Το μυστικό της μακροζωίας των τηγανιών από χυτοσίδηρο: βήμα προς βήμα φροντίδα

Ενώ τα τηγάνια από χυτοσίδηρο είναι ανθεκτικά και σχεδόν άφθαρτα, χρειάζονται λίγη φροντίδα και αγάπη για να αντέξουν για χρόνια. Μην ανησυχείτε, δεν είναι επιστήμη πυραύλων. Αρκεί να ακολουθήσετε μερικούς απλούς κανόνες που μπορείτε να εφαρμόσετε και στα δύο ολοκαίνουργιο τηγάνι από χυτοσίδηρογι' αυτό μη διστάσετε να χρησιμοποιήσετε το 100ο της προγιαγιάς σας και η επιτυχία θα είναι εγγυημένη!

Image
Ξέρετε τι είναι το καρύκευμα;
Πρώτη χρήση: ψήσιμο του τηγανιού

Το καρύκευμα είναι μια διαδικασία κατά την οποία το σχηματίζει μια φυσικά αντικολλητική προστατευτική επίστρωση στην επιφάνεια του τηγανιού. Αυτή η επίστρωση εξασφαλίζει ότι τα τρόφιμα δεν κολλάνε και προστατεύει επίσης το τηγάνι από τη διάβρωση.

Το ψήσιμο συνίσταται στην εφαρμογή ενός λεπτού στρώματος λαδιού στην επιφάνεια του ταψιού, το οποίο στη συνέχεια θερμαίνεται σε υψηλή θερμοκρασία. Το λάδι συνδέεται χημικά με την επιφάνεια του ταψιού σχηματίζοντας ένα γυαλιστερή ανθεκτική επίστρωση που είναι ανθεκτική στο νερό και στα τρόφιμαπου τείνουν να κολλήσουν.

Αυτή η διαδικασία δεν είναι εφάπαξ- με κάθε χρήση και επακόλουθη επεξεργασία, το η επίστρωση και οι ιδιότητές της βελτιώνονται.

Πώς να βάλω φωτιά σε ένα τηγάνι από χυτοσίδηρο;

  • Καθαρίστε το τηγάνι: Πλύνετε το με ζεστό νερό και ήπιο απορρυπαντικό.
  • Στέγνωμα: Στεγνώστε καλά το τηγάνι.
  • Λάδωμα: Βάλτε μια λεπτή στρώση φυτικού λαδιού στον πάτο του τηγανιού.
  • Κάψιμο: Βάλτε το ταψί ανάποδα σε φούρνο προθερμασμένο στους 200°C και ψήστε για περίπου μία ώρα. Τοποθετήστε αλουμινόχαρτο κάτω από το ταψί για να πιάσετε το λάδι που στάζει. Προσέξτε όμως το χερούλι - μπορεί να είναι κατασκευασμένο από υλικό που δεν ταιριάζει στο φούρνο (π.χ. ξύλο). Αλλά μπορείτε επίσης να κάψετε το ταψί σε σχάρα, φωτιά ή συνηθισμένη κουζίνα, αλείφοντάς το καλά με λάδι και θερμαίνοντάς το μέχρι να αρχίσει να καπνίζει.
  • Ψύξη: Αφήστε το ταψί να κρυώσει εντελώς.
  • Τελικό "μασάζ" με λάδι: Μια ακόμη φορά, σκουπίστε το ταψί που έχει κρυώσει με μια χαρτοπετσέτα βουτηγμένη σε λάδι, ώστε να σχηματιστεί ένα λεπτό στρώμα λαδιού πάνω του.
Image
Μετά από κάθε χρήση:
Φροντίδα ρουτίνας
  • Ξεπλύνετε: Μετά το μαγείρεμα, αφήστε το τηγάνι να κρυώσει και, στη συνέχεια, σκουπίστε το με χαρτί κουζίνας ή ξεπλύνετε με ζεστό νερό. Αποφύγετε τη χρήση απορρυπαντικού εκτός αν είναι απολύτως απαραίτητο και μην πλένετε ποτέ το τηγάνι στο πλυντήριο πιάτων.
  • Καθαρισμός: Χρησιμοποιήστε μια βούρτσα ή μια πλαστική ξύστρα για να απομακρύνετε τα υπολείμματα τροφών. Εάν είναι απαραίτητο, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε λίγο χοντρό αλάτι ως λειαντικό. Ποτέ μην αφήνετε το ταψί να βραχεί, κινδυνεύετε από δυσάρεστη σκουριά.
  • Στέγνωμα: Στεγνώστε καλά το τηγάνι. Μπορείτε να το βάλετε στο φούρνο σε χαμηλή φωτιά για να εξατμιστεί όλη η υγρασία.
  • Λάδωμα: Απλώστε ένα λεπτό στρώμα λαδιού για να προστατέψετε την επιφάνεια από τη σκουριά.
Image
Μια στο τόσο:
Βαθύς καθαρισμός
  • Απομάκρυνση καταθέσεων: Αν στο τηγάνι έχει συσσωρευτεί πολύ καμένο φαγητό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μείγμα νερού και μαγειρικής σόδας. Απλώστε την πάστα στις προβληματικές περιοχές και κάντε απαλό μασάζ.
  • Εκτόξευση συντήρησης: Μετά τον βαθύ καθαρισμό, είναι καλή ιδέα να ξαναφτιάξετε το τηγάνι για να αποκαταστήσετε την προστατευτική επιφάνεια.
Image
Συμβουλές και κόλπα

Χρησιμοποιείτε συχνά το τηγάνι: Όσο περισσότερο χρησιμοποιείτε το τηγάνι, τόσο καλύτερη γίνεται η επιφάνειά του.

Μην ξεχνάτε το χερούλι: Αν το τηγάνι έχει λαβή από χυτοσίδηρο, φροντίστε το όπως θα κάνατε και με το υπόλοιπο τηγάνι.

Τηγάνια από κράμα

Τα καλύτερα τηγάνια από χυτοσίδηρο σύμφωνα με τις κριτικές των πελατών

ΣΥΧΝΈΣ ΕΡΩΤΉΣΕΙΣ
Συχνές ερωτήσεις για τη φροντίδα του χυτοσίδηρου
Τι πρέπει να κάνετε αν το τηγάνι από χυτοσίδηρο σκουριάσει;
Αν εμφανιστεί σκουριά, μην πανικοβάλλεστε. Μπορείτε εύκολα να αφαιρέσετε τη σκουριά με συρματόβουρτσα ή γυαλόχαρτο. Στη συνέχεια, πλύνετε καλά το ταψί, στεγνώστε το και ξαναφτιάξτε το.
Το φαγητό κολλάει στο μαντεμένιο τηγάνι.
Αν το φαγητό αρχίσει να κολλάει, ίσως χρειαστεί να ξαναφτιάξετε το φούρνο. Ακολουθήστε τα βήματα για το ψήσιμο στο τηγάνι.
Το τηγάνι από χυτοσίδηρο φαίνεται βρώμικο και φθαρμένο.
Εάν το τηγάνι χάσει τη λάμψη του ή φαίνεται θαμπό, μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι χρειάζεται περισσότερο λάδι. Προσθέστε ένα λεπτό στρώμα λαδιού μετά από κάθε καθαρισμό.

Συμπέρασμα

Η φροντίδα ενός τηγανιού από χυτοσίδηρο δεν είναι περίπλοκη, αλλά απαιτεί λίγη προσοχή. Αν του δώσετε τη φροντίδα που χρειάζεται, θα σας ανταμείψει με μεγάλη διάρκεια ζωής και εξαιρετική απόδοση. Ένα τηγάνι από χυτοσίδηρο μπορεί να γίνει ο καλύτερος βοηθός της κουζίνας σας που θα σας εξυπηρετεί για πολλές γενιές. Φροντίστε το με αγάπη και φροντίδα και μπορείτε να προσβλέπετε σε πολλές σπουδαίες μαγειρικές εμπειρίες.

Η συμβουλή μας
Διαβάστε επίσης
->
Image
12 λόγοι για τους οποίους θα αγαπήσετε τα μαγειρικά σκεύη από χυτοσίδηρο
Ανακαλύψτε όλα τα καλά επιχειρήματα για τα οποία ο χυτοσίδηρος είναι η ξεκάθαρη επιλογή ακόμη και μπροστά στις υψηλότερες απαιτήσεις φροντίδας στην κουζίνα.

Πρακτικά αξεσουάρ για απαλό και βολικό πλύσιμο πιάτων