Χαλύβδινα τηγάνια - πλήρης οδηγός επιλογής

Είτε είστε ενθουσιώδης οικιακός μάγειρας είτε επαγγελματίας που αναζητά τον καλύτερο εξοπλισμό για την κουζίνα του, ακριβώς δίπλα των κατάλληλων μαχαιριών θα πρέπει να δώσετε προσοχή και στην επιλογή του σωστού τηγανιού. Χαλύβδινα τηγάνιαΧάρη στην ανθεκτικότητα και την ευελιξία τους, γίνονται όλο και πιο δημοφιλής επιλογή. Αν αναζητήσετε μια σύσταση για το καλύτερο υλικό από έναν επαγγελματία, η απάντηση θα είναι πιθανότατα ο χάλυβας ή το χυτοσίδηρο. Ας βουτήξουμε στον κόσμο των χαλύβδινων τηγανιών και ας εξερευνήσουμε γιατί τουλάχιστον ένα από αυτά πρέπει να αποτελεί μέρος του εξοπλισμού της κουζίνας σας.


Image
Γιατί ένα χαλύβδινο τηγάνι;

Το ατσάλι εκτιμάται στην κουζίνα για την ανθεκτικότητά του και την ικανότητά του να φτάνει σε υψηλές θερμοκρασίες, γεγονός που το καθιστά ιδανικό για την προετοιμασία τέλεια και ομοιόμορφα ψημένων μπριζόλων, αλλά και για ευαίσθητα λαχανικά ή γλυκά πιάτα όπως τηγανίτες ή τηγανίτες. Για όποιον σκοπό και αν επιλέξετε το ατσάλι, θα εκπλαγείτε ευχάριστα από τη θερμική αγωγιμότητα, την ομοιόμορφη κατανομή της θερμότητας και τη σταθερότητα των διαστάσεων, μεταξύ άλλων.

Ταψιά από χάλυβα

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των χαλύβδινων τηγανιών

Οφέλη

  • Ανθεκτικότητα: Χαλύβδινα τηγάνια είναι κατασκευασμένα για να αντέχουν για χρόνια χρήσης. Δεν είναι ευαίσθητα σε φθορές ή παραμορφώσεις, πράγμα που σημαίνει ότι θα διατηρήσουν το σχήμα και τη λειτουργικότητά τους ακόμη και με έντονη χρήση.
  • Υψηλές θερμοκρασίες: Σε αυτά τα τηγάνια μπορείτε να μαγειρεύετε σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, πράγμα που είναι ιδανικό για τεχνικές όπως το ψήσιμο (γρήγορο ψήσιμο) του κρέατος, το οποίο εγγυάται μια υπέροχα τραγανή κρούστα που δεν μπορείτε να πετύχετε στο τεφλόν, για παράδειγμα.
  • Ευελιξία: Είναι ιδανικές για την προετοιμασία μιας μεγάλης γκάμας πιάτων - από μπριζόλες μέχρι ψητά λαχανικά και σπιτικές τηγανίτες ή τηγανίτες.
  • Ασφάλεια: Σε αντίθεση με ορισμένα αντικολλητικά τηγάνια, τα ατσάλινα τηγάνια δεν απελευθερώνουν τοξικές ουσίες ακόμη και όταν εκτίθενται σε υψηλές θερμοκρασίες.
  • Ανακυκλωσιμότητα: Το ατσάλι είναι ένα από τα πιο ανακυκλώσιμα υλικά στον κόσμο, γεγονός που το καθιστά μια περιβαλλοντικά υπεύθυνη επιλογή για σκεύη κουζίνας. Η χρήση προϊόντων από χάλυβα μπορεί να συμβάλει στη μείωση των αποβλήτων και στην προώθηση της βιώσιμης χρήσης των πόρων.

Μειονεκτήματα

  • Αρχική προετοιμασία: Πριν χρησιμοποιήσετε το τηγάνι για πρώτη φορά, πρέπει να το ψήσετε σωστά (μια διαδικασία που βελτιώνει τις αντικολλητικές του ιδιότητες).
  • Φροντίδα: Τα χαλύβδινα τηγάνια απαιτούν τακτική συντήρηση, συμπεριλαμβανομένου του πλυσίματος με το χέρι (αλλά συχνά αρκεί ένα σκούπισμα με χαρτοπετσέτα, αν έχει "αναπτυχθεί" επαρκής αντικολλητικότητα), σχολαστικό στέγνωμα και περιστασιακή επεξεργασία με λάδι για να διατηρηθεί η βέλτιστη απόδοση και αντικολλητικότητα.
  • Βάρος: Οι χαλύβδινοι εύκαμπτοι σωλήνες μπορεί να είναι βαρύτεροι από τους αντίστοιχους σωλήνες από άλλα υλικά, γεγονός που ορισμένοι χρήστες μπορεί να θεωρούν μειονέκτημα.

Τα καλύτερα χαλύβδινα τηγάνια σύμφωνα με τις κριτικές των πελατών


Προετοιμασία του χαλύβδινου ταψιού πριν από την πρώτη χρήση

Είναι σημαντικό να ανάψετε το χαλύβδινο τηγάνι πριν από την πρώτη χρήση. Αυτή η διαδικασία δημιουργεί ένα προστατευτικό στρώμα που μειώνει την πρόσφυση και αυξάνει την αντοχή του ταψιού. Το κάψιμο περιλαμβάνει τον καθαρισμό του τηγανιού, την επάλειψή του με λάδι και τη θέρμανσή του σε υψηλή θερμοκρασία. Αυτό πολυμερίζει το λάδι και σχηματίζει ένα προστατευτικό στρώμα. Με απλά λόγια - Όσο πιο μαύρη είναι η επιφάνεια του ταψιού που σταδιακά επιτυγχάνετε, τόσο καλύτερες είναι οι ιδιότητες που θα σας ανταμείψει. Ακόμη και σε βαθμό που οι αντικολλητικές του ιδιότητες ξεπερνούν κατά πολύ τα τηγάνια από άλλα υλικά με αντικολλητική επιφάνεια επιρρεπή στο ξύσιμο.

Οδηγίες βίντεο
Πώς να κάψετε ένα χαλύβδινο τηγάνι
Η αρχική περιποίηση ενός ατσάλινου τηγανιού είναι μια εύκολη υπόθεση και θα ανταμειφθείτε με ένα τηγάνι τέλεια προετοιμασμένο για το μαγειρικό σας ταξίδι!

Τι έχει για δείπνο; Επιλέξτε το σωστό οπλοστάσιο!

Univerzální pánve

Τηγάνια γενικής χρήσης

Απαραίτητοι βοηθοί για μια ποικιλία πιάτων

Wok pánve

Τηγάνια γουόκ

Για τις αυθεντικές γεύσεις και τα αρώματα της Ασίας

Grilovací / steakové pánve

Τηγάνια ψησίματος / μπριζόλας

Τέλεια μαγειρεμένες μπριζόλες και ντελικάτα λαχανικά

Pánve na lívance

Τηγάνια για τηγανίτες

Τηγανίτες, τηγανίτες πατάτας, μάτια βοδιού, το ένα σαν το άλλο!

Pánve na palačinky

Ταψιά για τηγανίτες

Για ντελικάτες, λεπτές τηγανίτες με τραγανές άκρες

Pánve na soté

Τηγάνια σοτέ

Ιδανικό για τηγάνισμα, ριζότο, σάλτσες και κρέας

CULINA TIP


Όταν επιλέγετε ένα χαλύβδινο τηγάνι, εξετάστε το μέγεθος και το σχήμα με βάση το τι μαγειρεύετε πιο συχνά. Τα μικρότερα τηγάνια είναι ιδανικά για μεμονωμένες μερίδες, ενώ τα μεγαλύτερα τηγάνια θα εκτιμηθούν όταν μαγειρεύετε για όλη την οικογένεια. Το σχήμα και το βάθος του τηγανιού και το ύψος του χείλους του επηρεάζουν το πόσο εύκολο θα είναι να ανακατέψετε, να γυρίσετε ή να σερβίρετε ένα συγκεκριμένο πιάτο. Για παράδειγμαγια τηγανίτες είναι ένα κατάλληλο ταψί με χαμηλό χείλος,για μπριζόλεςΤο θα χωρέσει και πάλι στο κάτω μέρος με τυπικό πλέγμα.

Ας συγκρίνουμε τα σιδερένια τηγάνια:

Χαλύβδινο τηγάνι vs. τηγάνι από χυτοσίδηρο

Image

Ένα τηγάνι από σίδηρο με πρόσμιξη άνθρακα, συγκεκριμένα έως 2,14%, είναι γνωστό ως τηγάνι από ανθρακούχο χάλυβα. Ένα ανθεκτικό στέλεχος κατασκευασμένο από αγνά, φυσικά υλικά χωρίς δυνητικά επιβλαβείς χημικές ουσίες που μπορεί να αντεπεξέλθει σε κάθε πρόκληση της κουζίνας.

  • Κατασκευάζεται από ανθρακούχο χάλυβα, ο οποίος είναι ένα κράμα σιδήρου με μικρή ποσότητα άνθρακα. Ο ανθρακούχος χάλυβας είναι σκληρότερος και ανθεκτικότερος από τον καθαρό σίδηρο.
  • Τα χαλύβδινα τηγάνια μπορεί να είναι ελαφρύτερα από τα χυτοσιδηρά, γεγονός που τα καθιστά ευκολότερα στο χειρισμό.
  • Ανταποκρίνονται γρήγορα στις αλλαγές της θερμοκρασίας, καθιστώντας τα κατάλληλα για μαγείρεμα που απαιτεί πλήρη έλεγχο.
  • Τα χαλύβδινα τηγάνια χρειάζονται τακτική συντήρηση με τη μορφή απαλής πλύσης, σχολαστικού στεγνώματος και περιστασιακής επεξεργασίας με λάδι για να αποτρέψουν τη σκουριά και να διατηρήσουν τις αντικολλητικές τους ιδιότητες.
Image

Το σιδερένιο τηγάνι, στο οποίο έχει δοθεί περισσότερο από 2,14% άνθρακα από πλευράς υλικού, θα είναι συχνά ελαφρώς βαρύτερο και πιο ανθεκτικό από το αντίστοιχο χαλύβδινο τηγάνι. Ωστόσο, δεν απογοητεύει όσον αφορά την ανθεκτικότητα και τη σταθερότητα, ενώ και εδώ πρόκειται για ένα τηγάνι κατασκευασμένο από αμιγώς φυσικά υλικά που δεν απελευθερώνουν βλαβερές ουσίες στο φαγητό.

  • Τα τηγάνια από χυτοσίδηρο είναι κατασκευασμένα από κράμα σιδήρου με μεγαλύτερη ποσότητα άνθρακα από ό,τι ο ανθρακούχος χάλυβας, γεγονός που τους προσδίδει τις χαρακτηριστικές τους ιδιότητες.
  • Είναι βαρύτερα και πιο στιβαρά, γεγονός που μπορεί να αποτελεί πλεονέκτημα για την ομοιόμορφη κατανομή και τη διατήρηση της θερμοκρασίας, αλλά μειονέκτημα για το χειρισμό.
  • Έχουν εξαιρετική θερμοχωρητικότητα (= διατηρούν τη θερμοκρασία για μεγάλο χρονικό διάστημα), γεγονός που τα καθιστά ιδανικά για αργό μαγείρεμα ή τηγάνισμα.
Η συμβουλή μας
Διαβάστε Επίσης
->
Image
Χυτοσίδηρος, χάλυβας, ανοξείδωτο ατσάλι: η μεγάλη σύγκριση των τηγανιών
Αναρωτιέστε ποιο υλικό τηγανιού είναι το κατάλληλο για εσάς; Βρείτε τις απαντήσεις στον οδηγό εμπειρογνωμόνων μας.
ΣΥΧΝΈΣ ΕΡΩΤΉΣΕΙΣ
Η πιο συχνή ερώτηση
Είναι καλύτερο ένα χαλύβδινο ή ένα μαντεμένιο τηγάνι;
Η επιλογή ανάμεσα σε ατσάλινο ή χυτοσίδηρο τηγάνι εξαρτάται από τις προτιμήσεις και το στυλ μαγειρέματος. Τα χαλύβδινα τηγάνια θερμαίνονται ταχύτερα και είναι ελαφρύτερα, γεγονός που μπορεί να αποτελέσει πλεονέκτημα για γρήγορο τηγάνισμα. Τα τηγάνια από χυτοσίδηρο, από την άλλη πλευρά, διατηρούν τη θερμότητα περισσότερο, καθιστώντας τα ιδανικά για αργό μαγείρεμα και ψήσιμο.
Μπορώ να χρησιμοποιήσω ατσάλινο τηγάνι για επαγωγή;
Ναι, είμαι! Ο χάλυβας είναι σιδηρομαγνητικό μέταλλο, οπότε δεν έχει το παραμικρό πρόβλημα με τις επαγωγικές πηγές θερμότητας. Λάβετε υπόψη, ωστόσο, ότι γενικά δεν συνιστάται η χρήση της λεγόμενης λειτουργίας booster, με την οποία μπορεί να προκληθεί υπερβολική υπερθέρμανση και στη συνέχεια να καεί το φαγητό σχεδόν αμέσως.
Είναι το χαλύβδινο τηγάνι κατάλληλο για χρήση στη φωτιά ή στο φούρνο;
Το ίδιο το ατσάλι αντέχει σε ανοιχτή φωτιά, σχάρα και φούρνο. Ωστόσο, θα πρέπει πάντα να λαμβάνεται υπόψη το υλικό της λαβής. Βεβαιώνεστε πάντα ότι το συγκεκριμένο μοντέλο που επιλέγετε πληροί τις απαιτήσεις για χρήση στο φούρνο ή στη φωτιά.
Πώς να φροντίσετε ένα χαλύβδινο τηγάνι;
Ο χάλυβας θα σας ανταποδώσει το μέγιστο των σπουδαίων ιδιοτήτων του, αν του δώσετε τη σωστή φροντίδα. Κάψτε το πριν από την πρώτη χρήση, πλύνετέ το στο χέρι μετά από κάθε χρήση και αποφύγετε τη χρήση λειαντικών. Λόγω της τάσης του να σκουριάζει, να το στεγνώνετε πάντα καλά και να αποφεύγετε τη μακρά διαβροχή από υπολείμματα καμένων τροφίμων. Από καιρό σε καιρό, κάντε στο τηγάνι ένα "μασάζ" με λάδι για να του παρέχετε ένα μερικό προστατευτικό υδρόφοβο στρώμα.
Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ατσαλένιων και σιδερένιων τηγανιών;
Ο χάλυβας είναι ένα κράμα σιδήρου και μικρής ποσότητας άνθρακα. Προσθέτοντας περισσότερο άνθρακα στον σίδηρο παράγεται χυτοσίδηρος. Τα τηγάνια από καθαρό σίδηρο είναι πιο μαλακά και λιγότερο ανθεκτικά από εκείνα με προσθήκη άνθρακα (δηλ. χάλυβα και χυτοσίδηρο), γι' αυτό και όταν ψάχνετε για σιδερένια τηγάνια, θα βρείτε τις περισσότερες φορές κράματα όπως ο ανθρακούχος χάλυβας και ο χυτοσίδηρος, των οποίων οι ιδιότητες είναι ίδιες εκτός από ορισμένες διαφορές (που εξηγούνται παραπάνω στο άρθρο).


Πρακτικά αξεσουάρ για τηγάνια