Πρώτα απ' όλα, πρέπει να αναφερθεί ότι παρά το όνομά του τα κεραμικά τηγάνια δεν είναι στην πραγματικότητα εντελώς κεραμικά. Είναι κατασκευασμένα από μέταλλο (συνήθως ανοξείδωτο ατσάλι με πυρήνα από αλουμίνιο) και έχουν μόνο μια αντικολλητική κεραμική επιφάνεια με βάση το διοξείδιο του πυριτίου. Πρόκειται για μια από τις πιο κοινές ενώσεις που συναντάμε στη φύση και στην καθημερινή μας ζωή, είναι, για παράδειγμα, συστατικό της άμμου ή του χώματος, ορισμένοι μύκητες το περιέχουν και είναι επίσης αναπόσπαστο συστατικό του γυαλιού ή των κεραμικών.
Συνήθως τα κεραμικά τηγάνια είναι ελαφρώς βαρύτερα και γενικά λιγότερο αντικολλητικά, αν θέλετε να προετοιμάσετε το φαγητό εντελώς χωρίς λίπος. Ωστόσο, δεν περιέχουν PFOA και PTFE. Είναι επίσης πιο ανθεκτικά στις γρατζουνιές και μπορούν να αντέξουν υψηλότερες θερμοκρασίες σε σύγκριση με τις παραδοσιακές αντικολλητικές επιφάνειες. Ακόμα κι έτσι, όταν τα χρησιμοποιείτε, είναι σημαντικό να τηρείτενα ακολουθούν ορισμένους κανόνες.
Ας συγκρίνουμε
Κεραμικά τηγάνια έναντι άλλων αντικολλητικών τηγανιών
- Αρχικά, αποφασίστε τι θα ετοιμάζετε πιο συχνά στο κεραμικό ταψί και στη συνέχεια επιλέξτε ένα σχήμα, βάθος και μέγεθοςπου σας ταιριάζει καλύτερα.
- Επιλέξτε ένα τηγάνι που έχει καλή θερμική αγωγιμότητα, το οποίο εξασφαλίζει ομοιόμορφη κατανομή της θερμότητας και αποτρέπει το κάψιμο. Συχνά πρόκειται για τηγάνια με πυρήνα από αλουμίνιο ή χαλκό.
- Μην ξεχνάτε το έλεγχος συμβατότητας με διάφορους τύπους εστιών, ειδικά αν μαγειρεύετε με επαγωγή.
- Ελέγξτε ότι το ταψί είναι εργονομικό και θερμομονωμένο λαβή.
- Τα λειτουργικά χαρακτηριστικά είναι απαραίτητα, αλλά μην ξεχνάτε το .σχεδιασμός - Το μαγείρεμα είναι απλά πιο εύκολο με κομψά σκεύη.
- Να θυμάστε ότι ένα κεραμικό τηγάνι δεν θα διαρκέσει για πάντα και θα πρέπει να αντικατασταθεί μετά από λίγο καιρό. Γι' αυτό επιλέξτε ένα ιδανική αναλογία "απόδοσης-τιμής".
- Ψάξτε για κεραμικά τηγάνια που έχουν σεμεγάλος αριθμός σπουδαίων κριτικών.
Ποιοτικά κεραμικά τηγάνια
Πώς να χρησιμοποιείτε κεραμικά τηγάνια
Πριν χρησιμοποιήσετε το τηγάνι για πρώτη φορά, πλύντε το με ζεστό νερό και ένα μαλακό σφουγγάρι με ήπιο απορρυπαντικό και, στη συνέχεια, στεγνώστε το καλά. Οι κατασκευαστές συνιστούν να βουρτσίζετε απαλά την επιφάνεια του τηγανιού με λίγο λάδι.
Κατά την προετοιμασία του φαγητού, χρησιμοποιείτε μόνο σκεύη από μαλακά υλικά, όπως ξύλο, σιλικόνη ή πλαστικό, για να αποφύγετε το γρατσούνισμα της κεραμικής επιφάνειας. Αποφύγετε εντελώς τα μεταλλικά σκεύη.
Τα κεραμικά τηγάνια χρησιμοποιούνται καλύτερα σε μεσαίες θερμοκρασίες, αλλά μπορούν να αντέξουν και σε υψηλές θερμοκρασίες. Αποφύγετε τις γρήγορες αλλαγές θερμοκρασίας, για παράδειγμα, μην βάζετε ποτέ ένα καυτό τηγάνι σε κρύο νερό.
Πώς να καθαρίζετε κεραμικά τηγάνια
Αν και το πλύσιμο στο χέρι είναι σημαντικά πιο απαλό, πολλοί κατασκευαστές αναφέρουν ότι τα κεραμικά τηγάνια μπορούν να πλυθούν στο πλυντήριο πιάτων. Να θυμάστε ότι το τηγάνι πρέπει να είναι απόλυτα στεγνό πριν το αποθηκεύσετε. Αποφύγετε εντελώς τα λειαντικά καθαριστικά και τα σκληρά σφουγγάρια που μπορούν να διαβρώσουν την επιφάνεια.
Αποθηκεύστε τα κεραμικά τηγάνια με τέτοιο τρόπο ώστε να αποφύγετε το γρατσούνισμα της επιφάνειάς τους. Έτσι, είτε τα τοποθετείτε ξεχωριστά σε ντουλάπια της κουζίνας είτε τα κρεμάτε, αν έχετε πρόβλημα χώρου στην κουζίνα, τότε χρησιμοποιήστε ράφια ή στρώνετε τα τηγάνια με πλυντήρια.
Αν το κεραμικό σας τηγάνι χάνει τις αντικολλητικές του ιδιότητες, μπορείτε να μαγειρέψετε σε αυτό προσωρινά χρησιμοποιώντας λίπος, αλλά είναι καλή ιδέα να αρχίσετε να ψάχνετε για ένα καινούργιο.
Γερμανικός κατασκευαστής τηγανιώνWMF ειδικεύεται στα υψηλής ποιότητας αντικολλητικά τηγάνια, τα οποία είναι γνωστά κυρίως για την υψηλή αντοχή τους.
Μια άλλη γερμανική μάρκα, Fissler, προσφέρει κεραμικά τηγάνια που συνδυάζουν την παραδοσιακή δεξιοτεχνία με καινοτόμες τεχνολογίες.