Το χασαπομάχαιρο είναι ένα ασυμβίβαστο εργαλείο σχεδιασμένο για σκληρή δουλειά. Κόβει το κρέας με χειρουργική ακρίβεια, ξεπερνά τις αρθρώσεις χωρίς δισταγμό και διαχωρίζει εύκολα τα σκληρά μέρη. Όμως δεν αντέχει κάθε μαχαίρι στη δοκιμασία του χασάπη. Πώς μπορείτε να ξέρετε ποιο είναι το σωστό;


Για ποιον είναι κατάλληλο το μαχαίρι χασάπη
Για όποιον κόβει συχνά μεγαλύτερα κομμάτια κρέατος, είτε σε επαγγελματική κουζίνα είτε στο σπίτι. Το μαχαίρι κρεοπωλείου είναι ένας συνδυασμός δύναμης και ακρίβειας. Είναι στιβαρό, ισχυρό και απόλυτα ισορροπημένο, ώστε να είναι εύκολο να δουλεύετε με αυτό ακόμα και στις πιο απαιτητικές εργασίες.
Χάρη στη φαρδιά και μακριά λεπίδα του, μπορείτε να κάνετε ομαλές κινήσεις χωρίς τραυματισμούς και να κόβετε εύκολα χοιρινά μπούτια, μοσχαρίσια παϊδάκια ή να κόβετε πουλερικά. Το βάρος του μαχαιριού βοηθά επίσης στην εργασία, οπότε αντί να πιέζετε δυνατά, αφήνετε απλώς τη λεπίδα να κάνει τη δουλειά της.
Δημοφιλή μαχαίρια κρεοπωλείου
Υλικό λεπίδας:
Ανοξείδωτος χάλυβας ή ανθρακούχος χάλυβας;

Ανοξείδωτο ατσάλι
- Ανθεκτικό στη διάβρωση.
- Εύκολη συντήρηση.
- Λίγο πιο μαλακό από τον ανθρακούχο χάλυβα, απαιτεί πιο συχνή λείανση.

Χάλυβας άνθρακα
- Διαρκεί πολύ καιρό εξαιρετικά κοφτερό.
- Ευκολότερη άλεση.
- Απαιτεί συνεχή φροντίδα, καθώς είναι πιο επιρρεπές στη διάβρωση.

Λαβή: άνεση και σταθερή λαβή
Ένα χασαπομάχαιρο έχει να κάνει με τη δύναμη και την ακρίβεια, η λαβή παίζει καθοριστικό ρόλο και θα πρέπει επομένως:
- Καλή εφαρμογή στο χέρι - Το εργονομικό σχήμα μειώνει την κόπωση κατά την εργασία για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
- Να είναι αντιολισθητικό - Η ασφάλεια προηγείται. Υλικά όπως το πλαστικό, το ξύλο ή η σύνθετη ρητίνη εξασφαλίζουν ασφαλές κράτημα.
- Έχουν επαρκή μάζαt - Η ισορροπία του μαχαιριού είναι απαραίτητη για τον έλεγχο της κίνησης και την ακρίβεια της κοπής.

3 βήματα:
Πώς να φροντίσετε ένα μαχαίρι κρεοπωλείου
- Σωστή λείανση - Χρησιμοποιήστε μια λειαντική πέτρα, μια λειαντική πέτρα ή έναν μύλο με λεπτό τροχό. Τα μαχαίρια κρεοπωλείου χρειάζονται κοφτερή λεπίδα, διαφορετικά αλέθουν αντί να κόβουν.
- Ασφαλής αποθήκευση - Η μαγνητική μπάρα, η προστατευτική θήκη ή το ειδικό μπλοκ λεπίδας αποτρέπουν το θάμπωμα και τη φθορά της λεπίδας.
- Πλύσιμο και στέγνωμα - Όχι πλυντήριο πιάτων! Το πλύσιμο στο χέρι με ζεστό νερό και το σχολαστικό στέγνωμα θα παρατείνει τη διάρκεια ζωής του μαχαιριού.
Η συμβουλή μας
Διαβάστε επίσης

Κρεατοκόφτες - δύναμη και ακρίβεια σε ένα
Ψάχνετε για ένα ακόμη πιο ισχυρό εργαλείο για την κοπή κρέατος; Θα σας συμβουλέψουμε πώς να επιλέξετε τον τέλειο τεμαχιστή.

Τα καλύτερα μαχαίρια κρεοπωλείου
Αν ψάχνετε για ένα πραγματικά ποιοτικό μαχαίρι κρεοπωλείου, αξίζει να ποντάρετε σε δοκιμασμένες μάρκες που έχουν δοκιμαστεί τόσο από επαγγελματίες όσο και από απαιτητικούς οικιακούς μάγειρες. Wüsthof είναι ένας θρυλικός γερμανικός κατασκευαστής μαχαιριών με παράδοση άνω των δύο αιώνων, γνωστός για την ακρίβεια και την κορυφαία ποιότητα κατασκευής του. Zwilling, ένα άλλο γερμανικό είδωλο, συνδυάζει την παραδοσιακή δεξιοτεχνία με τη σύγχρονη τεχνολογία, κάνοντας τα μαχαίρια τους να ξεχωρίζουν για την ανθεκτικότητα και την εξαιρετική κοφτερότητά τους. Και αν θέλετε ένα μαχαίρι με ξεχωριστό σχεδιασμό και χειροποίητη σφυρηλατημένη εμφάνιση, ΣφυρήλατοΗ είναι μια μάρκα που θα σας ενθουσιάσει - κάθε μαχαίρι της είναι ένα πρωτότυπο που συνδυάζει τη λειτουργικότητα με την ασυμβίβαστη αισθητική. Με αυτές τις μάρκες, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι τα μαχαίρια κρεοπωλείου σας θα αντεπεξέρχονται και στις πιο δύσκολες εργασίες.
ΣΥΧΝΈΣ ΕΡΩΤΉΣΕΙΣ
Η πιο συχνή ερώτηση
Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ενός μαχαιριού χασάπη και ενός κανονικού μαχαιριού σεφ;
Το μαχαίρι κρεοπωλείου είναι πιο στιβαρό, με φαρδύτερη και ισχυρότερη λεπίδα που μπορεί να αντέξει μεγάλα κομμάτια κρέατος και βαριά χρήση. Το μαχαίρι του σεφ είναι πιο ευέλικτο, αλλά δεν είναι ιδανικό για πιο βαριές κοπές.
Πόσο συχνά πρέπει να ακονίζω το χασαπομάχαιρό μου;
Εξαρτάται από την ένταση της χρήσης, αλλά για να διατηρήσετε τη μέγιστη αιχμηρότητα, καλό είναι να το σέρνετε πάνω από τη λείανση πριν από κάθε χρήση και να το ακονίζετε τακτικά σε λείανση ή με επαγγελματικό μύλο.
Μπορώ να βάλω το χασαπομάχαιρο στο πλυντήριο πιάτων;
Απολύτως όχι. Το επιθετικό περιβάλλον του πλυντηρίου πιάτων και οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να προκαλέσουν ζημιά στη λεπίδα και τη λαβή. Είναι καλύτερο να πλένετε τα μαχαίρια σας στο χέρι με ζεστό νερό και να τα στεγνώνετε αμέσως.
Ποιο είναι το καλύτερο υλικό λεπίδας;
Η καλύτερη επιλογή είναι ο ανοξείδωτος χάλυβας υψηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα, ο οποίος συνδυάζει αντοχή στη διάβρωση με μεγάλη διάρκεια ζωής της λεπίδας. Ο ανθρακούχος χάλυβας είναι εξαιρετικά κοφτερός, αλλά απαιτεί περισσότερη φροντίδα.
Πώς να αποθηκεύσετε σωστά ένα μαχαίρι κρεοπωλείου;
Μια μαγνητική ράβδος, ένα ξύλινο μπλοκ ή μια προστατευτική θήκη είναι ιδανικά για να αποτρέψουν το θάμπωμα της λεπίδας και να εξασφαλίσουν ασφαλή εφαρμογή.