- Μαχαίρι σεφΤο είναι το καθολικό εργαλείο που παίρνετε πιο συχνά στην κουζίνα.
- Αν επιλέξετε ένα ποιοτικό κομμάτι και χαμηλής συντήρησης, θα διαρκέσει για πολλά χρόνια.
- Θα παρατηρήσετε αμέσως τη διαφορά, καθώς το κόψιμο και η κοπή με το μαχαίρι του σεφ είναι πολύ πιο εύκολο.
Κλασικός σεφ ή ιαπωνικός;
Το κλασικό μαχαίρι του σεφ, μερικές φορές γνωστό και ως μαχαίρι του σεφ ή απλά δυτικό μαχαίρι του σεφ, είναι ένα ευέλικτο εργαλείο με ευρύτερη καμπυλωτή λεπίδα. Συνήθως είναι κατασκευασμένο από ανοξείδωτο χάλυβα ή ανθρακούχο χάλυβα, είναι βαρύτερο και πιο στιβαρό συνολικά. Ως εκ τούτου, μπορεί να χειριστεί εύκολα την κοπή σκληρών τροφίμων, όπως κρέας με κόκαλο, κολοκύθα ή πεπόνι.
Τα ιαπωνικά μαχαίρια, όπως τα santoku ή τα gyuto, είναι ελαφρύτερα και η λεπίδα τους είναι συνήθως λεπτότερη με μικρή ή καθόλου καμπυλότητα. Είναι συνήθως κατασκευασμένα από σκληρότερο ατσάλι, το οποίο επιτρέπει την ακραία κοφτερή κόψη, ενώ εξακολουθούν να είναι εύθραυστα. Ως εκ τούτου, είναι πολύ πιο κατάλληλα για την κοπή λεπτών ψαριών ή την κοπή βοτάνων.
Τα καλύτερα μαχαίρια σεφ σύμφωνα με τις κριτικές των πελατών
- Η ιδανική σκληρότητα των ποιοτικών μαχαιριών σεφ πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 52-56 HRC. Αυτό το επίπεδο παρέχει την ιδανική ισορροπία μεταξύ της κοφτερότητας και της αντοχής στη φθορά, εξασφαλίζοντας μεγάλη διάρκεια ζωής των μαχαιριών και αξιόπιστη απόδοση στην καθημερινή χρήση.
- Ιαπωνικά μαχαίρια του χάλυβα damascus έχουν HRC άνω των 60.
- Ο σύγχρονος χάλυβας μαχαιροπήρουνων φτάνει σε σκληρότητα 64-68 HRC.
- Ταυτόχρονα, όσο πιο σκληρό είναι το μαχαίρι, τόσο πιο εύθραυστο είναι. Επομένως, τα πολύ σκληρά μαχαίρια είναι ιδανικά για λεπτές εργασίες (π.χ. φιλετάρισμα ψαριών), αλλά καταστρέφονται εύκολα όταν κόβετε κόκαλα.
Λεπίδα μαχαιριού σεφ
- Ατσάλι Δαμασκού σχηματίζεται από το συνδυασμό δύο τύπων χάλυβα, ο ένας με πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε άνθρακα και ο άλλος με πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε άνθρακα. Αυτό καθιστά τη λεπίδα που κατασκευάζεται από αυτό το μέταλλο όχι μόνο πολύ ισχυρή, κοφτερή και ανθεκτική, αλλά και με εξαιρετικό σχεδιασμό.
- Χάλυβας άνθρακα είναι πολύ αιχμηρό και εύκολο να ακονιστεί. Ωστόσο, όπως κάθε σπουδαίο υλικό, έτσι και η λεπίδα από ανθρακούχο χάλυβα χρειάζεται λίγη φροντίδα, πλύσιμο και σχολαστικό στέγνωμα μετά από κάθε χρήση, καθώς δεν είναι ανθεκτική στη διάβρωση.
- Ανοξείδωτο ατσάλι είναι μια προσιτή επιλογή που συντηρείται εύκολα και αντιστέκεται καλά στη διάβρωση, αλλά πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για πιο συχνό τρίψιμο.
- ΚεραμικάΤο είναι προσιτό, ελαφρύ και πάνω απ' όλα πολύ ευκρινές. Ταυτόχρονα, όμως, αξίζει να αναφερθεί ότι δεν είναι εύκολο να ακονιστεί και είναι εύθραυστο. Επομένως, είναι ένα υλικό που ταιριάζει περισσότερο σε μικρότερα μαχαίρια κουζίνας που δεν χρησιμοποιούνται για την κοπή κρέατος ή σκληρών λαχανικών.
Λαβή μαχαιριού σεφ
- Ξύλο είναι ευχάριστο στην αφή, δεν γλιστράει και δίνει στο μαχαίρι μια κλασική εμφάνιση. Από την άλλη πλευρά, είναι πιο απαιτητική η συντήρησή της, καθώς πρέπει να περιποιείται τακτικά με λάδι για να μην ξεραίνεται και να μην ραγίζει. Ταυτόχρονα, το ξύλο απορροφά επίσης υγρασία και λίπη, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει τον κομψό σχεδιασμό του.
- Μέταλλο είναι πολύ ανθεκτικό, εύκολο στη συντήρηση, φαίνεται μοντέρνο και επαγγελματικό. Από την άλλη πλευρά, τείνει να είναι βαρύτερο, κρύο στην αφή και μπορεί επίσης να είναι ολισθηρό.
- Πλαστικό είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στην υγρασία, το λίπος και άλλες ουσίες που συχνά συναντώνται στην κουζίνα. Επίσης, καθαρίζεται εύκολα και δεν απαιτεί ιδιαίτερη φροντίδα. Ωστόσο, οι πλαστικές λαβές συχνά δεν είναι τόσο αισθητικά ευχάριστες.
- Σύνθετο είναι ένα μείγμα διαφόρων υλικών, που συχνά περιλαμβάνει ένα αντιολισθητικό στρώμα. Τα σύνθετα στρώματα είναι ανθεκτικά και εύκολα στη συντήρηση.
Κοντό (15-18 cm): ιδανικά για αρχάριους ή πιο λεπτούς μάγειρες, συνήθως ταιριάζουν καλύτερα στα χέρια των γυναικών. Είναι επίσης κατάλληλα για μικρότερους όγκους κοπής και πιο ακριβείς κοπές.
Μεσαίο (20-23 cm): καθολικό μέγεθος κατάλληλο για τις περισσότερες δραστηριότητες μαγειρέματος. Αν σκοπεύετε να έχετε μόνο ένα μαχαίρι σεφ στην κουζίνα σας, προτιμήστε αυτό το μήκος.
Μακρύ (25+ cm): ιδανικό για όσους ετοιμάζουν συχνά μεγάλες μερίδες κρέατος ή λαχανικών, έχουν αυτοπεποίθηση στην κουζίνα και θεωρούν τα μεγάλα μαχαίρια πραγματικό πλεονέκτημα.
Σφυρήλατο ή πρεσαριστό μαχαίρι;
Αγαπημένα μαχαίρια σεφ
Πώς να φροντίζετε τα μαχαίρια του σεφ
Μετά τη χρήση, ξεπλύνετε το μαχαίρι με ζεστό νερό και ήπιο απορρυπαντικό και στεγνώστε το αμέσως. Αποθηκεύστε το στο .μπλοκ, προστατευτική θήκη ή μαγνητική μπάρα. Αποφεύγετε να αφήνετε τα μαχαίρια στη θήκη του συρταριού, καθώς φθείρονται πολύ πιο γρήγορα. Ακονίζετε τακτικά το μαχαίρι χρησιμοποιώνταςΣτόχοι ή μια λειαντική πέτρα, ή να το ακονίσετε επαγγελματικά. Διαβάστε περισσότερα για τη φροντίδα των μαχαιριών του σεφ...
Οι καλύτερες μάρκες μαχαιριών σεφ
Η Μέκκα των μαχαιροπήρουνων υψηλής ποιότητας είναι η γερμανική πόλη Solingen, η οποία αποτελεί επίσης διεθνώς προστατευόμενη ονομασία προέλευσης με κατοχυρωμένο εμπορικό σήμα. Αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για την ονομασία προϊόντων μαχαιροποιίας που έχουν υποστεί επεξεργασία και τελειώσει όλες τις βασικές διαδικασίες παραγωγής εντός της βιομηχανικής περιοχής του Solingen.
Οι κορυφαίοι κατασκευαστές, οι οποίοι συνεχίζουν αυτή την παράδοση των μαχαιροπήρουνων εδώ και πολλούς αιώνες, περιλαμβάνουν Zwilling, Wüsthof ή Güde Solingen. Άλλα μαχαίρια σεφ που εκτιμώνται ιδιαίτερα περιλαμβάνουν: Victorinox, Σφυρήλατο, Dellinger ή Lion Sabatier.