Γνωρίζατε ότι σωστά ακονισμένο μαχαίρι μπορεί να εξοικονομήσει έως και 50% του χρόνου προετοιμασίας των γευμάτων σας; Και όχι μόνο αυτό, η εργασία με ένα κοφτερό μαχαίρι είναι ασφαλέστερη, επειδή μειώνεται ο κίνδυνος να γλιστρήσει η λεπίδα. Το να διατηρείτε το μαχαίρι σας σε άριστη κατάσταση δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο κατόρθωμα. Απλά πρέπει να ξέρετε πότε και πώς να χρησιμοποιείτε ένα ακονιστήρι, μια ακονιστήρι ή μια ακονιστήρι. Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά σε αυτά τα εργαλεία!


Το ακονιστήρι είναι το κλειδί για να διατηρήσετε το μαχαίρι σας σε άριστη κατάσταση για μεγάλο χρονικό διάστημα. Δεν πρόκειται για εργαλείο ακονίσματος, αλλά για εργαλείο γρήγορης συντήρησης - βοηθά να ισιώσετε τις μικροσκοπικές ανωμαλίες που εμφανίζονται στη λεπίδα κατά την καθημερινή χρήση. Η τακτική χρήση του ακονιστηρίου θα εξασφαλίσει ότι το μαχαίρι σας θα παραμείνει στην αρχική του κατάσταση για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Πώς να το χρησιμοποιήσετε σωστά;
- Σταθείτε σταθερά, κρατήστε το ακονιστήρι κάθετα και ακουμπήστε το άκρο του ακονιστηρίου στην επιφάνεια εργασίας.
- Τοποθετήστε το μαχαίρι υπό γωνία 15-20 μοιρών και τραβήξτε το κατά μήκος της λεπίδας με απαλές κινήσεις - από τη φτέρνα προς την άκρη.
- Επαναλάβετε τις ίδιες κινήσεις στην άλλη πλευρά της λεπίδας.
Τι πρέπει να προσέξετε κατά την επιλογή;
- Υλικό
Το ατσάλινο ακονιστήρι είναι ιδανικό για την καθημερινή συντήρηση της λεπίδας και ταιριάζει στα περισσότερα μαχαίρια κουζίνας. Το ακονιστήρι με διαμάντια είναι πιο αποτελεσματικό και κατάλληλο για πιο σκληρά ατσάλινα μαχαίρια, ενώ το κεραμικό ακονιστήρι είναι πιο ήπιο και ιδανικό για τη λεπτή ρύθμιση της λεπίδας χωρίς να καταλαμβάνει πολύ υλικό. - Μήκος
Ιδανικά, θα πρέπει να είναι μακρύτερο από το μεγαλύτερο μαχαίρι της κουζίνας σας.
Ποιοτικά ακονιστήρια
Πέτρα λείανσης vs. μύλος

Η πέτρα ακονίσματος είναι η ιδανική επιλογή για όσους θέλουν να επιτύχουν μια πραγματικά ακριβή ακμή. Χρειάζεται λίγη εξάσκηση, αλλά η ανταμοιβή είναι μια ακονισμένη ακμή ακριβείας ακριβείας που ανταγωνίζεται την επαγγελματική ακόνισμα.
Πώς να αλέσετε σωστά;
- Αν χρησιμοποιείτε πέτρα νερού, μουλιάστε την πρώτα για λίγα λεπτά.
- Τοποθετήστε το σε μια σταθερή επιφάνεια, κρατώντας το μαχαίρι υπό γωνία 15-20 μοιρών.
- Τραβήξτε τη λεπίδα κατά μήκος της πέτρας με ομαλές κινήσεις, εναλλάξ από κάθε πλευρά.
- Τέλος, χρησιμοποιήστε μια λεπτότερη πέτρα για το τελικό φρεσκάρισμα.
Τι πρέπει να προσέξετε όταν επιλέγετε μια πέτρα λείανσης;
- Αγενής
Ο χαμηλός κόκκος (200-600) επισκευάζει τις κατεστραμμένες λεπίδες, ο μεσαίος (800-1500) είναι για κανονικό ακόνισμα και ο υψηλός (3000+) για τελικό ακόνισμα. - Υλικό
Οι πέτρες νερού είναι παραδοσιακές και ιδανικές για χειροκίνητη λείανση ακριβείας, καθώς επιτρέπουν σταδιακές μεταβάσεις μεταξύ διαφορετικών επιπέδων κόκκων. Είναι ιδιαίτερα κατάλληλες για ιαπωνικά μαχαίρια ή οποιαδήποτε μαχαίρια με σκληρότερο ατσάλι, όπου είναι σημαντικό να διατηρηθεί μια λεπτή ακμή. Οι διαμαντόπετρες είναι εξαιρετικά ανθεκτικές και αποτελεσματικές, καθιστώντας τις μια εξαιρετική επιλογή για γρήγορο ακόνισμα σκληρότερων χαλύβων και μαχαιριών που απαιτούν πιο εντατική συντήρηση

Αν δεν τολμάτε να δουλέψετε με λειαντική πέτρα, μην απελπίζεστε - μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα ποιοτικό ακονιστήρι, χειροκίνητο ή ηλεκτρικό, για ευκολότερη και ταχύτερη αποκατάσταση της οξύτητας.
Πώς να αλέσετε σωστά;
- Εισάγετε το μαχαίρι στην υποδοχή του οδηγού υπό τη σωστή γωνία.
- Τραβήξτε το σιγά-σιγά μέσα από τον μύλο αρκετές φορές, χωρίς υπερβολική πίεση.
- Αν ο μύλος σας έχει περισσότερα από ένα επίπεδα κόκκων, ξεκινήστε με το πιο χοντρό και τελειώστε με το πιο λεπτό.
Ποιος τύπος μύλου να επιλέξετε;
Όταν επιλέγετε έναν μύλο, είναι σημαντικό να εξετάσετε αν θα επιλέξετε ένα χειροκίνητο ή ηλεκτρικό μοντέλο. Οι χειροκίνητοι μύλοι είναι συμπαγείς, εύχρηστοι και επιτρέπουν μεγαλύτερο έλεγχο της διαδικασίας άλεσης. Οι ηλεκτρικοί είναι ταχύτεροι και ιδανικοί για όσους θέλουν να ακονίζουν τα μαχαίρια τους χωρίς πολλή προσπάθεια. Για τα κοινά μαχαίρια της κουζίνας, ένας καλής ποιότητας χειροκίνητος ακονιστήρας είναι κατάλληλος, ενώ για όσους ακονίζουν συχνά μεγάλο αριθμό μαχαιριών, ένας ηλεκτρικός ακονιστήρας μπορεί να είναι καλύτερη επιλογή.
- Δύο στάδια
Συνδυάζει χοντρά και λεπτά λειαντικά για βέλτιστα αποτελέσματα. - Υλικό των δίσκων
Οι λειαντικές πέτρες καρβιδίου είναι πολύ αποτελεσματικές και κατάλληλες για το γρήγορο ακόνισμα κοινών μαχαιριών κουζίνας, ενώ οι κεραμικές λειαντικές πέτρες είναι λεπτότερες και ιδανικές για το τελικό ακόνισμα ή τη διατήρηση της οξύτητας σε μαχαίρια με μεγαλύτερη σκληρότητα χάλυβα.
Δημοφιλείς πέτρες λείανσης

- Πολύ μεγάλη πίεση: Αρκεί ένα ελαφρύ άγγιγμα, η υπερβολική δύναμη μπορεί να προκαλέσει ζημιά στη λεπίδα και να μειώσει την αποτελεσματικότητα του ακονίσματος. Αυτό ισχύει τόσο για τις λειαντικές πέτρες, όπου η υπερβολική πίεση μπορεί να λυγίσει ή και να παραμορφώσει τη λεπτή λεπίδα, όσο και για τις λειαντικές πέτρες, όπου μπορεί να οδηγήσει σε ανομοιόμορφο τρόχισμα ή υπερβολική αφαίρεση υλικού από τη λεπίδα.
- Λάθος γωνία: Κάθε εργαλείο απαιτεί διαφορετική προσέγγιση. Με ένα ακονιστήρι, είναι σημαντικό να διατηρείτε μια σταθερή γωνία μεταξύ 15-20 μοιρών, ώστε η λεπίδα να ισιώνει ομοιόμορφα και να μην καταστρέφεται. Με τα λειαντικά και τις λειαντικές πέτρες, ισχύει η ίδια γωνία, αλλά εδώ, οι ομαλές κινήσεις είναι το κλειδί - αν αλλάξετε τη γωνία κατά τη διάρκεια του λείανσης, η λεπίδα δεν θα είναι ομοιόμορφη και μπορεί να προκληθεί ανομοιόμορφη φθορά της λεπίδας.
- Ακανόνιστη συντήρηση: Τα μαχαίρια χρειάζονται τακτική φροντίδα, διαφορετικά οι λεπίδες τους φθείρονται γρήγορα και χάνουν την αποτελεσματικότητά τους. Το καθημερινό ίσιωμα της λεπίδας με μια λειαντική πέτρα βοηθά να διατηρείται το μαχαίρι σε καλή κατάσταση, αλλά μια στο τόσο είναι απαραίτητο ένα πιο σχολαστικό ακόνισμα με μια λειαντική πέτρα ή μια λειαντική πέτρα. Εάν δεν ακονίζετε τα μαχαίρια σας για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να γίνουν τόσο θαμπά που η αποκατάστασή τους να γίνει πιο δύσκολη και χρονοβόρα.
Οι καλύτερες λειαντικές πέτρες, λειαντήρες και λειαντικές πέτρες της αγοράς
