Ο χάλυβας είναι ανθεκτικός, άγει καλά τη θερμότητα και θα σας κρατήσει για χρόνια. Δεδομένου ότι έχει μερικές φυσικές αντικολλητικές ιδιότητες (αλλά με το κατάλληλο αρχικό ψήσιμο και συντήρηση), δεν χρειάζεται περαιτέρω αντικολλητική επεξεργασία της επιφάνειας. Αυτό καθιστά το μαγείρεμα στο ατσάλι ήπιο και ασφαλές για την υγεία.
Θέλετε να μαγειρεύετε πιο αποτελεσματικά, υγιεινά και εύκολα; Τότε είναι βέβαιο ότι ένα ποιοτικό αντικολλητικό τηγάνι θα γίνει ο καλύτερός σας φίλος στην κουζίνα. Αν αναρωτιέστε ποιες είναι οι αντικολλητικές ιδιότητες των σύγχρονων επιφανειών, γιατί τουλάχιστον ένα τέτοιο ποιοτικό τηγάνι είναι απολύτως απαραίτητο στην κουζίνα σήμερα και, κυρίως, πώς να επιλέξετε το σωστό αντικολλητικό τηγάνι, μείνετε συντονισμένοι.
Λίγη ιστορία: από το τεφλόν στο τιτάνιο και τα διαμάντια
Η προέλευση των αντικολλητικών επιφανειών ανάγεται στα εργαστήρια- η ανάπτυξή τους ξεκίνησε τη δεκαετία του 1930, όταν ανακαλύφθηκε η ένωση PTFE, γνωστή σήμερα ως Teflon. Από τις αρχικές στρατιωτικές εφαρμογές του, σύντομα βρήκε το δρόμο του στις κουζίνες μας χάρη στην αντοχή του στη θερμότητα, τις σχεδόν τέλειες αντικολλητικές του ιδιότητες, την ευκολία καθαρισμού και την ικανότητά του να μαγειρεύει με ελάχιστο λίπος.
Αλλά τίποτα δεν είναι ρόδινο και οι ανησυχίες για την υγεία οδήγησαν στην ανάπτυξη κεραμικών αντικολλητικών επιστρώσεων που προσέφεραν βελτιωμένη αντοχή και ασφάλεια, ακόμη και παραλλαγές με τελειώματα τιτανίου και διαμαντιών για ακόμη καλύτερη αντοχή και θερμική αγωγιμότητα.
Στην Kulina μπορείτε να επιλέξτε από μια μεγάλη γκάμα αντικολλητικών τηγανιώναπό το παραδοσιακό αλουμίνιο έως τον χάλυβα, τον σίδηρο ή τον χυτοσίδηρο και το πολυτελές τιτάνιο. Κάθε υλικό φέρει τα δικά του μοναδικά χαρακτηριστικά, είτε πρόκειται για την ανθεκτικότητα, την υγιεινή, τη θερμική αγωγιμότητα και, τέλος, την τιμή. Ας εξερευνήσουμε μαζί ποιο τηγάνι θα είναι η καλύτερη επιλογή για την κουζίνα σας.
από αντικολλητικά τηγάνια
Τα αντικολλητικά τηγάνια προσφέρουν μια σειρά πλεονεκτημάτων που θα εκτιμήσουν όλοι όσοι ανεβαίνουν στη σόμπα. Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικά από τα βασικά οφέλη που προσφέρουν τα αντικολλητικά τηγάνια:
Μερικά μειονεκτήματα που πρέπει να λάβετε υπόψη για ορισμένα υλικά
Παρόλο που τα αντικολλητικά τηγάνια προσφέρουν γενικά μια σειρά από πλεονεκτήματα, πρέπει να δίνεται προσοχή στην επιλογή του σωστού υλικού και στη γνώση των ορίων του.
- Περιορισμοί σε υψηλές θερμοκρασίες και στη χρήση μεταλλικών εργαλείων: Ένα σημαντικό μειονέκτημα ορισμένων αντικολλητικών τηγανιών είναι η περιορισμένη αντοχή τους στις υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες μπορεί να καταστρέψουν την αντικολλητική επιφάνεια και να μειώσουν τη διάρκεια ζωής του τηγανιού. Θα πρέπει επίσης να προσέχετε να χρησιμοποιείτε σκεύη που δεν καταστρέφουν την επιφάνεια - έτσι αντικαταστήστε τα μεταλλικά εργαλεία με ξύλινα ή σιλικόνη για πιο ευαίσθητα φινιρίσματα, συνήθως τεφλόν ή κεραμικά.
- Φθορά και ανάγκη αντικατάστασης: Οι σωλήνες με εφαρμοσμένη αντικολλητική επίστρωση δεν έχουν τόσο μεγάλη διάρκεια ζωής όσο οι αντίστοιχοι σωλήνες από χάλυβα ή χυτοσίδηρο. Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα χρήσης, η επιφάνεια μπορεί να καταστραφεί και να χάσει τις αντικολλητικές της ιδιότητες και τις ιδιότητες ασφαλείας της, παρά την κατάλληλη φροντίδα.
- Πιθανός κίνδυνος για την υγεία εάν η επιφάνεια υποστεί ζημιά: Όταν η αντικολλητική επιφάνεια ενός τηγανιού καταστρέφεται, μπορεί να απελευθερωθούν σωματίδια ή χημικές ουσίες που μπορεί να είναι δυνητικά επιβλαβείς, και αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα παλαιότερα τηγάνια με επικαλύψεις με βάση το PTFE (όπως το τεφλόν). Ευτυχώς, με τις νεότερες τεχνολογίες και υλικά, οι κίνδυνοι αυτοί έχουν ελαχιστοποιηθεί, αλλά εξακολουθεί να είναι σημαντικό να δίνετε προσοχή στη σωστή φροντίδα και την έγκαιρη αντικατάσταση του τηγανιού.
Τα καλύτερα αντικολλητικά τηγάνια σύμφωνα με τις κριτικές των πελατών
Πώς αντέχουν τα διάφορα υλικά;
Τι μπορούμε να πούμε, η λευκή κεραμική επιφάνεια των τηγανιών είναι κομψή και όμορφη. Ωστόσο, η ίδια η αντικολλητική προστασία δεν είναι η καλύτερη, οπότε πρέπει να χρησιμοποιείτε τουλάχιστον λίγο γράσο. Ωστόσο, ένα κεραμικό τηγάνι συντηρείται εύκολα και είναι λίγο πιο ανθεκτικό σε σύγκριση με το τεφλόν, για παράδειγμα, και δεν θα το γρατζουνίσετε τόσο εύκολα.
Ο χυτοσίδηρος είναι ένα άλλο υλικό που είναι φυσικό, μη τοξικό και εν μέρει φυσικά αντικολλητικό. Ένα τηγάνι από χυτοσίδηρο θα σας ανταμείψει για τη σωστή συντήρηση με μεγάλη διάρκεια ζωής, ακραία και διαστατική σταθερότητα.
Το πλεονέκτημα είναι ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το μαντεμένιο τηγάνι με ασφάλεια σε κάθε τύπο εστίας, συμπεριλαμβανομένης της επαγωγικής. Μετά το αρχικό ψήσιμο και την επαναλαμβανόμενη χρήση, οι αντικολλητικές ιδιότητες συνεχίζουν να αυξάνονται.
Ένα τηγάνι τιτανίου θα σας προσφέρει εξαιρετική αντοχή στην τριβή και μεγάλη διάρκεια ζωής. Τα μαγειρικά σκεύη από τιτάνιο συνδυάζουν καλή θερμική αγωγιμότητα με ένα πολύ αξιοπρεπές επίπεδο αντικολλητικότητας για να εξασφαλίσουν αποτελεσματικό και υγιεινό μαγείρεμα.
Ο Titan είναι επίσης ελαφρύς, εύχρηστος και εύκολος στη συντήρηση, ακόμη και στο πλυντήριο πιάτων. Μπορεί να φαίνεται ότι τα τηγάνια τιτανίου είναι γεμάτα πλεονεκτήματα, αλλά να είστε προετοιμασμένοι να πληρώσετε λίγο παραπάνω για αυτά τα οφέλη σε σύγκριση με άλλα υλικά.
Το ίδιο το αλουμίνιο δεν είναι ακριβώς ο καλύτερος υποψήφιος για υγιεινό μαγείρεμα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα τηγάνια αλουμινίου διαθέτουν αντικολλητική επίστρωση που προστατεύει το φαγητό και εξασφαλίζει εύκολη προετοιμασία.
Τα τηγάνια αλουμινίου είναι γενικά ελαφριά και επίσης προσιτά, αλλά το μειονέκτημα είναι ότι, ειδικά με τα φθηνότερα μοντέλα, μπορούν εύκολα να καταστραφούν, είτε από παραμόρφωση σε υψηλότερες θερμοκρασίες είτε από γρατζουνιές στην αντικολλητική επίστρωση. Έτσι, όπως και αλλού, αξίζει να επενδύσετε σε ένα ποιοτικό τηγάνι από μια δοκιμασμένη μάρκα.
Σιλικόνη, ξύλινα και πλαστικά σκεύη
Τα σύγχρονα μαγειρικά σκεύη με αντικολλητική επιφάνεια είναι πλέον αρκετά ανθεκτικά στις γρατζουνιές σε ορισμένες παραλλαγές. Ωστόσο, αξίζει ακόμα να χρησιμοποιείτε σκεύη από υλικά που εξαλείφουν τον κίνδυνο ζημιάς, όπως το ξύλο, το πλαστικό ή η σιλικόνη.