτρια καλά: 4,5 λεπτά από κάθε πλευρά.
  • Καλοψημένο: 5 λεπτά από κάθε πλευρά.


Ποιοτικά θερμόμετρα κρέατος

jak opect steak
8. Αφήστε τη μπριζόλα να ξεκουραστεί

Αφήστε τη μπριζόλα να ξεκουραστεί στη φωτιά για περίπου δέκα λεπτά πριν σερβίρετε. Μόνο έτσι θα γίνει πραγματικά ζουμερή. Μπορεί είτε να μείνει σε ένα θερμαινόμενο τηγάνι σκεπασμένο με καπάκι είτε να το βάλετε σε αλουμινόχαρτο στο φούρνο. Ο φούρνος πρέπει να θερμαίνεται μόνο στους 100 °C.

Εάν έχετε επιλέξει να αλατίσετε το κρέας μετά την προετοιμασία, κάντε το λίγο πριν το ξεκουράσετε. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε βούτυρο και μυρωδικά σε αυτό το στάδιο.

9. Σερβίρετε

Σερβίρετε μικρότερες μπριζόλες σε κομψά πιάτα ολόκληρες, ενώ τις μεγαλύτερες τις κόβουμε σε φέτες πάχους περίπου 1 cm.

omacky ke steakum
Ποια συνοδευτικά πιάτα και σάλτσες ταιριάζουν με μπριζόλες

Η ζουμερή μπριζόλα είναι σαφώς ο κύριος ήρωας στο πιάτο, αλλά ένα καλά επιλεγμένο συνοδευτικό πιάτο και μια σάλτσα μπορούν να απογειώσουν τη γευστική σας εμπειρία. Οι επιλογές είναι τόσες όσες και οι γεύσεις, γι' αυτό ξεχωρίσαμε μερικές κλασικές συμβουλές:

  • Πατάτες σε όλα τα είδη, συμπεριλαμβανομένων των πατάτας και του πουρέ.
  • Ψητά και φρέσκα λαχανικά.
  • Ψητά ή ψητά μανιτάρια.
  • Κρεμμύδια σε μορφή δακτυλιδιών ή και καραμελωμένα.
  • Φρέσκο ψωμί, focaccia με βότανα ή ελιές και επίσης μπαγκέτα σκόρδου.
  • Η κρεμώδης σάλτσα με θρυμματισμένο πιπέρι και μια σταγόνα κονιάκ ενισχύει τέλεια τη γεύση του κρέατος.
  • Το βούτυρο με σκόρδο και βότανα προσθέτει ένα επιπλέον στρώμα γεύσης στη μπριζόλα.
  • Η πικάντικη σάλτσα Chimichurri είναι επίσης κλασική.


Δημοφιλή μαχαίρια μπριζόλας

ΣΥΧΝΈΣ ΕΡΩΤΉΣΕΙΣ
Η πιο συχνή ερώτηση
Πώς μπορώ να ξέρω αν η μπριζόλα έχει ψηθεί στο επιθυμητό επίπεδο;
Πιο αξιόπιστα χρησιμοποιώντας θερμόμετρο πάνω στο κρέας, με την προϋπόθεση ότι η ψημένη μπριζόλα έχει αυτή τη θερμοκρασία:
Σπάνια: 50-52 °C
Μέτρια ψημένο: 57-60 °C
Μέσο: 63-68 °C
Μεσαίο πηγάδι: 68-72 °C
Καλά αποτελέσματα: 74 °C ή περισσότερο
Είναι καλύτερα να τηγανίσετε τη μπριζόλα στο τηγάνι ή να τη ψήσετε στη σχάρα;
Και οι δύο μέθοδοι έχουν τα πλεονεκτήματά τους. Το ψήσιμο στο ταψί επιτρέπει καλύτερο έλεγχο της θερμοκρασίας και ομοιόμορφη κρούστα. Το ψήσιμο στη σχάρα, από την άλλη πλευρά, δίνει στο κρέας τη χαρακτηριστική καπνιστή γεύση του. Η επιλογή εξαρτάται από τις προτιμήσεις σας και τον εξοπλισμό που διαθέτετε.
Χρειάζεται να μαρινάρετε το κρέας της μπριζόλας;
Το ποιοτικό κρέας δεν χρειάζεται μαρινάρισμα. Έχει μια φυσική γεύση που η μαρινάδα θα μπορούσε να καταστείλει. Αρκεί αλάτι, πιπέρι και ελαιόλαδο λίγο πριν το ψήσιμο.
Τι είδους κρέας είναι καλύτερο για μπριζόλα;
Το καλύτερο κρέας μπριζόλας προέρχεται από καλά ωριμασμένα κομμάτια βοδινού κρέατος, όπως φιλέτο, φιλέτο μπριζόλας, rib-eye, flank steak ή filet mignon. Η μαρμαρυγή - η λιπαρή φλέβα που εξασφαλίζει ότι το κρέας είναι ζουμερό και γευστικό - είναι επίσης σημαντική.