Μαχαίρια Santoku: οδηγός επιλογής

Το μαχαίρι santoku είναι ένα ισχυρό εργαλείο που έχει θέση σε κάθε κουζίνα. Με καταγωγή από την Ιαπωνία, φημίζεται για την οξύτητά του και την ικανότητά του να παράγει ακριβείς, λεπτές και ακριβείς κοπές. Θα σας δώσουμε συμβουλές για το πώς να βρείτε τον τρόπο να χρησιμοποιείτε τα μαχαίρια santoku, τι πρέπει να προσέξετε όταν επιλέγετε ένα και πώς να τα χρησιμοποιείτε ή να τα φροντίζετε σωστά.


Santoku vs. μαχαίρι σεφ

santoku
Santoku

Το Santoku έχει πολύ λεπτή και εξαιρετικά κοφτερή λεπίδα, καθιστώντας το ιδανικό εργαλείο για πολύ ακριβείς και ακριβείς κοπές. Επιπλέον, τα μαχαίρια Santoku τείνουν να είναι ελαφρύτερα από τα συνηθισμένα μαχαίρια του σεφ. Αυτά τα χαρακτηριστικά οφείλονται στους σκληρότερους τύπους χάλυβα από τους οποίους κατασκευάζονται. Η μεγάλη σκληρότητα, ωστόσο, συνεπάγεται και μια κάποια ευθραυστότητα, οπότε τα santoku δεν είναι ιδανικά για την κοπή σκληρών και σκληρών τροφίμων, καθώς η λεπίδα θα μπορούσε να καταστραφεί από τέτοιες ενέργειες.

Μαχαίρια Santoku
Kucharsky nuz
Μαχαίρι σεφ

Το μαχαίρι του σεφ έχει μια παχύτερη και μακρύτερη λεπίδα από ανοξείδωτο ατσάλι ή ανθρακούχο ατσάλι. Η πιο βαριά και στιβαρή κατασκευή του είναι ιδανική για απαιτητικές εργασίες μαγειρέματος, όπως η κοπή μεγάλων υλικών, όπως κολοκύθα ή πεπόνι, ή μεγάλων κομματιών κρέατος που περιλαμβάνουν τρίχες και κόκαλα. Ενώ το μαχαίρι του σεφ δεν είναι ιδανικό για ευαίσθητες κοπές, είναι ένα ευέλικτο εργαλείο που μπορεί να χειριστεί τις περισσότερες εργασίες μαγειρέματος.

Μαχαίρια μαγειρικής

Τα καλύτερα μαχαίρια santoku σύμφωνα με τις κριτικές των πελατών


Τι κάνει τα μαχαίρια santoku ξεχωριστά

  • Είναι κατασκευασμένα από το σκληρότερο ατσάλι, το οποίο επιτρέπει την ακραία κοφτερότητα.
  • Έχουν συγκεκριμένο σχήμα, το οποίο χαρακτηρίζεται από μια ευρεία και ευθεία λεπίδα μήκους 12-18 cm και μια αμβλεία άκρη, που το διακρίνει από τα άλλα μαχαίρια κουζίνας.
  • Συχνά διαθέτουν εγκοπές στο κάτω μέρος της λεπίδας για να μειώσουν την προσκόλληση των τροφίμων, γεγονός που επιτρέπει τον ομαλότερο τεμαχισμό και, επομένως, αυξάνει την αποδοτικότητα της εργασίας.
  • Η σχεδόν επίπεδη κάτω άκρη της λεπίδας εξασφαλίζει ελάχιστες ατελείς κοπές, καθώς ολόκληρη η λεπίδα ακουμπάει στην επιφάνεια κοπής κατά την κοπή.
  • Το χαμηλό βάρος και η καλή ισορροπία, σε συνδυασμό με το εργονομικό σχήμα της λαβής, επιτρέπουν σταθερό και άνετο κράτημα και εύκολο χειρισμό, έτσι ώστε ακόμη και κατά την εργασία για μεγάλο χρονικό διάστημα η κόπωση να μην αποτελεί πρόβλημα.
  • Κατάλληλο για αρχάριους και επαγγελματίες της μαγειρικής.

Από ποια υλικά είναι κατασκευασμένο το μαχαίρι santoku

čepel nože santoku
Η λεπίδα:
  • Ανοξείδωτο ατσάλι - είναι ανθεκτικό στη διάβρωση, οπότε απαιτεί λιγότερη συντήρηση. Ωστόσο, είναι ένα πιο μαλακό υλικό, οπότε πρέπει να ακονίζεται πιο συχνά.
  • Ατσάλι ΔαμασκούΤο - είναι ένας συνδυασμός δύο τύπων χάλυβα, που το καθιστά ένα εξαιρετικά ισχυρό υλικό με εξαιρετικό σχεδιασμό. Ωστόσο, απαιτεί λίγο περισσότερη προσοχή, καθώς διαβρώνεται πιο εύκολα.
  • Χάλυβας άνθρακα - είναι ένα συμπαγές υλικό που επιτρέπει την επίτευξη μιας πολύ λεπτής και κοφτερής λεπίδας. Ωστόσο, διαβρώνεται αρκετά εύκολα, γι' αυτό πρέπει να φροντίζεται με υπευθυνότητα.
rukojet noze santoku
Λαβή:
  • Ξύλο - Η ξύλινη λαβή δείχνει κομψή και κάνει το μαχαίρι διακοσμητικό στοιχείο της κουζίνας. Ταυτόχρονα, όμως, είναι ένα φυσικό υλικό που μπορεί να εμφανίσει σημάδια φθοράς με την πάροδο του χρόνου.
  • Μέταλλο - Η μεταλλική λαβή είναι εξαιρετικά ανθεκτική, φαίνεται επαγγελματική και παρουσιάζει λιγότερα σημάδια πατίνας, αλλά τείνει να είναι ψυχρή στην αφή και μπορεί να γλιστρήσει αν είναι βρεγμένη ή λιπαρή.
  • Πλαστικά και σύνθετα υλικά - είναι εξαιρετικά ανθεκτικά και προσιτά, αλλά δεν προσδίδουν τόση κομψότητα στην κουζίνα.


Δημοφιλή μαχαίρια santoku

Η συμβουλή μας
Διαβάστε επίσης
->
kvalitní nože
Γιατί αξίζει να επενδύετε σε ποιοτικά μαχαίρια
Θα σας συμβουλεύσουμε σε ποια μαχαίρια αξίζει να επενδύσετε και πού μπορείτε να εξοικονομήσετε χρήματα.

Τι είναι και τι δεν είναι καλό για ένα μαχαίρι santoku

  • Κόβω λαχανικά σε φέτες: Το μαχαίρι santoku είναι ιδανικό για τον τεμαχισμό λαχανικών σε λεπτές φέτες ή λεπτά κομμάτια. Η ευθεία και κοφτερή λεπίδα επιτρέπει εύκολες και ακριβείς κοπές.
  • Ψιλοκόβετε τα βότανα: Η φαρδιά λεπίδα είναι ιδανική για γρήγορο και αποτελεσματικό τεμαχισμό βοτάνων. Η λεπίδα ακουμπάει καλά στο ξύλο κοπής κατά τη διάρκεια του τεμαχισμού, γεγονός που διευκολύνει πολύ το χειρισμό της.
  • Άλεση: Χάρη στην κοφτερή και φαρδιά λεπίδα τους, τα μαχαίρια santoku είναι ιδανικά για την κοπή μιας ποικιλίας λαχανικών, όπως λάχανο ή κρεμμύδια.
  • Κόβω ψάρια σε φέτες: Το μαχαίρι santoku είναι εξαιρετικό για τον ακριβή τεμαχισμό του κρέατος ψαριών, αλλά μπορεί επίσης να χειριστεί και πουλερικά. Η εξαιρετικά αιχμηρή λεπίδα του εξασφαλίζει καθαρές και ομαλές κοπές χωρίς να διαταράσσεται η υφή του κρέατος.
  • Μεταφορά κομμένων πρώτων υλών: Η φαρδιά λεπίδα επιτρέπει την εύκολη μεταφορά των τεμαχισμένων υλικών από το ξύλο κοπής στο τηγάνι ή το μπολ, αυξάνοντας την αποδοτικότητα στην κουζίνα.
  • Κόβοντας κόκαλα: Το μαχαίρι santoku δεν είναι κατάλληλο για την κοπή ή τον τεμαχισμό χόνδρων και οστών, καθώς μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αμβλύτητα ή ζημιά στη λεπίδα.
  • Κόβω σκληρή ζύμη σε φέτες: Η λεία λεπίδα του μαχαιριού santoku συνήθως δεν κόβει ομοιόμορφα τη ζύμη και παραμορφώνει την υφή της. Ένα μακρύ μαχαίρι με οδοντωτή λεπίδα είναι καταλληλότερο για να κόβετε ψωμί ή άλλα σκληρά γλυκά.
  • Ξεφλούδισμα, κοπή, διακόσμηση: Για λεπτομερείς εργασίες στην κουζίνα, όπως το ξεφλούδισμα και ο τεμαχισμός μικρών φρούτων ή η διακόσμηση, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε ένα μαχαίρι λαχανικών με κοντή λεπίδα. Η λεπίδα ενός μαχαιριού σαντόκου είναι πολύ μακριά και φαρδιά για αυτούς τους σκοπούς.
  • Τεμαχισμός μεγάλων τροφίμων: Το μαχαίρι santoku μπορεί να είναι πολύ κοντό για την κοπή μεγάλων τροφίμων, όπως τα πεπόνια ή οι κολοκύθες. Για αυτές τις εργασίες, τα μαχαίρια με λεπίδες μεγαλύτερες από 20 εκατοστά είναι συνήθως καλύτερα.


Πώς να φροντίσετε ένα μαχαίρι santoku

pece o nuz santoku
Να θυμάστε ότι αν θέλετε το μαχαίρι σας santoku να διαρκέσει πολύ καιρό στην αρχική του κατάσταση, πρέπει να το φροντίζετε σωστά. Ωστόσο, αυτές δεν είναι δύσκολες εργασίες.

1. Καθαρισμός
  • Πλένετε πάντα το μαχαίρι με το χέρι. Οι υψηλές θερμοκρασίες και οι διαλύτες που χρησιμοποιούνται στο πλυντήριο πιάτων επιταχύνουν τη φθορά.
  • Χρησιμοποιήστε ήπιο απορρυπαντικό και μαλακό σφουγγάρι για το πλύσιμο, τα χοντρά σφουγγάρια και τα επιθετικά απορρυπαντικά θα μπορούσαν να προκαλέσουν ζημιά στην επιφάνεια της λεπίδας και της λαβής.
  • Αφού πλύνετε το μαχαίρι αμέσως σχολαστικά ξηρόγια την πρόληψη της διάβρωσης.

2. Άλεση
  • Για καθημερινή χρήση, συνιστάται να ακονίζετε το μαχαίρι τουλάχιστον μία φορά κάθε δύο εβδομάδες. Εάν χρησιμοποιείτε το μαχαίρι μόνο περιστασιακά, τότε μπορείτε να το ακονίζετε λιγότερο συχνά. Μία φορά το χρόνο, και όποτε η λεπίδα παρουσιάζει παραμόρφωση ή ζημιά, το μαχαίρι πρέπει να αφήνεται στα χέρια επαγγελματιών.
  • Χρησιμοποιήστε μόνο φακούς υψηλής ποιότητας για ακόνισμαπέτρες λείανσης ή πέτρες νερού - αυτά είναι ιδανικά για μαχαίρια santoku.
  • Για να εξασφαλίσετε βέλτιστη κοφτερότητα, διατηρήστε γωνία 15-20 μοιρών κατά τη λείανση.
Μαχαίρια Santoku
santoku pece

3.
  • Αποθήκευση μαχαιριών μόνο στο μπλοκ, ράφια, μαγνητικές ράγες ή σεπροστατευτικά μανίκια ή συρτάρια με ένθετο.
  • Εάν τα μαχαίρια φυλάσσονται χύμα σε ένα συρτάρι με άλλα σκεύη κουζίνας, θα φθαρούν πιο γρήγορα και μπορεί εύκολα να καταστραφούν οι λεπίδες τους.

4. Ορθή χρήση
  • Χρήση μόνο για φέτεςσανίδες κοπής από μαλακά υλικά όπως ξύλο ή πλαστικό.
  • Οι γυάλινες ή πέτρινες σανίδες κοπής μπορούν να αμβλύνουν γρήγορα τη λεπίδα και είναι κατάλληλες μόνο για σερβίρισμα.

5. Φροντίδα χειρισμού
  • Εάν το μαχαίρι σας santoku έχει ξύλινη λαβή, περιποιηθείτε την τακτικά με λάδι για να την αποτρέψετε από το να στεγνώσει και να ραγίσει.
  • Οι λαβές από μέταλλο, πλαστικό ή σύνθετο υλικό πρέπει απλώς να σκουπίζονται καλά μετά το πλύσιμο.
Μαχαίρια Santoku
santoku yaxell
Καλύτερα μαχαίρια santoku
Αν θέλετε ένα πραγματικά εξαιρετικό μαχαίρι santoku, εμπιστευτείτε αυτό από το Yaxell. Πρόκειται για έναν φημισμένο ιαπωνικό κατασκευαστή με ιστορία σχεδόν ενός αιώνα, ο οποίος είναι σε θέση να συνδυάζει στα προϊόντα του τη σύγχρονη τεχνολογία παραγωγής με τη χειροτεχνική παράδοση. Τα μαχαίρια Yaxell είναι κατασκευασμένα από υψηλής ποιότητας ατσάλι νταμασκού, το οποίο εξασφαλίζει όχι μόνο εξαιρετική κοφτερότητα, αλλά και μοναδικό σχεδιασμό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα εργαλεία αυτά είναι δημοφιλή τόσο στους επαγγελματίες όσο και στους ερασιτέχνες σεφ σε όλο τον κόσμο.

Άλλοι δημοφιλείς κατασκευαστές μαχαιριών santoku περιλαμβάνουν Lion Sabatier, Wüsthof, Zwilling,Σφυρήλατο και πολλά άλλα.
ΣΥΧΝΈΣ ΕΡΩΤΉΣΕΙΣ
Η πιο συχνή ερώτηση
Τι είναι το μαχαίρι σαντόκου;
Είναι ένα παραδοσιακό ιαπωνικό μαχαίρι κουζίνας. Διαθέτει ευρεία λεπίδα μήκους 12-18 εκατοστών με αμβλύ άκρο και ευθεία κάτω άκρη, γεγονός που το καθιστά ιδανικό εργαλείο για πολύ ακριβείς και ακριβείς κοπές.
Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ενός μαχαιριού σαντόκου και ενός παραδοσιακού μαχαιριού σεφ;
Το μαχαίρι santoku είναι ελαφρύτερο και έχει λεπτότερη λεπίδα με μικρή ή καθόλου καμπυλότητα, επιτρέποντας ακριβείς κοπές και λεπτές εργασίες, όπως το ψιλοκόψιμο βοτάνων ή το κόψιμο λεπτών ψαριών. Το κλασικό μαχαίρι του σεφ είναι πιο στιβαρό και βαρύτερο, καθιστώντας το πολύ πιο κατάλληλο για την κοπή σκληρών τροφών.
Ποιο υλικό λεπίδας είναι καλύτερο για ένα μαχαίρι santoku;
Τα μαχαίρια Santoku κατασκευάζονται από το σκληρότερο ατσάλι για να πετύχουν τη φημισμένη τους οξύτητα.
Πόσο συχνά πρέπει να ακονίζω το μαχαίρι santoku;
Η συχνότητα ακονίσματος εξαρτάται από την ένταση της χρήσης του μαχαιριού. Για καθημερινή χρήση, τα μαχαίρια πρέπει να ακονίζονται περίπου μία φορά κάθε δύο εβδομάδες. Να ακονίζετε το μαχαίρι επαγγελματικά μία φορά το χρόνο.
Είναι τα μαχαίρια santoku κατάλληλα για ακόνισμα με λείανση;
Η λειαντική πέτρα δεν συνιστάται για τα μαχαίρια santoku, επειδή η λεπίδα είναι συχνά κατασκευασμένη από τόσο σκληρό ατσάλι που η λειαντική πέτρα δεν μπορεί να την χειριστεί. Οι πέτρες νερού είναι πολύ πιο κατάλληλες για το ακόνισμα των μαχαιριών santoku.
Μπορώ να πλύνω το μαχαίρι santoku στο πλυντήριο πιάτων;
Το μαχαίρι santoku είναι ελαφρύτερο και έχει λεπτότερη λεπίδα με μικρή ή καθόλου καμπυλότητα, επιτρέποντας ακριβείς κοπές και λεπτές εργασίες, όπως το ψιλοκόψιμο βοτάνων ή το κόψιμο λεπτών ψαριών. Το κλασικό μαχαίρι του σεφ είναι πιο στιβαρό και βαρύτερο, καθιστώντας το πολύ πιο κατάλληλο για την κοπή σκληρών τροφών.
Γιατί το μαχαίρι santoku είναι πιο εύθραυστο;
Τα μαχαίρια Santoku είναι κατασκευασμένα από τον σκληρότερο χάλυβα ruhu, ο οποίος παρέχει εξαιρετική οξύτητα, αλλά μπορεί να είναι πιο επιρρεπής στο να σπάσει ή να ραγίσει αν χρησιμοποιηθεί ή αποθηκευτεί με ακατάλληλο τρόπο.
Μπορώ να κόψω κατεψυγμένα τρόφιμα με μαχαίρι santoku;
Όχι, η κοπή κατεψυγμένων τροφίμων μπορεί να καταστρέψει τη λεπίδα του μαχαιριού. Χρησιμοποιήστε αντί αυτού ένα ανθεκτικό μαχαίρι ή μπαλτά.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα ενός μαχαιριού santoku σε σχέση με άλλα μαχαίρια;
Τα μαχαίρια Santoku είναι ελαφριά, πολύ κοφτερά και επιτρέπουν κοπές ακριβείας, οι οποίες είναι ιδανικές για την επεξεργασία ευαίσθητων υλικών, όπως ψάρια ή λαχανικά.