1. Καθαρισμός
- Πλένετε πάντα το μαχαίρι με το χέρι. Οι υψηλές θερμοκρασίες και οι διαλύτες που χρησιμοποιούνται στο πλυντήριο πιάτων επιταχύνουν τη φθορά.
- Χρησιμοποιήστε ήπιο απορρυπαντικό και μαλακό σφουγγάρι για το πλύσιμο, τα χοντρά σφουγγάρια και τα επιθετικά απορρυπαντικά θα μπορούσαν να προκαλέσουν ζημιά στην επιφάνεια της λεπίδας και της λαβής.
- Αφού πλύνετε το μαχαίρι αμέσως σχολαστικά ξηρόγια την πρόληψη της διάβρωσης.
2. Άλεση
- Για καθημερινή χρήση, συνιστάται να ακονίζετε το μαχαίρι τουλάχιστον μία φορά κάθε δύο εβδομάδες. Εάν χρησιμοποιείτε το μαχαίρι μόνο περιστασιακά, τότε μπορείτε να το ακονίζετε λιγότερο συχνά. Μία φορά το χρόνο, και όποτε η λεπίδα παρουσιάζει παραμόρφωση ή ζημιά, το μαχαίρι πρέπει να αφήνεται στα χέρια επαγγελματιών.
- Χρησιμοποιήστε μόνο φακούς υψηλής ποιότητας για ακόνισμαπέτρες λείανσης ή πέτρες νερού - αυτά είναι ιδανικά για μαχαίρια santoku.
- Για να εξασφαλίσετε βέλτιστη κοφτερότητα, διατηρήστε γωνία 15-20 μοιρών κατά τη λείανση.