Πώς να επιλέξετε το σωστό μήκος μαχαιριού

knives size

Γνωρίζατε ότι το σωστό μήκος του μαχαιριού, ή ακριβέστερα της λεπίδας, είναι απολύτως καθοριστικό για την αποτελεσματικότητα και την άνεση κατά την προετοιμασία του φαγητού; Επειδή κάθε μαχαίρι είναι κατάλληλο για κάτι διαφορετικό. Θα σας δώσουμε συμβουλές για το πώς να βρείτε τον δρόμο σας στα διάφορα μήκη μαχαιριών και πώς να επιλέξετε το σωστό.

Επιλέξτε ένα ποιοτικό μαχαίρι

Image
5 βασικά βήματα για την επιλογή του σωστού μήκους μαχαιριού


  1. Πώς χωράει στο χέρι σας;
    Μιλάμε για το μαχαίρι του σεφεπειδή η επιλογή του σωστού μήκους είναι ζωτικής σημασίας στην περίπτωσή του. Έχουμε έναν απλό οδηγό για εσάς: το ιδανικό μαχαίρι για εσάς θα πρέπει να έχει λεπίδα περίπου όσο η απόσταση από τον αγκώνα σας μέχρι τον καρπό σας (αν παραγγείλετε online, χρησιμοποιήστε μια μεζούρα). Να θυμάστε ότι το μήκος που δίνεται για τα μαχαίρια είναι πάντα το μήκος της λεπίδας και όχι ολόκληρο το μαχαίρι. Έτσι, είναι πολύ πιθανό να χρειαστείτε δύο μαχαίρια σεφ στο σπίτι σας - ένα για εκείνη και ένα για εκείνον. Γνωρίζουμε πολλά περισσότερα για τα μαχαίρια του σεφ, διαβάστε το.
  2. Τι θα κόψετε;
    Αν δεν ξέρετε, τότε πιάστε ένα μεσαίου μεγέθους μαχαίρι γενικής χρήσης. Θα είναι ένας ευέλικτος βοηθός. Κατά τα άλλα, όμως, ένα μεσαίο μαχαίρι σεφ, ένα κοντό μαχαίρι λαχανικών και ένα μακρύ μαχαίρι ψωμιού πρέπει να αποτελούν τον βασικό εξοπλισμό κάθε κουζίνας.
  3. Πού κόβετε;
    Είναι απλά μαθηματικά - χρειάζεστε ένα σωστό μαχαίρι για ένα μακρύτερο μαχαίρι.σανίδα κοπής ένα χώρο, ενώ με το μικρότερο και το μεσαίο μαχαίρι μπορείτε να εργαστείτε οπουδήποτε.
  4. Αγαπάτε το σούσι, το ψάρι, το τυρί;
    Τότε δεν γίνεται να μην έχετε πολλά εξειδικευμένα μαχαίρια διαφορετικού μήκους.
  5. Τι είδους φροντίδα του δίνετε;
    Διαφορετικά μήκη μαχαιριών μπορεί να απαιτούν διαφορετικό συντήρηση και λείανση. Για παράδειγμα, τα μακριά μαχαίρια ψωμιού με οδοντωτές λεπίδες είναι πιο δύσκολο να ακονιστούν από τα κοντά μαχαίρια λαχανικών. Επιλέξτε ένα μήκος μαχαιριού που θα μπορείτε να το κρατάτε κοφτερό και να το καθαρίζετε εύκολα. Διαβάστε για το σωστή συντήρηση των μαχαιριών περισσότερα.


Κοντά μαχαίρια

Τα κοντά μαχαίρια, με λεπίδες έως 10 cm, είναι σχεδιασμένα για ακριβείς και λεπτομερείς εργασίες. Χάρη στο μικρό τους μέγεθος και την ελαφρότητά τους, παρέχουν εξαιρετικό έλεγχο κατά την κοπή, το κόψιμο, το ξεφλούδισμα ή τη διακόσμηση. Τυπικά παραδείγματα κοντών μαχαιριών:

Loupací nůž

Μαχαίρια αποφλοίωσης

Είναι ιδανικά για το ξεφλούδισμα ή την κοπή μικρών φρούτων και λαχανικών. Η κοντή και κοφτερή λεπίδα προσφέρει ακρίβεια και εύκολο χειρισμό.

Βλέπε

okrajovací nůž

Μαχαίρια μπορντούρας

Έχουν λεπτή, κοφτερή λεπίδα, μερικές φορές με μοναδικά σχήματα ή οδοντωτή άκρη που επιτρέπει κοπές ακριβείας. Είναι επίσης κατάλληλα για διακόσμηση.

Βλέπε

Τα καλύτερα μαχαίρια περιποίησης και αποφλοίωσης

Η συμβουλή μας
Διαβάστε επίσης
->
Image
Γιατί αξίζει να επενδύετε σε ποιοτικά μαχαίρια
Γνωρίζατε ότι τα μαχαίρια από ποιοτικά υλικά διαρκούν περισσότερο και είναι πιο άνετα στην κοπή. Σας συμβουλεύουμε σε ποια μαχαίρια να επενδύσετε και πού μπορείτε να εξοικονομήσετε χρήματα.

Μαχαίρια μεσαίου μήκους

Τα μαχαίρια μεσαίου μήκους, με μήκος λεπίδας μεταξύ 10 και 20 εκατοστών, μπορούν να πάρουν διάφορες μορφές, κάθε μία από τις οποίες βρίσκει τη δική της μοναδική εφαρμογή στην κουζίνα. Τυπικά παραδείγματα μεσαίων μαχαιριών:

kuchařský nůž

Μαγειρική ή santoku

Πρόκειται για ευέλικτα εργαλεία κατάλληλα για μια μεγάλη ποικιλία εργασιών στην κουζίνα, όπως κοπή κρέατος, λαχανικών, φρούτων κ.λπ. Προσφέρουν έναν ισορροπημένο συνδυασμό ελέγχου και ισχύος. Είναι αρκετά ευέλικτα ώστε να εκτιμώνται τόσο από αρχάριους όσο και από επαγγελματίες και επομένως δεν πρέπει να λείπουν από καμία κουζίνα. Διαβάστε παρακάτω, πώς να επιλέξετε ένα μαχαίρι σεφ.

Βλέπε

cheese knife

Μαχαίρια για τυρί

Τα μαχαίρια τυριού έχουν ειδική λεπίδα, η οποία συχνά είναι διάτρητη για να μην κολλάνε πάνω της υπολείμματα τυριού και για να εξασφαλίζεται η ομαλή κοπή. Τα μαχαίρια με οδοντωτή λεπίδα είναι ιδανικά για πιο σκληρά τυριά, όπως το τσένταρ, ενώ οι ευθείες λεπίδες είναι καταλληλότερες για μαλακά τυριά όπου η ακρίβεια της κοπής είναι σημαντική.

Βλέπε

Vykostovaci nuz

Μαχαίρια για το κόψιμο των οστών

Είναι σχεδιασμένα για την αφαίρεση των οστών από το κρέας και τα ψάρια. Αυτές οι εργασίες απαιτούν ακρίβεια και έλεγχο, γι' αυτό διαθέτουν στενή, εύκαμπτη και κοφτερή λεπίδα που επιτρέπει τον εύκολο ελιγμό γύρω από τα οστά και τους τένοντες. Διαβάστε περισσότερα, πώς να επιλέξετε το σωστό μαχαίρι κρέατος.

Βλέπε

Τα πιο δημοφιλή μαχαίρια μεσαίου μήκους σύμφωνα με τις κριτικές των πελατών

Μακριά μαχαίρια

Τα μακριά μαχαίρια, με λεπίδες μεγαλύτερες από 20 εκατοστά, προσφέρουν μεγάλη επιφάνεια κοπής, έτσι ώστε να είναι κατάλληλα για την κοπή μεγάλων κομματιών φαγητού. Τυπικά παραδείγματα μακρών μαχαιριών:

nuz na pecivo

Μαχαίρια ζαχαροπλαστικής

Είναι ένα απαραίτητο εργαλείο που δεν πρέπει να λείπει από καμία κουζίνα. Διαθέτουν μια μακριά, στιβαρή λεπίδα με χαρακτηριστικές οδοντώσεις που μπορούν να κόψουν τις σκληρές κρούστες του ψωμιού ή άλλων αρτοσκευασμάτων χωρίς να συνθλίψουν ή να διαταράξουν με άλλο τρόπο την υφή τους.

Βλέπε

filetovaci nuz

Μαχαίρια φιλεταρίσματος

Είναι εξειδικευμένα εργαλεία για την ακριβή κοπή ψαριών και άλλων κρεάτων. Έχουν μια μακριά, λεπτή και εύκαμπτη λεπίδα που τους επιτρέπει να γλιστρούν ομαλά κατά μήκος των οστών και του δέρματος.

Βλέπε

cukrarsky nuz

Μαχαίρια ζαχαροπλαστικής

Αυτά τα μαχαίρια έχουν σχεδιαστεί για εύκολο κόψιμο και σερβίρισμα κέικ ή επιδόρπια. Διαθέτουν μακριά, λεπτή και συχνά οδοντωτή λεπίδα που επιτρέπει καθαρές και ομοιόμορφες κοπές χωρίς να καταστρέφεται η υφή του κέικ.

Βλέπε

Μακριά μαχαίρια με τις καλύτερες πωλήσεις

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των μαχαιριών ανά μήκος
Κοντά μαχαίρια
  • Ακρίβεια, έλεγχος, κατάλληλο για λεπτομερή εργασία.
  • Περιορισμένη χρήση για την επεξεργασία μεγαλύτερων πρώτων υλών.
Μεσαία μαχαίρια
  • Ευέλικτο, άνετο στη χρήση για τις περισσότερες εργασίες.
  • Δεν είναι ιδανικό για εξαιρετικά λεπτομερή εργασία.
Μακριά μαχαίρια
  • Αποδοτικότητα κατά την κοπή μεγάλων ποσοτήτων τροφίμων.
  • Πιο δύσκολος χειρισμός για ευαίσθητες εργασίες.
srovnani nozu

    ΣΥΧΝΈΣ ΕΡΩΤΉΣΕΙΣ
    Η πιο συχνή ερώτηση
    Ποιο είναι το ιδανικό μήκος μαχαιριού για καθημερινή χρήση;
    Το ιδανικό μήκος μαχαιριού για καθημερινή χρήση είναι 15-20 cm. Αυτά τα μαχαίρια είναι ευέλικτα και κατάλληλα για τις περισσότερες εργασίες στην κουζίνα, από το κόψιμο λαχανικών μέχρι το σκάλισμα κρέατος.
    Πότε ενδείκνυται η χρήση κοντού μαχαιριού;
    Τα κοντά μαχαίρια, με μήκος λεπίδας έως και 10 cm, είναι ιδανικά για λεπτές και ακριβείς εργασίες, όπως το ξεφλούδισμα, το κόψιμο μικρών φρούτων και λαχανικών, καθώς και για διακοσμητικό φινίρισμα. Εγγυώνται εξαιρετικό έλεγχο και ακρίβεια.
    Τα μακριά μαχαίρια είναι πιο δύσκολα στη χρήση;
    Τα μακριά μαχαίρια (άνω των 20 εκατοστών) μπορεί να είναι πιο δύσκολο να τα χειριστείτε και να τα συντονίσετε, όχι μόνο λόγω του μήκους τους αλλά και λόγω του βάρους τους. Ωστόσο, είναι πολύ αποτελεσματικά κατά την κοπή μεγάλων κομματιών κρέατος, ψαριών και λαχανικών ή ακόμη και γλυκισμάτων.
    Μπορώ να χρησιμοποιώ το ίδιο μαχαίρι για όλες τις εργασίες της κουζίνας;
    Ναι, ορισμένα μαχαίρια, όπως τα μαχαίρια του σεφ ή τα μαχαίρια santoku, είναι αρκετά ευέλικτα. Αλλά θα έχετε πάντα τα καλύτερα αποτελέσματα μόνο με ειδικά μαχαίρια.
    Τι μήκος μαχαιριού χρειάζομαι για το κόψιμο του ψωμιού;
    Τα μαχαίρια ζαχαροπλαστικής έχουν συνήθως μήκος λεπίδας 20 cm ή περισσότερο. Η οδοντωτή λεπίδα τους επιτρέπει ομαλές κοπές ακόμη και μέσα από σκληρές κρούστες και μαλακά εσωτερικά γλυκά.
    Έχει σημασία το μήκος της λεπίδας όταν κόβετε λαχανικά;
    Ναι, το μήκος της λεπίδας μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα και την ακρίβεια κατά τον τεμαχισμό των λαχανικών. Τα κοντά μαχαίρια (έως 10 cm) είναι κατάλληλα για το ξεφλούδισμα και τον τεμαχισμό μικρών φρούτων. Τα μαχαίρια μεσαίου μήκους (10-20 cm) είναι ευέλικτα και ιδανικά για τον τεμαχισμό των περισσότερων λαχανικών.
    Είναι σκόπιμο να έχετε πολλά μαχαίρια διαφορετικού μήκους σε μια κουζίνα;
    Ναι, είναι καλό να υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερις διαφορετικοί τύποι μαχαιριών σε κάθε κουζίνα. Κάθε μαχαίρι είναι σχεδιασμένο για μια συγκεκριμένη εργασία, καθιστώντας την προετοιμασία του φαγητού πιο αποτελεσματική και ασφαλέστερη.