Ακριβής και εύκολος τεμαχισμός κρέατος και ψαριών - αυτός είναι ο σκοπός για τον οποίο δημιουργήθηκαν τα μαχαίρια κοπής και τεμαχισμού. Ποια είναι η διαφορά μεταξύ αυτών των εργαλείων, πότε να χρησιμοποιείτε ποιο και πώς να επιλέξετε το καλύτερο από τη μεγάλη γκάμα; Μάθετε το στον πρακτικό μας οδηγό.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ τους;
Μαχαίρι για φέτες vs. μαχαίρι για σκάλισμα

- Μακρύ, λεπτό και εύκαμπτο μαχαίρι με ελαφρώς στρογγυλεμένη ή ευθεία λεπίδα.
- Έχει σχεδιαστεί για τον ακριβή τεμαχισμό λεπτών φέτες κρέατος, ψαριού ή ψητού.
- Χάρη στη λεπτή λεπίδα της, περνάει εύκολα μέσα από τα τρόφιμα χωρίς να διαταράσσει τις ίνες.

- Πιο στιβαρό από ένα μαχαίρι κοπής με σταθερή και συχνά μακρύτερη λεπίδα.
- Κατάλληλο για την κοπή μεγαλύτερων κομματιών κρέατος, όπως ψητά, γαλοπούλες ή μεγάλα ψάρια.
- Είναι συνήθως λιγότερο εύκαμπτο και έχει πιο έντονο άκρο για εύκολο διαχωρισμό των οστών και των αρθρώσεων.
Ποιοτικά μαχαίρια κοπής και σκαλίσματος
Τι πρέπει να προσέξετε κατά την επιλογή;
Μήκος λεπίδας
Το μήκος παίζει καθοριστικό ρόλο κατά την κοπή μεγαλύτερων κομματιών κρέατος.
Μαχαίρια κοπής είναι συχνότερα στο εύρος 20-35 cm, ενώ μαχαίρια για σκάλισμα είναι περίπου 20-30 cm. Όσο μεγαλύτερη είναι η λεπίδα, τόσο λιγότερες κινήσεις απαιτούνται για μια τέλεια κοπή.
Υλικό λεπίδας
Ποιοτικό υλικό σημαίνει μεγάλη διάρκεια ζωής και ευκολότερη συντήρηση:- Ανοξείδωτο ατσάλι - ανθεκτικό στη διάβρωση, εύκολο στη συντήρηση, αλλά απαιτεί τακτικό τρίψιμο.
- Χάλυβας άνθρακα - διατηρεί εξαιρετικά κοφτερή κόψη, αλλά είναι πιο επιρρεπές στη σκουριά και απαιτεί περισσότερη φροντίδα.
- Ατσάλι Δαμασκού - κορυφαία ποιότητα, μεγάλη ευκρίνεια και μοναδικός σχεδιασμός, αλλά και υψηλότερη τιμή.
Σχήμα και πάχος λεπίδας
Μαχαίρια κοπής έχουν στενότερη και πιο εύκαμπτη λεπίδα, η οποία επιτρέπει τον ακριβή τεμαχισμό λεπτών φέτες. Επιπλέον, ορισμένα μαχαίρια κοπής έχουν εγκοπές στη λεπίδα για να μειώνουν την προσκόλληση των τροφίμων και να επιτρέπουν πιο ομαλή κοπή.
Μαχαίρια κοπής έχουν ισχυρότερη και παχύτερη λεπίδα, η οποία βοηθάει όταν εργάζεστε με πιο σκληρά κομμάτια κρέατος.
Εργονομία λαβής
Η σωστή λαβή είναι το κλειδί για ασφαλή και άνετη εργασία, έτσι πρέπει να είναι:- Άνετα στο χέρι - με εργονομικό σχήμα που επιτρέπει σταθερό κράτημα.
- Κατασκευασμένο από ανθεκτικό υλικό - το ξύλο, τα σύνθετα υλικά ή τα συνθετικά είναι δημοφιλή.
- Με αντιολισθητική επιφάνεια - για ασφαλέστερο χειρισμό, ιδίως όταν εργάζεστε με ελαιώδεις πρώτες ύλες.

Για να βεβαιωθείτε ότι το μαχαίρι σας θα διαρκέσει πολλά χρόνια, ακολουθήστε τους παρακάτω κανόνες:
- Πλύσιμο μόνο με το χέρι - Ποτέ μην βάζετε ποιοτικά μαχαίρια στο πλυντήριο πιάτων, τα επιθετικά καθαριστικά μπορούν να καταστρέψουν τη λεπίδα και τη λαβή.
- Κανονική λείανση - κρατήστε το μαχαίρι κοφτερό με ακονιστήρι ή πέτρα λείανσης.
- Σωστή αποθήκευση - αποθήκευση μαχαιριών σε βάση, σε μαγνητική ράγα ή v προστατευτική θήκη.

Πιρούνι κρέατος - κρατάει το κρέας σταθερό κατά τη διάρκεια του τεμαχισμού και το εμποδίζει να γλιστρήσει.
Σφυρί για κρέας - ιδανικό για την τρυφεροποίηση του κρέατος, βελτιώνοντας την τρυφερότητα και διευκολύνοντας την προετοιμασία του.
Θερμόμετρο κρέατος - επιτρέπει την ακριβή μέτρηση της θερμοκρασίας στο εσωτερικό του κρέατος και εξασφαλίζει την τέλεια προετοιμασία κάθε πιάτου.
Αγαπημένα πιρούνια κρέατος
