odpocet
5 ημέρες
7 ώρες
43 λεπτά
39 δευτερόλεπτα

Μαχαίρια κοπής και σκαλίσματος: οδηγός επιλογής

plátkovací nůž

Ακριβής και εύκολος τεμαχισμός κρέατος και ψαριών - αυτός είναι ο σκοπός για τον οποίο δημιουργήθηκαν τα μαχαίρια κοπής και τεμαχισμού. Ποια είναι η διαφορά μεταξύ αυτών των εργαλείων, πότε να χρησιμοποιείτε ποιο και πώς να επιλέξετε το καλύτερο από τη μεγάλη γκάμα; Μάθετε το στον πρακτικό μας οδηγό.

Μαχαίρια κοπής και σκαλίσματος

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ τους;

Μαχαίρι για φέτες vs. μαχαίρι για σκάλισμα

nuz platkovaci
Μαχαίρι για φέτες
  • Μακρύ, λεπτό και εύκαμπτο μαχαίρι με ελαφρώς στρογγυλεμένη ή ευθεία λεπίδα.
  • Έχει σχεδιαστεί για τον ακριβή τεμαχισμό λεπτών φέτες κρέατος, ψαριού ή ψητού.
  • Χάρη στη λεπτή λεπίδα της, περνάει εύκολα μέσα από τα τρόφιμα χωρίς να διαταράσσει τις ίνες.
nuz porcovaci
Μαχαίρι για σκάλισμα
  • Πιο στιβαρό από ένα μαχαίρι κοπής με σταθερή και συχνά μακρύτερη λεπίδα.
  • Κατάλληλο για την κοπή μεγαλύτερων κομματιών κρέατος, όπως ψητά, γαλοπούλες ή μεγάλα ψάρια.
  • Είναι συνήθως λιγότερο εύκαμπτο και έχει πιο έντονο άκρο για εύκολο διαχωρισμό των οστών και των αρθρώσεων.

Ποιοτικά μαχαίρια κοπής και σκαλίσματος


Τι πρέπει να προσέξετε κατά την επιλογή;

cepel platkovaciho noze

Μήκος λεπίδας

Το μήκος παίζει καθοριστικό ρόλο κατά την κοπή μεγαλύτερων κομματιών κρέατος.
Μαχαίρια κοπής είναι συχνότερα στο εύρος 20-35 cm, ενώ μαχαίρια για σκάλισμα είναι περίπου 20-30 cm. Όσο μεγαλύτερη είναι η λεπίδα, τόσο λιγότερες κινήσεις απαιτούνται για μια τέλεια κοπή.

material platkovacího noze

Υλικό λεπίδας

Ποιοτικό υλικό σημαίνει μεγάλη διάρκεια ζωής και ευκολότερη συντήρηση:
  • Ανοξείδωτο ατσάλι - ανθεκτικό στη διάβρωση, εύκολο στη συντήρηση, αλλά απαιτεί τακτικό τρίψιμο.
  • Χάλυβας άνθρακα - διατηρεί εξαιρετικά κοφτερή κόψη, αλλά είναι πιο επιρρεπές στη σκουριά και απαιτεί περισσότερη φροντίδα.
  • Ατσάλι Δαμασκού - κορυφαία ποιότητα, μεγάλη ευκρίνεια και μοναδικός σχεδιασμός, αλλά και υψηλότερη τιμή.

tvar platkovaciho noze

Σχήμα και πάχος λεπίδας

Μαχαίρια κοπής έχουν στενότερη και πιο εύκαμπτη λεπίδα, η οποία επιτρέπει τον ακριβή τεμαχισμό λεπτών φέτες. Επιπλέον, ορισμένα μαχαίρια κοπής έχουν εγκοπές στη λεπίδα για να μειώνουν την προσκόλληση των τροφίμων και να επιτρέπουν πιο ομαλή κοπή.
Μαχαίρια κοπής έχουν ισχυρότερη και παχύτερη λεπίδα, η οποία βοηθάει όταν εργάζεστε με πιο σκληρά κομμάτια κρέατος.

rukojet porcovaciho noze

Εργονομία λαβής

Η σωστή λαβή είναι το κλειδί για ασφαλή και άνετη εργασία, έτσι πρέπει να είναι:
  • Άνετα στο χέρι - με εργονομικό σχήμα που επιτρέπει σταθερό κράτημα.
  • Κατασκευασμένο από ανθεκτικό υλικό - το ξύλο, τα σύνθετα υλικά ή τα συνθετικά είναι δημοφιλή.
  • Με αντιολισθητική επιφάνεια - για ασφαλέστερο χειρισμό, ιδίως όταν εργάζεστε με ελαιώδεις πρώτες ύλες.
skladovani porcovacich nozu
Πώς να φροντίζετε σωστά ένα μαχαίρι για σκάλισμα και φέτες;

Για να βεβαιωθείτε ότι το μαχαίρι σας θα διαρκέσει πολλά χρόνια, ακολουθήστε τους παρακάτω κανόνες:

Όλα για τη σωστή αποθήκευση μαχαιριών
Η συμβουλή μας
Διαβάστε επίσης
->
ostření nože
Οδηγίες ακονίσματος μαχαιριών
Μάθετε τις σωστές τεχνικές για το ακόνισμα και το ακόνισμα των μαχαιριών
porcovaci vidlicka
Πρόσθετος εξοπλισμός:
Τι ταιριάζει με τα μαχαίρια κοπής;

Πιρούνι κρέατος - κρατάει το κρέας σταθερό κατά τη διάρκεια του τεμαχισμού και το εμποδίζει να γλιστρήσει.
Σφυρί για κρέας - ιδανικό για την τρυφεροποίηση του κρέατος, βελτιώνοντας την τρυφερότητα και διευκολύνοντας την προετοιμασία του.
Θερμόμετρο κρέατος - επιτρέπει την ακριβή μέτρηση της θερμοκρασίας στο εσωτερικό του κρέατος και εξασφαλίζει την τέλεια προετοιμασία κάθε πιάτου.

Όλα για τα μαχαίρια κρέατος

Αγαπημένα πιρούνια κρέατος


top platkovaci noze

Οι καλύτερες μάρκες μαχαιριών κοπής και κοπής σε φέτες

Εάν αναζητάτε ένα μαχαίρι κορυφαίας ποιότητας, αξίζει να ποντάρετε σε αξιόπιστες μάρκες που είναι γνωστές για την ποιότητα και την ακριβή κατασκευή τους. Οι καλύτερες από αυτές περιλαμβάνουν Dellingerπου διακρίνεται για το χειροποίητο ατσάλι και το ατσάλι damascus, εξασφαλίζοντας εξαιρετική οξύτητα και ανθεκτικότητα. Μια άλλη εξαιρετική επιλογή είναι το Wüsthof, μια παραδοσιακή γερμανική μάρκα δημοφιλής στους επαγγελματίες σεφ για τα τέλεια ισορροπημένα μαχαίρια της. Zwilling Η pak προσφέρει μαχαίρια υψηλής ποιότητας με εξαιρετική εργονομία, ανθεκτικότητα και λεπίδα ακριβείας που διευκολύνει την καθημερινή εργασία στην κουζίνα.
ΣΥΧΝΈΣ ΕΡΩΤΉΣΕΙΣ
Η πιο συχνή ερώτηση
Πόσο συχνά πρέπει να ακονίζω το μαχαίρι μου;
Συνιστάται ένα ελαφρύ ξανακλείσιμο με ακονόπετρα μετά από κάθε χρήση και ένα σχολαστικό τρίψιμο με ακονόπετρα κάθε λίγους μήνες.
Είναι καλύτερο ένα μαχαίρι κοπής με εγκοπές στη λεπίδα;
Ναι, αν κόβετε συχνά κρέας ή ψάρι, τα γρέζια βοηθούν στη μείωση της προσκόλλησης των τροφίμων στη λεπίδα.
Μπορώ να χρησιμοποιήσω μαχαίρι για σκάλισμα αντί για μαχαίρι για φέτες;
Το μαχαίρι κοπής είναι λιγότερο εύκαμπτο και δεν επιτρέπει τόσο λεπτές φέτες, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση ανάγκης.
Ποια γωνία λείανσης είναι ιδανική για μαχαίρια κοπής και λάξευσης;
Συνήθως συνιστάται μια γωνία λείανσης μεταξύ 15-20 μοιρών για μέγιστη οξύτητα και απόδοση.
Ποια σανίδα κοπής είναι η καλύτερη για τα μαχαίρια;
Συνιστώνται ξύλινες ή πλαστικές σανίδες κοπής, καθώς προστατεύουν τη λεπίδα περισσότερο από τις γυάλινες ή κεραμικές επιλογές.