Το μαχαίρι φιλεταρίσματος είναι ένα απαραίτητο εργαλείο για όποιον υπερηφανεύεται για την ακριβή και αποτελεσματική εργασία με το κρέας. Το κύριο πλεονέκτημά του είναι η μακριά, στενή και εύκαμπτη λεπίδα του, η οποία προσαρμόζεται εύκολα στο σχήμα της πρώτης ύλης και σας επιτρέπει να κάνετε ομαλές κοπές με μέγιστη ακρίβεια. Παρόλο που συνδέεται συχνότερα με το φιλετάρισμα ψαριών, η χρήση του είναι πολύ ευρύτερη - είναι επίσης ιδανικό για το σκάλισμα πουλερικών, την αφαίρεση κοιλιών και τενόντων από το κρέας ή την κοπή λεπτών φλουδών για το καρπάτσιο, για παράδειγμα.


Σε αντίθεση με τα μαχαίρια γενικής χρήσης ή τα μαχαίρια του σεφ, το μαχαίρι φιλεταρίσματος έχει σχεδιαστεί για να ελαχιστοποιεί τη σπατάλη και να εξασφαλίζει τη μέγιστη απόδοση της πρώτης ύλης. Χάρη στην εύκαμπτη λεπίδα, επιτρέπει την ομαλή και ακριβή καθοδήγηση του κοψίματος κατά μήκος του οστού ή της επιφάνειας του κρέατος χωρίς να το διαταράσσει.
Επίσης, διαφέρει από το μαχαίρι χωρίς κόκαλα, με το οποίο συχνά συγκρίνεται:
- Μαχαίρια φιλεταρίσματος έχουν μεγαλύτερη (συνήθως 15-20 cm) και πιο εύκαμπτη λεπίδα, η οποία επιτρέπει την απαλή και ομαλή καθοδήγηση της κοπής κατά μήκος του οστού ή του δέρματος, πράγμα που είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη τέλειων φιλέτων.
- Μαχαίρια για το κόψιμο των οστών Είναι κοντύτερα (12-17 cm) και έχουν πιο στιβαρή λεπίδα που παρέχει καλύτερο έλεγχο κατά το διαχωρισμό του κρέατος από το κόκαλο, για παράδειγμα κατά το ξεκοκάλισμα κοτόπουλου ή χοιρινού κρέατος. Σε σύγκριση με τα μαχαίρια φιλεταρίσματος, είναι λιγότερο εύκαμπτα, γεγονός που αποτελεί πλεονέκτημα όταν εργάζεστε με σκληρά κρέατα και αρθρώσεις.
Ποιοτικά μαχαίρια φιλεταρίσματος
Πώς να επιλέξετε το σωστό μαχαίρι φιλεταρίσματος;
Η επιλογή του μαχαιριού φιλεταρίσματος εξαρτάται από τη χρήση για την οποία προορίζεται, με την πιο εύκαμπτη λεπίδα να είναι κατάλληλη για λεπτές εργασίες, ενώ η πιο σκληρή λεπίδα παρέχει καλύτερο έλεγχο κατά το ξεκοκάλισμα ή το σκάλισμα μεγαλύτερων κομματιών κρέατος.

Η μακρύτερη και στενότερη λεπίδα (συνήθως 15-20 cm) διευκολύνει το διαχωρισμό του κρέατος από το δέρμα και τα κόκαλα, επιτρέποντάς σας να δημιουργήσετε τέλεια φιλέτα με ελάχιστες απώλειες.

Η ελαφρώς κοντύτερη και ανθεκτικότερη έκδοση (12-17 cm) είναι ιδανική για την ακριβή αφαίρεση της κοιλιάς, των τενόντων και του λίπους, αλλά και για την κοπή πουλερικών.

Για να βεβαιωθείτε ότι το μαχαίρι φιλεταρίσματος θα διαρκέσει όσο το δυνατόν περισσότερο, είναι σημαντικό να ακολουθήσετε μερικά απλά βήματα:
- Χρησιμοποιήστε το κατάλληλο σανίδα κοπής (ξύλινες ή πλαστικές) και αποφύγετε σκληρές επιφάνειες όπως γυαλί ή πέτρα.
- Ακονίστε το μαχαίρι τακτικά με μύλο ή ακονιστήριγια να διατηρηθεί η βέλτιστη ευκρίνεια.
- Μετά τη χρήση, πλύνετε με το χέρι και στεγνώστε αμέσως για να αποφύγετε την καταστροφή της λεπίδας.
- Αποθηκεύστε το στο μπλοκ στη λεπίδα ή στη μαγνητική ράβδο για να αποφύγετε το θάμπωμα ή την καταστροφή της λεπίδας.
Αξιόπιστα μπλοκ μαχαιριών και βάσεις μαχαιριών
