Πώς να επιλέξετε το καλύτερο αντικολλητικό τηγάνι;

Θέλετε να μαγειρεύετε πιο αποτελεσματικά, υγιεινά και εύκολα; Τότε είναι βέβαιο ότι ένα ποιοτικό αντικολλητικό τηγάνι θα γίνει ο καλύτερός σας φίλος στην κουζίνα. Αν αναρωτιέστε ποιες είναι οι αντικολλητικές ιδιότητες των σύγχρονων επιφανειών, γιατί τουλάχιστον ένα τέτοιο ποιοτικό τηγάνι είναι απολύτως απαραίτητο στην κουζίνα σήμερα και, κυρίως, πώς να επιλέξετε το σωστό αντικολλητικό τηγάνι, μείνετε συντονισμένοι.


Nepřilnavé pánve

Λίγη ιστορία: από το τεφλόν στο τιτάνιο και τα διαμάντια

Η προέλευση των αντικολλητικών επιφανειών ανάγεται στα εργαστήρια- η ανάπτυξή τους ξεκίνησε τη δεκαετία του 1930, όταν ανακαλύφθηκε η ένωση PTFE, γνωστή σήμερα ως Teflon. Από τις αρχικές στρατιωτικές εφαρμογές του, σύντομα βρήκε το δρόμο του στις κουζίνες μας χάρη στην αντοχή του στη θερμότητα, τις σχεδόν τέλειες αντικολλητικές του ιδιότητες, την ευκολία καθαρισμού και την ικανότητά του να μαγειρεύει με ελάχιστο λίπος.

Αλλά τίποτα δεν είναι ρόδινο και οι ανησυχίες για την υγεία οδήγησαν στην ανάπτυξη κεραμικών αντικολλητικών επιστρώσεων που προσέφεραν βελτιωμένη αντοχή και ασφάλεια, ακόμη και παραλλαγές με τελειώματα τιτανίου και διαμαντιών για ακόμη καλύτερη αντοχή και θερμική αγωγιμότητα.

Στην Kulina μπορείτε να επιλέξτε από μια μεγάλη γκάμα αντικολλητικών τηγανιώναπό το παραδοσιακό αλουμίνιο έως τον χάλυβα, τον σίδηρο ή τον χυτοσίδηρο και το πολυτελές τιτάνιο. Κάθε υλικό φέρει τα δικά του μοναδικά χαρακτηριστικά, είτε πρόκειται για την ανθεκτικότητα, την υγιεινή, τη θερμική αγωγιμότητα και, τέλος, την τιμή. Ας εξερευνήσουμε μαζί ποιο τηγάνι θα είναι η καλύτερη επιλογή για την κουζίνα σας.

Nadpis blok s obrázkem VPRAVO

Πλεονεκτήματα
από αντικολλητικά τηγάνια

Τα αντικολλητικά τηγάνια προσφέρουν μια σειρά πλεονεκτημάτων που θα εκτιμήσουν όλοι όσοι ανεβαίνουν στη σόμπα. Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικά από τα βασικά οφέλη που προσφέρουν τα αντικολλητικά τηγάνια:

Image
ikona
Εύκολη συντήρηση και καθαρισμός
Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα των αντικολλητικών τηγανιών είναι η ευκολία συντήρησής τους. Ξεχάστε το πολύωρο τρίψιμο των καμένων φαγητών - με ένα αντικολλητικό τηγάνι αρκεί συνήθως ένα ελαφρύ πλύσιμο, το οποίο όχι μόνο εξοικονομεί χρόνο αλλά και παρατείνει τη διάρκεια ζωής του τηγανιού.
ikona
Λιγότερη κατανάλωση λαδιού ή βουτύρου
Το μαγείρεμα σε αντικολλητικά τηγάνια απαιτεί λιγότερο λίπος. Αυτό εξασφαλίζει, μεταξύ άλλων, χαμηλότερη πρόσληψη θερμίδων, πράγμα ιδανικό για όσους αναζητούν πιο υγιεινές εναλλακτικές λύσεις μαγειρέματος χωρίς να θυσιάζουν τη γεύση.
ikona
Ομοιόμορφη κατανομή θερμότητας και αποδοτικό μαγείρεμα
Τα αντικολλητικά τηγάνια είναι συχνά σχεδιασμένα για να παρέχουν συμμετρική κατανομή της θερμότητας. Αυτό σημαίνει ότι το φαγητό μαγειρεύεται πιο ομοιόμορφα και πιο γρήγορα, εξοικονομώντας χρόνο και ενέργεια.

Μερικά μειονεκτήματα που πρέπει να λάβετε υπόψη για ορισμένα υλικά

Παρόλο που τα αντικολλητικά τηγάνια προσφέρουν γενικά μια σειρά από πλεονεκτήματα, πρέπει να δίνεται προσοχή στην επιλογή του σωστού υλικού και στη γνώση των ορίων του.

  • Περιορισμοί σε υψηλές θερμοκρασίες και στη χρήση μεταλλικών εργαλείων: Ένα σημαντικό μειονέκτημα ορισμένων αντικολλητικών τηγανιών είναι η περιορισμένη αντοχή τους στις υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες μπορεί να καταστρέψουν την αντικολλητική επιφάνεια και να μειώσουν τη διάρκεια ζωής του τηγανιού. Θα πρέπει επίσης να προσέχετε να χρησιμοποιείτε σκεύη που δεν καταστρέφουν την επιφάνεια - έτσι αντικαταστήστε τα μεταλλικά εργαλεία με ξύλινα ή σιλικόνη για πιο ευαίσθητα φινιρίσματα, συνήθως τεφλόν ή κεραμικά.
  • Φθορά και ανάγκη αντικατάστασης: Οι σωλήνες με εφαρμοσμένη αντικολλητική επίστρωση δεν έχουν τόσο μεγάλη διάρκεια ζωής όσο οι αντίστοιχοι σωλήνες από χάλυβα ή χυτοσίδηρο. Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα χρήσης, η επιφάνεια μπορεί να καταστραφεί και να χάσει τις αντικολλητικές της ιδιότητες και τις ιδιότητες ασφαλείας της, παρά την κατάλληλη φροντίδα.
  • Πιθανός κίνδυνος για την υγεία εάν η επιφάνεια υποστεί ζημιά: Όταν η αντικολλητική επιφάνεια ενός τηγανιού καταστρέφεται, μπορεί να απελευθερωθούν σωματίδια ή χημικές ουσίες που μπορεί να είναι δυνητικά επιβλαβείς, και αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα παλαιότερα τηγάνια με επικαλύψεις με βάση το PTFE (όπως το τεφλόν). Ευτυχώς, με τις νεότερες τεχνολογίες και υλικά, οι κίνδυνοι αυτοί έχουν ελαχιστοποιηθεί, αλλά εξακολουθεί να είναι σημαντικό να δίνετε προσοχή στη σωστή φροντίδα και την έγκαιρη αντικατάσταση του τηγανιού.

Τα καλύτερα αντικολλητικά τηγάνια σύμφωνα με τις κριτικές των πελατών


Πώς αντέχουν τα διάφορα υλικά;



Image
Χαλύβδινα τηγάνια

Ο χάλυβας είναι ανθεκτικός, άγει καλά τη θερμότητα και θα σας κρατήσει για χρόνια. Δεδομένου ότι έχει μερικές φυσικές αντικολλητικές ιδιότητες (αλλά με το κατάλληλο αρχικό ψήσιμο και συντήρηση), δεν χρειάζεται περαιτέρω αντικολλητική επεξεργασία της επιφάνειας. Αυτό καθιστά το μαγείρεμα στο ατσάλι ήπιο και ασφαλές για την υγεία.

Επιλέξτε ένα χαλύβδινο τηγάνι


Image
Κεραμικά τηγάνια

Τι μπορούμε να πούμε, η λευκή κεραμική επιφάνεια των τηγανιών είναι κομψή και όμορφη. Ωστόσο, η ίδια η αντικολλητική προστασία δεν είναι η καλύτερη, οπότε πρέπει να χρησιμοποιείτε τουλάχιστον λίγο γράσο. Ωστόσο, ένα κεραμικό τηγάνι συντηρείται εύκολα και είναι λίγο πιο ανθεκτικό σε σύγκριση με το τεφλόν, για παράδειγμα, και δεν θα το γρατζουνίσετε τόσο εύκολα.

Επιλέξτε ένα κεραμικό τηγάνι


Image
Χυτοσίδηρα αντικολλητικά τηγάνια

Ο χυτοσίδηρος είναι ένα άλλο υλικό που είναι φυσικό, μη τοξικό και εν μέρει φυσικά αντικολλητικό. Ένα τηγάνι από χυτοσίδηρο θα σας ανταμείψει για τη σωστή συντήρηση με μεγάλη διάρκεια ζωής, ακραία και διαστατική σταθερότητα.

Το πλεονέκτημα είναι ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το μαντεμένιο τηγάνι με ασφάλεια σε κάθε τύπο εστίας, συμπεριλαμβανομένης της επαγωγικής. Μετά το αρχικό ψήσιμο και την επαναλαμβανόμενη χρήση, οι αντικολλητικές ιδιότητες συνεχίζουν να αυξάνονται.

Επιλέξτε ένα τηγάνι από χυτοσίδηρο


Image
Τηγάνια τιτανίου

Ένα τηγάνι τιτανίου θα σας προσφέρει εξαιρετική αντοχή στην τριβή και μεγάλη διάρκεια ζωής. Τα μαγειρικά σκεύη από τιτάνιο συνδυάζουν καλή θερμική αγωγιμότητα με ένα πολύ αξιοπρεπές επίπεδο αντικολλητικότητας για να εξασφαλίσουν αποτελεσματικό και υγιεινό μαγείρεμα.

Ο Titan είναι επίσης ελαφρύς, εύχρηστος και εύκολος στη συντήρηση, ακόμη και στο πλυντήριο πιάτων. Μπορεί να φαίνεται ότι τα τηγάνια τιτανίου είναι γεμάτα πλεονεκτήματα, αλλά να είστε προετοιμασμένοι να πληρώσετε λίγο παραπάνω για αυτά τα οφέλη σε σύγκριση με άλλα υλικά.

Επιλέξτε ένα τηγάνι τιτανίου


Image
Τηγάνια αλουμινίου με αντικολλητική επίστρωση

Το ίδιο το αλουμίνιο δεν είναι ακριβώς ο καλύτερος υποψήφιος για υγιεινό μαγείρεμα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα τηγάνια αλουμινίου διαθέτουν αντικολλητική επίστρωση που προστατεύει το φαγητό και εξασφαλίζει εύκολη προετοιμασία.

Τα τηγάνια αλουμινίου είναι γενικά ελαφριά και επίσης προσιτά, αλλά το μειονέκτημα είναι ότι, ειδικά με τα φθηνότερα μοντέλα, μπορούν εύκολα να καταστραφούν, είτε από παραμόρφωση σε υψηλότερες θερμοκρασίες είτε από γρατζουνιές στην αντικολλητική επίστρωση. Έτσι, όπως και αλλού, αξίζει να επενδύσετε σε ένα ποιοτικό τηγάνι από μια δοκιμασμένη μάρκα.

Επιλέξτε τηγάνι αλουμινίου
Η συμβουλή μας
Διαβάστε Επίσης
->
Image
Πώς να επιλέξετε το σωστό μέγεθος τηγανιού;
Το μέγεθος του ταψιού δεν επηρεάζει μόνο το πόσες μπουκιές μπορείτε να φάτε. Μάθετε πώς να επιλέξετε το σωστό μέγεθος τηγανιού για τις ανάγκες σας.

Σιλικόνη, ξύλινα και πλαστικά σκεύη

Τα σύγχρονα μαγειρικά σκεύη με αντικολλητική επιφάνεια είναι πλέον αρκετά ανθεκτικά στις γρατζουνιές σε ορισμένες παραλλαγές. Ωστόσο, αξίζει ακόμα να χρησιμοποιείτε σκεύη από υλικά που εξαλείφουν τον κίνδυνο ζημιάς, όπως το ξύλο, το πλαστικό ή η σιλικόνη.

ΣΥΧΝΈΣ ΕΡΩΤΉΣΕΙΣ
Συχνές ερωτήσεις για αντικολλητικά τηγάνια
Ποια πιάτα είναι τα πιο υγιεινά;
Αν ψάχνετε για ένα τηγάνι στο οποίο δεν θέλετε να σκέφτεστε τους κινδύνους για την υγεία από την καταστροφή της επιφάνειας, μπορείτε να επιλέξετε το σμάλτο, το τιτάνιο, τον άνθρακα ή τον ανοξείδωτο χάλυβα ή το κεραμικό.
Τι είναι το PFOA free;
Το PFOA είναι η ονομασία του υπερφθοροοκτανοϊκού οξέος (δόξα τω Θεώ για αυτές τις συντομογραφίες). Έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν σε αντικολλητικά φινιρίσματα μαγειρικών σκευών και έχει αποδειχθεί ότι έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία. Επομένως, το PFOA free είναι μια ετικέτα για προϊόντα που δεν έχουν καμία σχέση με αυτό το οξύ.
Πόσο επιβλαβές είναι το τεφλόν;
Όταν το τεφλόν χρησιμοποιείται σε υψηλές θερμοκρασίες άνω των 360°C ή υφίσταται μηχανική βλάβη, μπορεί να απελευθερωθούν τοξικές, επικίνδυνες ουσίες. Επομένως, όταν χρησιμοποιείτε σκεύη από τεφλόν, θα πρέπει να διατηρούνται χαμηλότερες θερμοκρασίες, να αποφεύγεται η χρήση μεταλλικών εργαλείων και το τηγάνι δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται ξανά εάν η επιφάνεια έχει υποστεί την παραμικρή ζημιά.
Τι είδους αντικολλητικό τηγάνι για επαγωγή;
Όταν μαγειρεύετε σε επαγωγικές εστίες, πρέπει να προσέχετε το υλικό των μαγειρικών σκευών κατά την επιλογή τους. Βεβαιωθείτε ότι το μοντέλο που θα επιλέξετε διαθέτει σιδηρομαγνητική βάση για να είναι δυνατή η μαγειρική με επαγωγή.