Το ατσάλι εκτιμάται στην κουζίνα για την ανθεκτικότητά του και την ικανότητά του να φτάνει σε υψηλές θερμοκρασίες, γεγονός που το καθιστά ιδανικό για την προετοιμασία τέλεια και ομοιόμορφα ψημένων μπριζόλων, αλλά και για ευαίσθητα λαχανικά ή γλυκά πιάτα όπως τηγανίτες ή τηγανίτες. Για όποιον σκοπό και αν επιλέξετε το ατσάλι, θα εκπλαγείτε ευχάριστα από τη θερμική αγωγιμότητα, την ομοιόμορφη κατανομή της θερμότητας και τη σταθερότητα των διαστάσεων, μεταξύ άλλων.
Είτε είστε ενθουσιώδης οικιακός μάγειρας είτε επαγγελματίας που αναζητά τον καλύτερο εξοπλισμό για την κουζίνα του, ακριβώς δίπλα των κατάλληλων μαχαιριών θα πρέπει να δώσετε προσοχή και στην επιλογή του σωστού τηγανιού. Χαλύβδινα τηγάνιαΧάρη στην ανθεκτικότητα και την ευελιξία τους, γίνονται όλο και πιο δημοφιλής επιλογή. Αν αναζητήσετε μια σύσταση για το καλύτερο υλικό από έναν επαγγελματία, η απάντηση θα είναι πιθανότατα ο χάλυβας ή το χυτοσίδηρο. Ας βουτήξουμε στον κόσμο των χαλύβδινων τηγανιών και ας εξερευνήσουμε γιατί τουλάχιστον ένα από αυτά πρέπει να αποτελεί μέρος του εξοπλισμού της κουζίνας σας.
Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των χαλύβδινων τηγανιών
Τα καλύτερα χαλύβδινα τηγάνια σύμφωνα με τις κριτικές των πελατών
Προετοιμασία του χαλύβδινου ταψιού πριν από την πρώτη χρήση
Είναι σημαντικό να ανάψετε το χαλύβδινο τηγάνι πριν από την πρώτη χρήση. Αυτή η διαδικασία δημιουργεί ένα προστατευτικό στρώμα που μειώνει την πρόσφυση και αυξάνει την αντοχή του ταψιού. Το κάψιμο περιλαμβάνει τον καθαρισμό του τηγανιού, την επάλειψή του με λάδι και τη θέρμανσή του σε υψηλή θερμοκρασία. Αυτό πολυμερίζει το λάδι και σχηματίζει ένα προστατευτικό στρώμα. Με απλά λόγια - Όσο πιο μαύρη είναι η επιφάνεια του ταψιού που σταδιακά επιτυγχάνετε, τόσο καλύτερες είναι οι ιδιότητες που θα σας ανταμείψει. Ακόμη και σε βαθμό που οι αντικολλητικές του ιδιότητες ξεπερνούν κατά πολύ τα τηγάνια από άλλα υλικά με αντικολλητική επιφάνεια επιρρεπή στο ξύσιμο.
Τι έχει για δείπνο; Επιλέξτε το σωστό οπλοστάσιο!
CULINA TIP
Όταν επιλέγετε ένα χαλύβδινο τηγάνι, εξετάστε το μέγεθος και το σχήμα με βάση το τι μαγειρεύετε πιο συχνά. Τα μικρότερα τηγάνια είναι ιδανικά για μεμονωμένες μερίδες, ενώ τα μεγαλύτερα τηγάνια θα εκτιμηθούν όταν μαγειρεύετε για όλη την οικογένεια. Το σχήμα και το βάθος του τηγανιού και το ύψος του χείλους του επηρεάζουν το πόσο εύκολο θα είναι να ανακατέψετε, να γυρίσετε ή να σερβίρετε ένα συγκεκριμένο πιάτο. Για παράδειγμαγια τηγανίτες είναι ένα κατάλληλο ταψί με χαμηλό χείλος,για μπριζόλεςΤο θα χωρέσει και πάλι στο κάτω μέρος με τυπικό πλέγμα.
Ας συγκρίνουμε τα σιδερένια τηγάνια:
Χαλύβδινο τηγάνι vs. τηγάνι από χυτοσίδηρο
Ένα τηγάνι από σίδηρο με πρόσμιξη άνθρακα, συγκεκριμένα έως 2,14%, είναι γνωστό ως τηγάνι από ανθρακούχο χάλυβα. Ένα ανθεκτικό στέλεχος κατασκευασμένο από αγνά, φυσικά υλικά χωρίς δυνητικά επιβλαβείς χημικές ουσίες που μπορεί να αντεπεξέλθει σε κάθε πρόκληση της κουζίνας.
- Κατασκευάζεται από ανθρακούχο χάλυβα, ο οποίος είναι ένα κράμα σιδήρου με μικρή ποσότητα άνθρακα. Ο ανθρακούχος χάλυβας είναι σκληρότερος και ανθεκτικότερος από τον καθαρό σίδηρο.
- Τα χαλύβδινα τηγάνια μπορεί να είναι ελαφρύτερα από τα χυτοσιδηρά, γεγονός που τα καθιστά ευκολότερα στο χειρισμό.
- Ανταποκρίνονται γρήγορα στις αλλαγές της θερμοκρασίας, καθιστώντας τα κατάλληλα για μαγείρεμα που απαιτεί πλήρη έλεγχο.
- Τα χαλύβδινα τηγάνια χρειάζονται τακτική συντήρηση με τη μορφή απαλής πλύσης, σχολαστικού στεγνώματος και περιστασιακής επεξεργασίας με λάδι για να αποτρέψουν τη σκουριά και να διατηρήσουν τις αντικολλητικές τους ιδιότητες.
Το σιδερένιο τηγάνι, στο οποίο έχει δοθεί περισσότερο από 2,14% άνθρακα από πλευράς υλικού, θα είναι συχνά ελαφρώς βαρύτερο και πιο ανθεκτικό από το αντίστοιχο χαλύβδινο τηγάνι. Ωστόσο, δεν απογοητεύει όσον αφορά την ανθεκτικότητα και τη σταθερότητα, ενώ και εδώ πρόκειται για ένα τηγάνι κατασκευασμένο από αμιγώς φυσικά υλικά που δεν απελευθερώνουν βλαβερές ουσίες στο φαγητό.
- Τα τηγάνια από χυτοσίδηρο είναι κατασκευασμένα από κράμα σιδήρου με μεγαλύτερη ποσότητα άνθρακα από ό,τι ο ανθρακούχος χάλυβας, γεγονός που τους προσδίδει τις χαρακτηριστικές τους ιδιότητες.
- Είναι βαρύτερα και πιο στιβαρά, γεγονός που μπορεί να αποτελεί πλεονέκτημα για την ομοιόμορφη κατανομή και τη διατήρηση της θερμοκρασίας, αλλά μειονέκτημα για το χειρισμό.
- Έχουν εξαιρετική θερμοχωρητικότητα (= διατηρούν τη θερμοκρασία για μεγάλο χρονικό διάστημα), γεγονός που τα καθιστά ιδανικά για αργό μαγείρεμα ή τηγάνισμα.