Πώς να επιλέξετε ένα μαχαίρι σεφ: ο πλήρης οδηγός

Kuhařský nůž WMF
Γιατί ένα μαχαίρι σεφ είναι μια επένδυση που αξίζει τον κόπο
Θα σας συμβουλέψουμε πώς να βρείτε το δρόμο σας γύρω από τα μαχαίρια του σεφ, τι να προσέξετε κατά την επιλογή τους, τι να προσέξετε και γιατί αξίζει να επενδύσετε.
  • Μαχαίρι σεφΤο είναι το καθολικό εργαλείο που παίρνετε πιο συχνά στην κουζίνα.
  • Αν επιλέξετε ένα ποιοτικό κομμάτι και χαμηλής συντήρησης, θα διαρκέσει για πολλά χρόνια.
  • Θα παρατηρήσετε αμέσως τη διαφορά, καθώς το κόψιμο και η κοπή με το μαχαίρι του σεφ είναι πολύ πιο εύκολο.
Μαχαίρια μαγειρικής


Κλασικός σεφ ή ιαπωνικός;

Klasický kuchařský nůž
Κλασικό μαχαίρι σεφ

Το κλασικό μαχαίρι του σεφ, μερικές φορές γνωστό και ως μαχαίρι του σεφ ή απλά δυτικό μαχαίρι του σεφ, είναι ένα ευέλικτο εργαλείο με ευρύτερη καμπυλωτή λεπίδα. Συνήθως είναι κατασκευασμένο από ανοξείδωτο χάλυβα ή ανθρακούχο χάλυβα, είναι βαρύτερο και πιο στιβαρό συνολικά. Ως εκ τούτου, μπορεί να χειριστεί εύκολα την κοπή σκληρών τροφίμων, όπως κρέας με κόκαλο, κολοκύθα ή πεπόνι.

Κλασικό μαχαίρι σεφ

Japonský nůž
Ιαπωνικό μαχαίρι

Τα ιαπωνικά μαχαίρια, όπως τα santoku ή τα gyuto, είναι ελαφρύτερα και η λεπίδα τους είναι συνήθως λεπτότερη με μικρή ή καθόλου καμπυλότητα. Είναι συνήθως κατασκευασμένα από σκληρότερο ατσάλι, το οποίο επιτρέπει την ακραία κοφτερή κόψη, ενώ εξακολουθούν να είναι εύθραυστα. Ως εκ τούτου, είναι πολύ πιο κατάλληλα για την κοπή λεπτών ψαριών ή την κοπή βοτάνων.

Ιαπωνικό μαχαίρι σεφ



Τα καλύτερα μαχαίρια σεφ σύμφωνα με τις κριτικές των πελατών

Η συμβουλή μας
Διαβάστε επίσης
->
noze japonske
Ιαπωνικά μαχαίρια - πλήρης οδηγός
Ακρίβεια, αιχμηρότητα, δεξιοτεχνία και τέλειος σχεδιασμός - όλα αυτά συνδυάζονται στα ιαπωνικά μαχαίρια. Θα σας βοηθήσουμε να βρείτε τον δρόμο σας.
tvrdost nože
Πόσο σκληρό πρέπει να είναι το μαχαίρι του σεφ
Η σκληρότητα ενός μαχαιριού είναι ένας βασικός δείκτης που καθορίζει την αντοχή του και την ικανότητά του να διατηρεί την οξύτητά του. Υποδεικνύεται στην κλίμακα Rockwell (HRC), σύμφωνα με την οποία:
  • Η ιδανική σκληρότητα των ποιοτικών μαχαιριών σεφ πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 52-56 HRC. Αυτό το επίπεδο παρέχει την ιδανική ισορροπία μεταξύ της κοφτερότητας και της αντοχής στη φθορά, εξασφαλίζοντας μεγάλη διάρκεια ζωής των μαχαιριών και αξιόπιστη απόδοση στην καθημερινή χρήση.
  • Ιαπωνικά μαχαίρια του χάλυβα damascus έχουν HRC άνω των 60.
  • Ο σύγχρονος χάλυβας μαχαιροπήρουνων φτάνει σε σκληρότητα 64-68 HRC.
  • Ταυτόχρονα, όσο πιο σκληρό είναι το μαχαίρι, τόσο πιο εύθραυστο είναι. Επομένως, τα πολύ σκληρά μαχαίρια είναι ιδανικά για λεπτές εργασίες (π.χ. φιλετάρισμα ψαριών), αλλά καταστρέφονται εύκολα όταν κόβετε κόκαλα.
Προσέξτε τα μαχαίριατο οποίο δεν δείχνει καθόλου τη σκληρότητα. Οι εταιρείες που παράγουν ποιοτικά προϊόντα δεν διστάζουν να αναφέρουν όλες τις παραμέτρους των προϊόντων τους.
Μαχαίρια μαγειρικής


čepel kuchařského nože
Λεπίδα μαχαιριού σεφ

  • Ατσάλι Δαμασκού σχηματίζεται από το συνδυασμό δύο τύπων χάλυβα, ο ένας με πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε άνθρακα και ο άλλος με πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε άνθρακα. Αυτό καθιστά τη λεπίδα που κατασκευάζεται από αυτό το μέταλλο όχι μόνο πολύ ισχυρή, κοφτερή και ανθεκτική, αλλά και με εξαιρετικό σχεδιασμό.
  • Χάλυβας άνθρακα είναι πολύ αιχμηρό και εύκολο να ακονιστεί. Ωστόσο, όπως κάθε σπουδαίο υλικό, έτσι και η λεπίδα από ανθρακούχο χάλυβα χρειάζεται λίγη φροντίδα, πλύσιμο και σχολαστικό στέγνωμα μετά από κάθε χρήση, καθώς δεν είναι ανθεκτική στη διάβρωση.
  • Ανοξείδωτο ατσάλι είναι μια προσιτή επιλογή που συντηρείται εύκολα και αντιστέκεται καλά στη διάβρωση, αλλά πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για πιο συχνό τρίψιμο.
  • ΚεραμικάΤο είναι προσιτό, ελαφρύ και πάνω απ' όλα πολύ ευκρινές. Ταυτόχρονα, όμως, αξίζει να αναφερθεί ότι δεν είναι εύκολο να ακονιστεί και είναι εύθραυστο. Επομένως, είναι ένα υλικό που ταιριάζει περισσότερο σε μικρότερα μαχαίρια κουζίνας που δεν χρησιμοποιούνται για την κοπή κρέατος ή σκληρών λαχανικών.


rukojeť kuchařského nože
Λαβή μαχαιριού σεφ

  • Ξύλο είναι ευχάριστο στην αφή, δεν γλιστράει και δίνει στο μαχαίρι μια κλασική εμφάνιση. Από την άλλη πλευρά, είναι πιο απαιτητική η συντήρησή της, καθώς πρέπει να περιποιείται τακτικά με λάδι για να μην ξεραίνεται και να μην ραγίζει. Ταυτόχρονα, το ξύλο απορροφά επίσης υγρασία και λίπη, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει τον κομψό σχεδιασμό του.
  • Μέταλλο είναι πολύ ανθεκτικό, εύκολο στη συντήρηση, φαίνεται μοντέρνο και επαγγελματικό. Από την άλλη πλευρά, τείνει να είναι βαρύτερο, κρύο στην αφή και μπορεί επίσης να είναι ολισθηρό.
  • Πλαστικό είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στην υγρασία, το λίπος και άλλες ουσίες που συχνά συναντώνται στην κουζίνα. Επίσης, καθαρίζεται εύκολα και δεν απαιτεί ιδιαίτερη φροντίδα. Ωστόσο, οι πλαστικές λαβές συχνά δεν είναι τόσο αισθητικά ευχάριστες.
  • Σύνθετο είναι ένα μείγμα διαφόρων υλικών, που συχνά περιλαμβάνει ένα αντιολισθητικό στρώμα. Τα σύνθετα στρώματα είναι ανθεκτικά και εύκολα στη συντήρηση.
Delka cepele
Μαχαίρι σεφ: μήκος λεπίδας

Κοντό (15-18 cm): ιδανικά για αρχάριους ή πιο λεπτούς μάγειρες, συνήθως ταιριάζουν καλύτερα στα χέρια των γυναικών. Είναι επίσης κατάλληλα για μικρότερους όγκους κοπής και πιο ακριβείς κοπές.

Μεσαίο (20-23 cm): καθολικό μέγεθος κατάλληλο για τις περισσότερες δραστηριότητες μαγειρέματος. Αν σκοπεύετε να έχετε μόνο ένα μαχαίρι σεφ στην κουζίνα σας, προτιμήστε αυτό το μήκος.

Μακρύ (25+ cm): ιδανικό για όσους ετοιμάζουν συχνά μεγάλες μερίδες κρέατος ή λαχανικών, έχουν αυτοπεποίθηση στην κουζίνα και θεωρούν τα μεγάλα μαχαίρια πραγματικό πλεονέκτημα.

Μαχαίρια μαγειρικής

Σφυρήλατο ή πρεσαριστό μαχαίρι;

Σφυρήλατο μαχαίρι
Ένα σφυρηλατημένο μαχαίρι δημιουργείται με θερμή σφυρηλάτηση (με το χέρι ή με μηχανή). Αυτή η διαδικασία ενισχύει σημαντικά το υλικό της λεπίδας, με αποτέλεσμα μεγαλύτερη αντοχή και συνεπώς μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Μια σφυρηλατημένη λεπίδα είναι επίσης πολύ λιγότερο επιρρεπής στο ράγισμα και θα παραμείνει κοφτερή για μεγάλο χρονικό διάστημα. Λόγω της δυσκολίας παραγωγής, ειδικά για τα μαχαίρια που σφυρηλατούνται στο χέρι, πρέπει να αναμένεται υψηλότερη τιμή. Ωστόσο, αυτό καθιστά ένα σφυρήλατο μαχαίρι μια εξαιρετική συμβουλή δώρου για μια ειδική περίσταση.
Πιεσμένο μαχαίρι
Το πρεσαριστό μαχαίρι διαμορφώνεται συνήθως στη γραμμή παραγωγής με την κοπή του από μια χαλύβδινη πλάκα και στη συνέχεια με το ακόνισμά του. Το υλικό που χρησιμοποιείται για την κατασκευή του είναι συχνά πανομοιότυπο με εκείνο που χρησιμοποιείται για τα σφυρήλατα μαχαίρια, οπότε σίγουρα δεν ισχύει ότι τα πρεσαριστά μαχαίρια δεν είναι καλής ποιότητας. Ωστόσο, επειδή δεν περνούν από τη διαδικασία σφυρηλάτησης, δεν είναι τόσο σκληρά, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα η λεπίδα να αμβλύνεται νωρίτερα. Το πλεονέκτημα των πρεσαριστών μαχαιριών είναι η τιμή τους.

Αγαπημένα μαχαίρια σεφ

tmp

Πώς να φροντίζετε τα μαχαίρια του σεφ

Μετά τη χρήση, ξεπλύνετε το μαχαίρι με ζεστό νερό και ήπιο απορρυπαντικό και στεγνώστε το αμέσως. Αποθηκεύστε το στο .μπλοκ, προστατευτική θήκη ή μαγνητική μπάρα. Αποφεύγετε να αφήνετε τα μαχαίρια στη θήκη του συρταριού, καθώς φθείρονται πολύ πιο γρήγορα. Ακονίζετε τακτικά το μαχαίρι χρησιμοποιώνταςΣτόχοι ή μια λειαντική πέτρα, ή να το ακονίσετε επαγγελματικά. Διαβάστε περισσότερα για τη φροντίδα των μαχαιριών του σεφ...

Πριονοκορδέλες και μύλοι

Οι καλύτερες μάρκες μαχαιριών σεφ

Image

Η Μέκκα των μαχαιροπήρουνων υψηλής ποιότητας είναι η γερμανική πόλη Solingen, η οποία αποτελεί επίσης διεθνώς προστατευόμενη ονομασία προέλευσης με κατοχυρωμένο εμπορικό σήμα. Αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για την ονομασία προϊόντων μαχαιροποιίας που έχουν υποστεί επεξεργασία και τελειώσει όλες τις βασικές διαδικασίες παραγωγής εντός της βιομηχανικής περιοχής του Solingen.

Οι κορυφαίοι κατασκευαστές, οι οποίοι συνεχίζουν αυτή την παράδοση των μαχαιροπήρουνων εδώ και πολλούς αιώνες, περιλαμβάνουν Zwilling, Wüsthof ή Güde Solingen. Άλλα μαχαίρια σεφ που εκτιμώνται ιδιαίτερα περιλαμβάνουν: Victorinox, Σφυρήλατο, Dellinger ή Lion Sabatier.

Επιλέξτε ένα μαχαίρι
ΣΥΧΝΈΣ ΕΡΩΤΉΣΕΙΣ
Η πιο συχνή ερώτηση
Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ενός μαχαιριού σεφ και ενός μαχαιριού Santoku;
Μαχαίρι σεφ έχει φαρδύτερη και καμπυλωτή λεπίδα, είναι ευέλικτο και κατάλληλο για διάφορες εργασίες στην κουζίνα.SantokuΤο μαχαίρι έχει πιο ίσια και φαρδιά λεπίδα με αμβλύ άκρο, είναι ελαφρύτερο και λεπτότερο, γεγονός που επιτρέπει κοπές ακριβείας. Είναι κατάλληλο για τεμαχισμό, φέτες και κοπή λαχανικών, κρέατος και ψαριών.
Πόσο συχνά πρέπει να ακονίζω το μαχαίρι του σεφ;
Συχνότητα λείανση εξαρτάται από την ένταση της χρήσης. Σε γενικές γραμμές, συνιστάται να ακονίζετε το μαχαίρι τουλάχιστον μία φορά κάθε δύο εβδομάδες με οικιακό ακονιστήρι και μία φορά το χρόνο επαγγελματικά.
Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος αποθήκευσης των μαχαιριών του σεφ;
Τα μαχαίρια πρέπει να αποθηκεύονται στο μπλοκ, βάσεις, ράγες ή θήκες. Αυτές οι μέθοδοι προστατεύουν τη λεπίδα, ενώ παράλληλα εξασφαλίζουν την ασφάλεια στην κουζίνα.
Μπορώ να πλύνω τα μαχαίρια μου στο πλυντήριο πιάτων;
Το πλύσιμο των μαχαιριών στο πλυντήριο πιάτων γενικά δεν συνιστάται. Οι χημικές ουσίες και οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να προκαλέσουν ζημιά στη λεπίδα και τη λαβή.
Πώς μπορώ να ξέρω αν το μαχαίρι μου είναι σωστά ακονισμένο;
Ένα σωστά ακονισμένο μαχαίρι κόβει ομαλά και αβίαστα χαρτί ή ντομάτα χωρίς να παραμορφώνει το σχήμα. Η λεπίδα πρέπει να είναι ευθεία και χωρίς εγκοπές ή ανομοιομορφίες.
Ποια είναι η γωνία ακονίσματος και ποια είναι η καλύτερη γωνία για τα μαχαίρια του σεφ;
Η γωνία λείανσης αναφέρεται στη γωνία υπό την οποία ακονίζεται η λεπίδα. Τα κλασικά μαχαίρια του σεφ έχουν συνήθως γωνία 20-22 μοίρες σε κάθε πλευρά, ενώ τα ιαπωνικά μαχαίρια έχουν πιο κοφτερή γωνία, 15-16 μοίρες. Μια χαμηλότερη γωνία σημαίνει πιο κοφτερή λεπίδα, αλλά ταυτόχρονα μπορεί να είναι λιγότερο ανθεκτική.
Πώς να επιλέξετε το σωστό μήκος λεπίδας για ένα μαχαίρι σεφ;
Το μήκος της λεπίδας εξαρτάται από τις προσωπικές σας προτιμήσεις και τα είδη φαγητού που ετοιμάζετε πιο συχνά. Το μήκος ενός γενικού μαχαιριού σεφ είναι συνήθως 20 cm.
Πώς μπορώ να ξέρω αν έχω ένα σωστά ισορροπημένο μαχαίρι;
Ένα σωστά ισορροπημένο μαχαίρι έχει ένα σημείο ισορροπίας (το οποίο ονομάζεται μπολστερ) στο σημείο όπου η λεπίδα συναντά τη λαβή. Για να το ελέγξετε αυτό, τοποθετήστε το δάχτυλό σας κάτω από αυτό το σημείο του μαχαιριού και βεβαιωθείτε ότι το μαχαίρι παραμένει ισορροπημένο.
Είναι ένα ελαφρύτερο ή βαρύτερο μαχαίρι καλύτερο;
Με απλά λόγια, τα ελαφρύτερα μαχαίρια είναι πιο εύχρηστα και δεν καταπονούν το χέρι, ενώ τα βαρύτερα μαχαίρια είναι πιο σταθερά και επομένως απαιτούν λιγότερη δύναμη κατά την κοπή.