Ακονιστήρια μαχαιριών
Ακονιστήρια μαχαιριών - ένα must have σε κάθε κουζίνα
Χρειάζομαι ακονιστήρι μαχαιριών
Τα ακονιστήρια μαχαιριών είναι απολύτως απαραίτητα αν επενδύετε σε ποιοτικά μαχαίρια κουζίνας και αν περιμένετε την ανώτερη απόδοσή τους. Ακόμη και το καλύτερο μαχαίρι δεν θα είναι αποτελεσματικό αν δεν το ακονίζετε τακτικά και το τακτικό ακόνισμα των μαχαιριών σας είναι ένας από τους βασικούς κανόνες συντήρησής τους. Μπορείτε προφανώς να πάτε τα μαχαίρια σας σε έναν ειδικό, αλλά αν μαγειρεύετε πολύ και αν χρησιμοποιείτε το μαχαίρι του σεφ, το μαχαίρι Santoku ή το μαχαίρι ψωμιού σε καθημερινή βάση, θα πρέπει να ακονίζετε τα μαχαίρια σας ακόμη και κάθε δύο εβδομάδες, γεγονός που καθιστά την αγορά ενός δικού σας ακονιστηρίου μαχαιριών μια λογική επιλογή.
Ποιοι είναι οι διάφοροι τύποι ακονιστηρίων μαχαιριών
Υπάρχουν διάφορα είδη ακονιστηρίων μαχαιριών και μπορείτε να τα βρείτε στο Kulina (παρακαλούμε δείτε τα πιο δημοφιλή μας ακονιστήρια μαχαιριών εδώ πριν αποφασίσετε). Η επιλογή εξαρτάται από τον τύπο του μαχαιριού που διαθέτετε, τη λοξότητα του μαχαιριού (το σχήμα της ακμής της λεπίδας) και τον τρόπο με τον οποίο θέλετε να προσεγγίσετε τη διαδικασία ακονίσματος (χειροκίνητο ή ηλεκτρικό). Οι κύριοι τύποι ακονιστών μαχαιριών είναι:
- ακονιστικές πέτρες (πολλοί επαγγελματίες πιστεύουν ότι οι ακονιστικές πέτρες είναι ο καλύτερος τρόπος ακονίσματος των μαχαιριών σας, επειδή μπορείτε να ακονίσετε τα μαχαίρια σας σε οποιαδήποτε γωνία),
- ηλεκτρικές ξύστρες,
- ακονιστήρια χειρός,
- χάλυβες ακονίσματος/κοπής που χρησιμοποιούνται για το ακόνισμα της λεπίδας ενός μαχαιριού, μικρό ακόνισμα. Είναι κατασκευασμένα από χάλυβα, από κεραμικό ή έχουν επίστρωση διαμαντιού.
- οδοντωτά ακονιστήρια μαχαιριών ειδικά για μαχαίρια με οδοντωτές λεπίδες
Πώς ακονίζετε ένα μαχαίρι με μια λείανση
Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το ακόνισμα των μαχαιριών σας με ακονιστήρι έχει ως αποτέλεσμα μια πιο κοφτερή άκρη μαχαιριού σε σχέση με άλλες μεθόδους. Εάν αποφασίσετε να αγοράσετε μια πέτρα ακονίσματος, είναι σημαντικό να διαβάσετε πρώτα τις οδηγίες που παρέχονται από τον κατασκευαστή, αλλά η γενική διαδικασία έχει ως εξής:
- βυθίζετε και μουλιάζετε τη λειαντική σας πέτρα σε νερό
- να γείρετε το μαχαίρι στη σωστή γωνία από τη χοντρή πλευρά
- περνάτε το μαχαίρι πάνω-κάτω στην πέτρα με απαλές κινήσεις, φροντίζοντας να καλύψετε ολόκληρη τη λεπίδα και τις δύο πλευρές της (αν το μαχαίρι είναι διπλά λοξό)
- γυρίστε την πέτρα στην άλλη πλευρά και επαναλάβετε τη διαδικασία
- πλύνετε και στεγνώστε το μαχαίρι σας όταν τελειώσετε
Πώς ακονίζετε ένα μαχαίρι με μια ράβδο ακονίσματος
Εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε μια χαλύβδινη ράβδο, ακολουθήστε τους ακόλουθους κανόνες, αλλά ελέγχετε πάντα πρώτα τις οδηγίες του κατασκευαστή:
- κρατάτε τη λαβή του μαχαιριού στο κυρίαρχο χέρι σας και τη ράβδο στο άλλο, και τα δύο με κατεύθυνση προς τα πάνω
- τοποθετήστε τη φτέρνα της λεπίδας πάνω στο ατσάλι περίπου 2 cm από την κορυφή του ατσαλιού, δημιουργώντας ένα σχήμα V (περίπου σε γωνία 15 - 20 μοιρών)
- τραβήξτε το μαχαίρι κατά μήκος του ατσαλιού προς την άκρη της λεπίδας 5 έως 10 φορές (βεβαιωθείτε ότι μόνο η άκρη αγγίζει το ατσάλι - όχι το πλάι και μετακινήστε το μαχαίρι, όχι το ατσάλι)
- αγγίξτε τη ράβδο με μέτρια πίεση και προσπαθήστε να διατηρήσετε τη σωστή γωνία
- επαναλάβετε το ίδιο με την άλλη πλευρά της λεπίδας (αν το μαχαίρι είναι διπλά ακονισμένο)